ροή ειδήσεων

Αποκαρδιωτικά στοιχεία για τις ελληνικές επιχειρήσεις - Σε «στάση πληρωμών» οι 3 στις 5 εμπορικές

Μια στις πέντε προσωπικές και ατομικές επιχειρήσεις θεωρεί πολύ πιθανό να διακόψει τη λειτουργία της μέσα στο 2012, ενώ η πιθανότητα λουκέτου φαίνεται να μην είναι τόσο... 
...μεγάλη για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες. Παράλληλα, η «στάση πληρωμών», αφορά πλέον τις 3 στις 5 εμπορικές επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Tα νούμερα αυτά προκύπτουν από την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2012 που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

H έκθεση, εκδίδεται για δωδέκατη χρονιά και αποτυπώνει τις εξελίξεις και τις διαφοροποιήσεις που έχουν συμβεί στο κλάδο του εμπορίου, εξετάζοντας ιδιαίτερα τις εξελίξεις στις Μικρές και Μεσαίες Εμπορικές Επιχειρήσεις. Παράλληλα, η έκθεση, επιχειρεί να αναλύσει τις διαχρονικές μεταβολές που υφίστανται βασικές παράμετροι-συνιστώσες του κλάδου όπως η απασχόληση, η κερδοφορία, η ρευστότητα, οι πωλήσεις των επιχειρήσεων κ.α.

Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ιδιαίτερα δυσμενή σε όλα τα πεδία στα οποία αναφέρεται η έκθεση. Η ύφεση στο σύνολο του κλάδου καταγράφεται σημαντική και μάλιστα ανεξάρτητα του μεγέθους επιχείρησης.

Η βαθιά οικονομική ύφεση έπληξε την εμπορική δραστηριότητα σε όλη της την έκταση. Κύρια χαρακτηριστικά, η νέα πτώση στον κύκλο εργασιών, η επιδείνωση της κερδοφορίας και η συρρίκνωση της κεφαλαιουχικής βάσης του εμπορίου.

Είναι προφανές ότι το εγχώριο και διεθνές οικονομικό περιβάλλον έχει σοβαρές επιπτώσεις και στις επενδύσεις των επιχειρήσεων. Για πρώτη φορά μειώθηκαν οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στις ΑΕ - ΕΠΕ ενώ επενδυτική άπνοια επέδειξαν περίπου 9 στις 10 ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ τη διετία 2010-2011.

Τον τελευταίο χρόνο, το εμπόριο απώλεσε 93.500 θέσεις εργασίας, συγκεντρώνοντας μόλις 673.400 απασχολουμένους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απασχόληση στο εμπόριο διαμορφώθηκε κάτω από τις 700.000 θέσεις για πρώτη φορά από το 1999. Οι μικρές επιχειρήσεις επιδεικνύον μεγαλύτερες αντιστάσεις σε σχέση με τις ΑΕ και ΕΠΕ σε θέματα μείωσης του προσωπικού τους, επιδεικνύοντας μεγαλύτερη ανθεκτικότητα καθώς περίπου το 80% εξ αυτών δεν προέβησαν στην εύκολη λύση της αποψίλωσης του εργατικού τους δυναμικού αλλά επέλεξαν να διατηρήσουν ανέγγιχτο το απασχολούμενο προσωπικό τους.

Στροφή στα ελληνικά προϊόντα

Για δεύτερο συνεχόμενο έτος οι ατομικές και προσωπικές επιχειρήσεις, σε ποσοστό 55,5% επιδεικνύουν την προτίμησή τους στη διάθεση εγχωρίως παραγομένων προϊόντων, μία τάση η οποία είναι αντιστρόφως ανάλογη για τις ΑΕ και ΕΠΕ, οι οποίες εμφανίζουν σημάδια μείωσης της εμπιστοσύνης τους στα εντός των συνόρων παραγόμενα προϊόντα.

Βεβαίως η στροφή αυτή των ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εισαγωγή εμπορευμάτων από ξένους προμηθευτές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα. Παρ όλα αυτά, η παραπάνω έστω και κατ ανάγκη τάση που παρατηρείται μπορεί να ενισχύσει την εσωτερική αγορά και να θέσει τις βάσεις για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Ρευστότητα: Το μείζον πρόβλημα

Η ρευστότητα, ένα από τα βασικότερα επιχειρηματικά εργαλεία, όπως ήταν αναμενόμενο υπέστη μία τρομερή επιδείνωση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καταδεικνύοντας για πολλοστή φορά στην «ασφυξία» του εμπορίου.

Μία οικονομική πραγματικότητα πέρα από κάθε πρόβλεψη

Τόσο στις πωλήσεις, όσο και στο κύκλο εργασιών, οι περσινές προβλέψεις των επιχειρήσεων για το 2012 απέχουν από τις φετινές εκτιμήσεις για το ίδιο έτος. Περίπου 8 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι τα βασικά μεγέθη τους θα χειροτερεύσουν σε σύγκριση με αυτό που προέβλεπαν πέρσι. Οι φετινές τους προβλέψεις για το 2013 φαίνεται να έχουν αφομοιώσει το αρνητικό κλίμα και το οικονομικό αδιέξοδο αφού 7 στις 10 επιχειρήσεις προβλέπουν νέα επιδείνωση των πωλήσεων και των κερδών τους.
Πηγή: newsit.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *