ροή ειδήσεων

Σενάριο ενοποίησης Κυκλάδων και Δωδεκανήσου στις εθνικές εκλογές

Στο πλαίσιο του νέου εκλογικού νόμου, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι η μείωση των εκλογικών περιφερειών από 56 σε 37. Στο τραπέζι πέφτει και η μείωση βουλευτών από 300 σε 200, κάτι το οποίο πάντως... δεν είναι εύκολο να συμβεί. Στο πλαίσιο του νέου εκλογικού νόμου, εξετάζεται η ενοποίηση Δωδεκανήσων και Κυκλάδων σε μια εκλογική περιφέρεια, με 9 βουλευτικές έδρες – 5 της Δωδ/σου και 4 των Κυκλάδων, καθώς ο νομός μας με την απογραφή του 2011 κερδίζει μία έδρα και από 3εδρικός γίνεται 4εδρικός.

Αυτό σημαίνει, αν βέβαια γίνει πράξη το σενάριο, ότι στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες τα κόμματα θα έχουν ενιαία ψηφοδέλτια. Σε περίπτωση που δούμε να συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αν στην ενιαία 9εδρική εκλογική περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θα εκλέγονται οι βουλευτές με βάση τη σημερινή αναλογικότητα του κάθε νομού (5 από Δωδεκάνησα και 4 από Κυκλάδες) ή με βάση τον αριθμό των σταυρών προτίμησης. Διότι αν ισχύσει το δεύτερο, οι Κυκλάδες θα αδικηθούν κατάφορα, αφού είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών, θα εκλεγονται από τα Δωδεκάνησα που πληθυσμιακά, είναι μεγαλύτερος νομός.

Ειδικότερα, το σενάριο έχει ως εξής:

- Οι εκλογικές περιφέρειες από 56 μειώνονται σε 37 στις οποίες θα εκλέγονται από 5 ως 14 βουλευτές. Με τον τρόπο αυτό εξορθολογίζονται οι στρεβλώσεις που προκαλούν οι πολλές μικρές περιφέρειες (μονοεδρικές, δυεδρικές, τριεδρικές) και το φαινόμενο των περιοχών που μονοπωλούν πάντα ο νικητής και ο δεύτερος.

- Με την ενοποίηση των μικρών σε μεγαλύτερες περιφέρειες (π.χ των Ιονίων, της Ηπείρου, της Θράκης του νοτίου Αιγαίου κ.λπ.) δίνεται η δυνατότητα και στα μικρά κόμματα να εκλέγουν αντιπροσωπευτικότερα τους βουλευτές τους και να μην τους κερδίζουν κυρίως στα πολυπληθή αστικά κέντρα.

- Σπάνε οι μεγάλες περιφέρειες και αποδυναμώνεται το φαινόμενο των λεγόμενων τηλεοπτικών βουλευτών. Με το συγκεκριμένο σύστημα η Β' Αθήνας (η οποία με τη νέα απογραφή θα έχει 44 βουλευτές!), σπάει σε τέσσερις περιφέρειες των 11 εδρών (δυτική, βόρεια, ανατολική, νότια) κάτι που θα μπορούσε να γίνει και σε τρία τμήματα 14-15 εδρών. Αναλόγως αποσπάται και ο Δήμος Θεσσαλονίκης από την Α' Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα και η συμπρωτεύουσα να χωρίζεται σε δύο ισομεγέθεις περιφέρειες των οκτώ βουλευτών, ενώ η Β' περιφέρεια προτείνεται να ενοποιηθεί με τη Χαλικδική.

- Το σύστημα τέλος διατηρεί το όριο εισόδου στη Βουλή με 3% και προβλέπει πλήρη αναλογική διάθεση των εδρών στα κόμματα σε κάθε μια από τις 37 νέες περιφέρειες. Με αποτέλεσμα η όποια πριμοδότηση των ισχυρότερων κομμάτων (καθώς π.χ. στις 5εδρικές δεν θα μπορούν να εκλέξουν βουλευτή και τα επτά σημερινά κόμματα) να προκύπτει αντικειμενικά με βάση την εκλογική τους δύναμη σε όλη τη χώρα.

Επαναλαμβάνεται τέλος ότι τόσο το συγκεκριμένο μοντέλο, όσο και οι επιλεγείσες -προς ενοποίηση- περιφέρειες δημοσιοποιούνται πρωτίστως ως βάση συζήτησης.

Η μείωση των εκλογικών περιφερειών από 56 σε 37 είναι βέβαια μία από τις προτεινόμενες λύσεις εξορθολογισμού του εκλογικού συστήματος. Όπως δημοσίευσε η «Καθημερινή» και το ΠΑΣΟΚ επεξεργάζεται ένα παρεμφερές σύστημα στο οποίο τις 50 έδρες που παίρνει σήμερα ο νικητής θα τις μοιράζονται αναλογικά όσα κόμματα αποδεχθούν να συγκυβερνήσουν. Μια πρόταση επίσης που δεν έχει εγκαταλειφθεί είναι η «ελληνοποίηση» του γερμανικού μοντέλου. Δηλαδή, η διάσπαση όλης της χώρας σε μικρές μονοεδρικές περιφέρειες και η παράλληλη λειτουργία μιας ευρείας λίστας επικρατείας με υποψήφιους οι οποίοι θα εκλέγονται άνευ σταυρού. Σύστημα που έχει αποδειχθεί ότι αποθαρρύνει την πελατειακή ψήφο.

Το σενάριο μείωσης των βουλευτών

Πρέπει επίσης να υπογραμμισθεί ότι δεν έχει αποκλεισθεί ακόμη και το ενδεχόμενο μείωσης των βουλευτών από 300 σε 200, καθώς μια τέτοια επιλογή όχι μόνον δεν απαιτεί αλλαγή του Συντάγματος, αλλά εκτιμάται ότι θα λειτουργούσε λυτρωτικά για την επανάκτηση του κύρους του Κοινοβουλίου. Η εν λόγω πρόταση εξακολουθεί, άλλωστε, να αποτελεί επίσημη θέση του κ. Αντ. Σαμαρά, ενώ στηρίζεται αναφανδόν και από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκη, ο οποίος την έχει χαρακτηρίσει έναν από τους όρους «επιβίωσης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας»!

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή από τις επόμενες εκλογές χρειάζεται η συναίνεση των 2/3 της Βουλής. Σε άλλη περίπτωση, όποιο σύστημα τυχόν ψηφισθεί από την πλειοψηφία, θα εφαρμοσθεί από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.
cyclades24

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *