ροή ειδήσεων

Ρόδος: Επιμένει δυνατά η κακοκαιρία (φωτος)

Σε επιφυλακή είναι οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, κυρίως στα χωριά μας, όπου η συνεχιζόμενη βροχόπτωση έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στους επαρχιακούς, κι όχι μόνο, δρόμους.
Στην πόλη της Ρόδου... τα φύλλα των δένδρων και τα λογής-λογής σκουπίδια των δρόμων έχουν φράξει σε πολλά σημεία τα φρεάτια των ομβρίων υδάτων και το νερό λιμνάζει καθιστώντας δύσκολη την διάβαση πεζών, αλλά και τροχοφόρων.

Ένα πολύ άσχημο Σαββατοκύριακο πέρασαν τα χωριά Σάλακος κι Έμπωνα, λόγω των αδιάκοπων βροχοπτώσεων. Η περιοχή της Νύμφης της Σαλάκου, όπου αυτές τις μέρες λειτουργεί η καθιερωμένη ζωντανή φάτνη, είχε πολλές ζημιές από κατολισθήσεις, ευτυχώς μικρών βράχων, και χάλασε μέρος από το ντεκόρ. Παράλληλα από φερτά υλικά που κατέβασε ένας χείμαρρος έφραξε η κοίτη του και πλημμύρισαν τα γύρω χωράφια. Άμεσα κλήθηκε μπουλντόζα και καθάρισε την κοίτη απελευθερώνοντας την ροή του νερού.

Στον Έμπωνα πλημμύρισαν αρκετές περιοχές, ειδικά κοντά στα Σφαγεία, όπου παρασύρθηκε ένα αυτοκίνητο. Πλημμύρες είχαμε σήμερα και στ’ Αφάντου, λόγω του γνωστού προβλήματος της εθνικής οδού, με πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα της περιοχής, όπως πλημμύρες σε σπίτια είχαμε και στα Κολύμπια.


Το επαρχιακό δίκτυο από Καλαβάρδα προς Κάμειρο είχε πολλά σημεία με φερτά υλικά καθιστώντας επικίνδυνη την διέλευση των οχημάτων. Τα συνεργεία του δήμου τρέχουν από περιοχή σε περιοχή και καθαρίζουν τους δρόμους, αλλά όλο και συνεχίζονται οι κατολισθήσεις.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν Κρεμαστή και Παραδείσι με τον δρόμο της Βάρης να έχει μετατραπεί σε λίμνη, ενώ το ποτάμι της Κρεμαστής ξεχείλισε κι έχει καταστεί αδιάβατο, με αποτέλεσμα τα οχήματα να αναγκάζονται να μετακινηθούν περιμετρικά. Ζημιές είχαμε και στον επαρχιακό δρόμο Αρχίπολης – Ψίνθου, όπου κι εκεί τα συνεργεία του δήμου έκαναν τις απαραίτητες παρεμβάσεις τους.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς αναμένονται στα Δωδεκάνησα βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη με ένταση 4-6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά νωρίς το πρωί και τη νύχτα.
Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού και ανήμερα την Πρωτοχρονιά με βροχές και καταιγίδες σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα. Ασθενείς βροχές αναμένονται κυρίως τις πρωινές ώρες στην Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και την Εύβοια.
Οι άνεμοι θα πνέουν 4-6 μποφόρ και η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά νωρίς το πρωί και τη νύχτα.

“ΓΕΜΙΣΑΝ” ΟΙ ΥΔΡΟΦΟΡΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Οι συνεχείς βροχοπτώσεις έχουν «φορτώσει» τους υδροφόρους ορίζοντες της Ρόδου και στην ΔΕΥΑΡ τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, αφού αποκλείεται να υπάρξει πρόβλημα νερού κατά την θερινή περίοδο. Οι μετρήσεις που γίνονται μηνιαίως δείχνουν πως τα αποθέματα νερού είναι τα υψηλότερα της τελευταίας δεκαετίας και πάμε για μεγάλο ρεκόρ.



Με μεγάλες ποσότητες νερού εμπλουτίσθηκαν οι υδροφόροι ορίζοντες της Ρόδου, καθώς από τα μέσα Οκτωβρίου, μέχρι τώρα οι βροχοπτώσεις κινούνται σε επίπεδα πολύ ικανοποιητικά, όπως προκύπτει από τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας. Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου, συγκεντρώθηκαν 793,5 m m νερού μέχρι και το Νοέμβριο, ενώ το 2011 είχαν συγκεντρωθεί 8

06 χιλιοστά και το 2010 758,7 χιλιοστά.Πολύ καλή ήταν η βροχόπτωση κατά το Νοέμβριο, καθώς καταγράφηκε συγκέντρωση 298 m m νερού από τους υδροβιολογικούς σταθμούς της Ρόδου.

Το σημαντικό όμως είναι ότι ο χειμώνας βρίσκεται στη μέση της διαδρομής του. Αν οι βροχές συνεχίσουν με τη μέχρι τώρα συχνότητα, τότε τα αποθέματα νερού στους υδροφόρους ορίζοντες της Ρόδου θα σημειώσουν ρεκόρ δεκαετίας και φυσικά το φάσμα της λειψυδρίας που παρατηρήθηκε πριν από λίγα χρόνια απομακρύνεται για πολύ καιρό.

Όπως δήλωσε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Δήμητρα Παπανικόλα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι βροχοπτώσεις έχουν επανέλθει στα φυσιολογικά για τη Ρόδο επίπεδα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να επωφελούνται και οι γεωργικές καλλιέργειες.

Συγκεκριμένα η κ. Παπανικόλα αναφέρει: «Αν συνεχισθούν με αυτό το ρυθμό οι βροχές, το υδρολογικό έτος θα είναι πολύ καλό. Αυτό θα εξαρτηθεί βέβαια από τη διάρκεια των βροχοπτώσεων και από τη διασπορά τους. Θα πρέπει να πούμε ότι δεν έχουμε καταρρακτώδεις βροχές κι αυτό βοηθά πολύ στο να απορροφηθεί το νερό, και να μην έχουμε έκθλιψη προς τη θάλασσα. Αυτό είναι ευεργετικό για τις καλλιέργειες. Περάσαμε κακές χρονιές τα προηγούμενα χρόνια, τώρα όμως επανήλθαμε στα κανονικά μας πλαίσια. Είναι καλή η εξέλιξη των βροχοπτώσεων και τους
 

Σχόλια

  1. Ανώνυμος30/12/12 23:33

    Ωραία!!! Τώρα όμως οι υπεύθυνοι (ΔΕΥΑΡ) ας μεριμνήσουν για την μείωση της τιμής του νερού, όπως αντίστοιχα είχαν κάνει την αύξηση της τιμής του πριν λίγα χρόνια με πρόσχημα την λειψυδρία. Όπως και τότε, έτσι και τώρα ... "για το καλό μας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος31/12/12 00:02

      είσαι σίγουρος ότι το νερό αποθηκεύτικε; απλά τα πράγματα αν οι πηγές μας ξαναβγάλουν νερό τότε σημαίνει ότι είμαστε εντάξει ( δες ψίνθο , πεταλούδες , 7 πηγές και θα καταλάβεις) , δεν σημαίνει ότι επειδή έγιναν πλημμύρες και πχ το φράγμα γέμισε ότι τα υπόγεια υδρευτικά συστήματα είναι οκ, σκέψου ότι σε περιοχές που επικρατεί ξηρασία κάθε χρόνο συμβαίνουν τεράστιες πλημμύρες, το νερό πρέπει να μπορέσει να αποθηκευτεί και υπογείος, οχι μόνο σε τεχνικές λίμνες,γιατί έτσι μπορεί να έχουμε στο σπίτι μας νερό ,αλλά όχι έξω στην φύση, στο δάσος κτλπ!

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος30/12/12 23:47

    Πού να κανουν τετοια, αυτο δεν το ξέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος31/12/12 07:09

    Μια γαμημενες υπηρεσία δεν μπορει να ελέγξει τα φρεάτια ΠΡΙΝ βρέξει και να τα καθαρίσει;;;;;
    Τρέχουν σαν ηλίθιοι κατόπιν εορτής πάντα και τα ξέφραζουν σαν βατραχάνθρωποι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *