ροή ειδήσεων

Πώς ένας αναπτήρας έστειλε τον Ντερτιλή να σαπίσει στην φυλακή!

Τι είχε πει λίγο πριν πεθάνει ο Νικόλαος Ντερτιλής; 
Tι σχέση είχε με τον γιο του ο Νικόλαος Ντερτιλής;
Λίγες εβδομάδες μετά από το θάνατο του γιού του Βασίλη, τον ακολούθησε και ο πατέρας ...
Ο Νικόλαος Ντερτιλής, σε ηλικία 93 ετών έκανε αυτό που μου είχε πει σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε ,με αφορμή την αποφυλάκιση του Ιωαννίδη. “Έμένα το αποφυλακιστήριο θα μου το καρφώσουν στη κάσα”,μου είχε πει. Κι έτσι έγινε.

Ο γιος του Βασίλης έγραψε μια λαμπρή ιστορία στο Πολεμικό Ναυτικό,αλλά και στις Ειδικές Επιχειρήσεις. Ο πατέρας Νικόλαος Ντερτίλης είχε κι αυτός τις ίδιες προδιαγραφές. Αλλά η επιλογή του να ακολουθήσει τους πραξικοπηματίες τα κατέστρεψε όλα.

Η οικογένεια Ντερτιλή ήταν πάντα στρατιωτική. Και ο πατέρας του Νίκου Ντερτιλή ήταν αντιστράτηγος.

Στην κατοχή, ο Νικόλαος Ντερτιλής, είχε συλληφθεί και κρατήθηκε από τους Γερμανούς στο Χαϊδάρι. το τέλος της κατοχής εντάσσεται στον στρατό και πολεμά στον Εμφύλιο.

Το 1950 ο Νικόλαος Ντερτιλής γίνεται εκπαιδευτής στη Σχολή Ευελπίδων και μετά εθελοντικά πάει με το Εκστρατευτικό Σώμα στην Κορέα, όπου παρασημοφορείται.

Το 1964, μετατίθεται στη Κύπρο. Τουρκοκύπριοι πυροβολούν φάλαγγες της μονάδας του.Ο Ντερτιλής τους προειδοποιεί. Λίγο μετά θα δείξει ότι οι προειδοποιήσεις δεν ήταν «κουφιες»

Στην κρίσιμη μάχη της Μασούρας και ενώ οι Τούρκοι απειλούν να βομβαρδίσουν το νησί, υπό τις διαταγές του στρατηγού Γρίβα ο ταγματάρχης Ντερτιλής, επιτίθεται εφ’όπλου λόγχης σε ένα οχυρωμένο από Τουρκοκύπριους και Τούρκους, χωριό. Κάνει «εκκαθαρίσεις» και ο στρατηγός Γρίβας από τον ασύρματο τον καλεί να «υπάρξουν κάποια όρια». Ο Ντερτιλής πυροβόλησε τον ασύρματο.

Το 1966, ο Νικόλαος Ντερτιλής ενώ υπηρετεί στο 16ο Σύνταγμα στη Νιγρίτα Σερρών, μυείται από τους μελλοντικούς κινηματίες στο επερχόμενο κίνημα-πραξικόπημα.

Συμμετέχει στο πραξικόπημα και συχνά καυχιέται ότι “τους έπιασα στον ύπνο”, θέλοντας να δείξει πόσο γρήγορα κινήθηκαν οι δυνάμεις που διοικούσε για να “πιάσουν” τους στόχους που είχαν αναλάβει.

Πρωταγωνιστικός και τραγικός ήταν ο ρόλος του και στο Πολυτεχνείο. Ο Νικόλαος Ντερτιλής κατηγορήθηκε ότι σκότωσε τον 20χρονο φοιτητή Μιχάλη Μυρογιάννη, έξω από το Πολυτεχνείο. Στη δίκη ο μάρτυρας Αντώνης Αγριτέλης, οδηγός του Ντερτιλή επιβεβαιώνει τη δολοφονία. Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ντερτιλή, δεν δέχεται την μαρτυρία του και υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε ποτέ οδηγός του Ντερτιλή . Ο Αγριτέλης απαντώντας σε ερωτήσεις για να αποδείξει ότι γνώριζε τον Ντερτιλή,δίνει δύο στοιχεία: “Μ΄ έστελνε να του αγοράζω τσιγάρα Dunhill και να επισκευάζω τον αναπτήρα του ,μάρκας Ronson σ΄ ένα μαγαζί στην Βουκουρεστίου”. Εδώ μπαίνει στην ιστορία ο Στέλιος Λογοθέτης, μετέπειτα δήμαρχος Νίκαιας και Πειραιά. Ήταν αυτός που εντόπισε το μαγαζί επισκευής των αναπτήρων και βρήκε απόδειξη επισκευής στο όνομα Νικόλαος Ντερτιλής!

Οι σχέσεις του Νικόλαου Ντερτιλή με τον γιο του Βασίλη:

Ο Νίκος Ντερτιλής μπήκε στη φυλακή και ο γιoς του Βασίλης έδωσε πραγματική μάχη να επιβιώσει στο ΠΝ τα πρώτα χρόνια μετά τη χούντα. Τα κατάφερε και με το παραπάνω. Δεν ξέχασε ποτέ τον πατέρα του. Ακόμη κι όταν ζούσε στο εξωτερικό ,μετά από την αποστρατεία του ερχόταν πολύ συχνά στην Ελλάδα μόνο και μόνο για να τον επισκεφτεί. Προσπαθούσε να τον πείσει να βγει από τη φυλακή. Δεν το κατάφερε ούτε με τον θάνατο του.

Ο Νίκος Ντερτιλής αρνήθηκε να πάει ακόμη και στη κηδεία του γιού του. Η άποψή του ότι “δεν θα νομιμοποιήσω αυτό το καθεστώς” στάθηκε πιο δυνατή από τον ρόλο του πατέρα. Λίγες μέρες μετά υπέστη εγκεφαλικό και μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό, όπου και χθες άφησε τη τελευταία του πνοή.
sarotiko.blogspot.gr

Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος29/1/13 17:46

    ΠΑΛΗΚΑΡΙ,ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ!!! δεν χειροκροτω τη δικτατορια,αλλα διαβαζοντας την ιστορια του μονο θαυμασμο νιοωθω γι αυτον τον ανθρωπο και μαλιστα οταν τον συγκρινω σημερα με αυτα τα τραγικα ανθρωπακια που ειναι πρωτη γραμμη καθημερινα στις οθονες μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/1/13 17:59

    Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος29/1/13 19:02

    aytoi oyte fantaroi den pigane lipotaktes kai prodotes

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος29/1/13 19:08

    POLEMISTIS!!KAI HROAS!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος29/1/13 19:45

    ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ!!! Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος29/1/13 20:03

    Δέν προσκύνησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *