επικαιρότητα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ: Φτωχοί το 21,4% των Ελλήνων

O ένας στους πέντε Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, περισσότερα από 901.190 νοικοκυριά, τα οποία αριθμούν...
2.341.400 μέλη, ζουν υπό καθεστώς φτώχειας. Τα στοιχεία αυτά αφορούν τα εισοδήματα του 2010, με το.... όριο της φτώχειας να διαμορφώνεται στα 6.591 ευρώ ανά άτομο, όταν το μέσο ετήσιο ατομικό εισόδημα ήταν 12.637 ευρώ. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 21,4% του συνολικού πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχεια.

Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 23,7% και είναι υψηλότερος κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού. Ο πληθυσμός που διαβιoί σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται λιγότερο συνολικά από 3 μήνες το έτος ανέρχεται σε 837.300 άτομα, ενώ στο προηγούμενο έτος ανερχόταν σε 544.800 άτομα.

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας πριν από όλες τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (δηλαδή μη συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων στο συνολικό εισόδημα των νοικοκυριών) ανέρχεται σε 44,9%, ενώ, όταν περιλαμβάνονται μόνο οι συντάξεις και όχι τα κοινωνικά επιδόματα, μειώνεται στο 24,8%.

Ο πληθυσμός που απειλείται από τη φτώχεια είναι κυρίως:
Ανδρες άνεργοι (48,4%).
Μονογονεϊκά νοικοκυριά με, τουλάχιστον, ένα εξαρτώμενο παιδί (43,2%).
Νοικοκυριά με έναν ενήλικα ηλικίας 65 ετών και άνω (29,7%).

Εξάλλου από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, προκύπτει ότι τα νοικοκυριά δαπανούσαν το 2010 το ποσό των 1.956 ευρώ κατά μήνα, όταν το 2009 η αντίστοιχη δαπάνη ήταν 2.065 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή, μέσα σε έναν χρόνο οι οικογένειες περιόρισαν τα έξοδά τους κατά 109 ευρώ το μήνα ή 1.308 ευρώ τον χρόνο. Και αυτό συνέβη μόνο κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου εφαρμογής του Μνημονίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτερες περικοπές στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς έγιναν στα έξοδα για είδη ένδυσης και υπόδησης (13,5%) και στις επικοινωνίες (12,5%), ενώ με εξαίρεση τα οινοπνευματώδη ποτά και τα τσιγάρα, που η δαπάνη έμεινε αμετάβλητη, σε όλες τις κατηγορίες σημειώθηκε μείωση των εξόδων.

ΕΦΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ
Πηγή: Έθνος

parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Ο καθηγητής που μιλησε στην εκπομπη " Επιλογες" της ΕΡΤ 1 για την δολοφονία της Ελενης, είναι το λιγότερο που μπορώ να πω αχάριστος. Η Κοινωνία της Ρόδου ποναει και το βλέπουμε καθημερινά σε συζητήσεις μεταξυ μας αλλά και στα ΜΚΔ. Τα λόγια του προσβάλουν τον Ροδιακη λαό.

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά