ροή ειδήσεων

Ξανά στην ιστορική συχνότητα ο πομπός μεσαίων της Ρόδου

Μια ακόμη αλλαγή στην εκπομπή μεσαίων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Ο πομπός μεσαίων της Ε.ΡΑ. Ρόδου εκπέμπει πλέον σε νέα συχνότητα, καθώς στα τέλη Δεκέμβρη μετακινήθηκε... από την συχνότητα των 1494 KHz στους 1260. Η νέα συχνότητα φαίνεται εξαιρετικά καθαρή από πλευράς παρεμβολών. Το σήμα του πομπού κατά τη διάρκεια της μέρας φτάνει μέχρι την Κρήτη, ενώ τις βραδινές ώρες καλύπτει πλέον άνετα και τη Βόρεια Ελλάδα καθώς και μεγάλη περιοχή των Βαλκανίων.

Για την ιστορία πρέπει να σημειωθεί ότι η συχνότητα των 1260 χρησιμοποιούνταν μέχρι προσφάτως από τη Φωνή της Αμερικής. To 1952 ξεκίνησε να αναμεταδίδει τα αραβόφωνα, τουρκόφωνα και αγγλόφωνα προγράμματά της προς την Ανατολική Μεσογειο και τη Μέση Ανατολή. Η εκπομπή γίνονταν από ένα πλοίο στα ανοιχτά της Ρόδου, έχοντας κρεμάσει την κεραία πάνω σε μπαλόνια από ήλιον, ενώ το 1964 κατασκευάστηκε ο πομπός στο έδαφος του νησιού. Η Φωνή της Αμερικής είχε δώσει για 60 χρόνια εξαιρετική σημασία στη συγκεκριμένη συχνότητα, καθώς αναμετέδιδε το πρόγραμμά της με έναν πανίσχυρο πομπό A.M. ισχύος 500 KW, ενώ το 1977 έγινε ο πρώτος σταθμός που τροφοδοτούνταν δορυφορικά από τα κεντρικά στούντιο στην Ουάσινγκτον. Επίσης το πρώτο πρόγραμμα της Ε.ΡΑ αναμεταδίδονταν για τρεις ωρες καθημερινά (12.00 εως 15.00) από την συγκεκριμένη συχνότητα.

Η δεύτερη συχνότητα της Φωνής της Αμερικής, στους 792 KHz από Καβάλα, χρησιμοποιείται πλέον από την Ε.ΡΑ. Σπορ, η οποία αναμεταδίδεται από τα Νέα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης.

Αν μας επιτρέπεται το σχόλιο, ίσως θα έπρεπε να επανεξεταστεί το περιεχόμενο του προγράμματος που μεταδίδεται από τη συγκεκριμένη συχνότητα της Ρόδου. Ιδίως τις βραδινές ώρες, βγαίνει στα μεσαία το πολυπολιτισμικό μεν, καθαρά μουσικό δε, πρόγραμμα του Kosmos. Ίσως θα ήταν καλύτερη ιδέα να παίξει κάτι πιο πολύγλωσσο και ενημερωτικό, εκμεταλλευόμενο την εκτεταμένη εμβέλεια, αλλά και την ιστορία της συχνότητας.
radiofono.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *