ροή ειδήσεων

Μεγάλη αναβάθμιση της Ελλάδας από την Standard & Poor’s – «σταθερή προοπτική»

Κατά 6 βαθμίδες αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, έπειτα από την ολοκλήρωση της επαναγοράς ομολόγων. Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στη βαθμίδα B...- ενώ πρωτύτερα βρισκόταν σε «Επιλεκτική Χρεοκοπία», με τον οίκο να τονίζει την υποστήριξη της ευρωζώνης και το κυβερνητικό έργο ως αίτια που συνέβαλαν στην ευρύτερη επαναξιολόγηση της Ελλάδας.

Παράλληλα, η S&P αναβάθμισε και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, η οποία βαθμολογείται πλέον σε B, ενώ πρωτύτερα βρισκόταν και αυτή στη βαθμίδα της «Επιλεκτικής Χρεοκοπίας».

Επιπλέον, ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί πως η μακροπρόθεσμη «προοπτική» της Ελλάδας είναι πλέον «σταθερή», στοιχείο που καταδεικνύει πως η S&P δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επαναξιολόγησης και συνεπώς πιθανής υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά το επόμενο εξάμηνο.

Τα αίτια πίσω από την αναβάθμιση

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Standard & Poor’s, η απόφασή της να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας έρχεται στον απόηχο της «επιτυχούς ολοκλήρωσης» του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων από την πλευρά της Αθήνας, γεγονός που «αντανακλά την άποψή μας πως η Ελλάδα πιθανότατα θα συνεχίσει να καταβάλλει το σύνολο των οφειλομένων της.

Η «σταθερή» προοπτική της Ελλάδας πηγάζει από «την εικόνα αποφασιστικότητας των μελών της ευρωζώνης να υποστηρίξουν την συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ και την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης σε μία δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή, παρά τις οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις».

Τέλος, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως θα μπορούσε «να ανεβάσει τη μακροπρόθεσμη βαθμολόγηση της Ελλάδας» εάν η κυβέρνηση «ακολουθήσει πλήρως τα βήματά [που της αναλογούν] ώστε να συμμορφωθεί με το πρόγραμμα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
skai


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *