ροή ειδήσεων

ΚΑΤΙ ΞΑΝΑ-ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΗΣΥΧΟΣ

Μόνο οι αφελείς και ανιστόρητοι ενδεχομένως αισθάνονται ήσυχοι και απαλλαγμένοι από τα προβλήματα που συνοδεύουν εδώ και δεκαετίες τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξ αιτίας της ελληνικής χρεοκοπίας / αδυναμίας...

Σύμφωνα με αυτήν την - καλλιεργούμενη μάλιστα συστηματικά - άποψη, η Ελλάδα εξ αιτίας των οικονομικών της προβλημάτων και της αδυναμίας της θα τεθεί κάτω από την προστατευτική ομπρέλα των Ευρωπαίων πιστωτών της και οι δύσκολες σχέσεις της με την Τουρκία θα επικεντρωθούν στο οικονομικό νταραβέρι και μόνο, κάτι που υποτίθεται θα αμβλύνει τα δισεπίλυτα πολιτικά προβλήματα. Η πραγματικότητα, προφανώς, διαφωνεί με αυτήν την άποψη.

Και η πραγματικότητα διατυπώθηκε χωρίς περιστροφές από τον ίδιο τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών όταν στην Αθήνα έγιναν μέσω του Τύπου κάποιοι υπαινιγμοί περί της πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης να ασκήσει δικαιώματα που έχουν να κάνουν με την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Η τουρκική αντίδραση υπήρξε άμεση με δηλώσεις του Α. Νταβούτογλου: «Πιστεύουμε ότι σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους πρέπει να αποφεύγονται μονομερή βήματα, διότι υπάρχει θετική ατμόσφαιρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Τη στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν αποκτήσει μια επιτάχυνση, έχει σημασία να προβούμε στα βήματα αυτά από κοινού και μέσω διαβουλεύσεων».

Τι να εννοεί άραγε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με τις λέξεις «κρίσιμες περίοδοι», για ποια θετική ατμόσφαιρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κάνει λόγο και ποια επιτάχυνση αυτών των σχέσεων έχει κατά νου; Κάτι που επίσης υπογράμμισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου και επιβάλλεται να σημειώσουμε, είναι η πάγια απειλή η οποία επικρέμαται στην περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει τα νόμιμα, με βάση το διεθνές δίκαιο, δικαιώματά της: «σε μια τέτοια περίπτωση και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχα βήματα». «Αλλά ελπίζω να μη χρειαστεί» κατέληξε.

Για το ίδιο θέμα δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ. «Δεν νομίζω ότι η γειτονική χώρα, που ασχολείται με τόσες οικονομικές δυσκολίες, θα εγκαινιάσει νέα πεδία αντιδικίας. Αφού δεν το κάνει η Τουρκία, που έχει μια καλπάζουσα οικονομία, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση. Εμείς δεν σχεδιάζουμε να προβούμε σε εργασίες στις αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου.

Έχουμε προβεί σε θετικά βήματα για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και σχεδιάζουμε να το συνεχίσουμε αυτό».

Όλη αυτή η κινητοποίηση των Τούρκων αξιωματούχων αξίζει να σημειωθεί ότι προκλήθηκε από ένα ελληνικό δημοσίευμα («Το Βήμα»), σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να προβεί σε μια ανακοίνωση προς τα Ηνωμένα Έθνη που θα περιέχει τις συντεταγμένες των εξωτερικών ορίων της ΑΟΖ. Δηλαδή η Ελλάδα θα πει: «αυτά θα είναι τα όρια ΑΟΖ που θα ανακοινώσω στο μέλλον».
Έχοντας λάβει το σύνθημα από τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, οι τουρκικές εφημερίδες σήκωσαν (και υπενθύμισαν) το θέμα των ελληνοτουρκικών ζητημάτων στο Αιγαίο.
Θα απαντήσει

Η «Hurriyet» (6.1) σε ρεπορτάζ με τον τίτλο «Στενή παρακολούθηση στο πετρέλαιο στο Αιγαίο» γράφει ότι η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα, με σκοπό να γλιτώσει από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, θα κηρύξει μονόπλευρα ΑΟΖ για την αναζήτηση πετρελαίου στο Αιγαίο. Κάποιος αρμόδιος είπε ότι, στην περίπτωση που η Ελλάδα προβεί σε κάποια ενέργεια, η Τουρκία θα δώσει πάραυτα την απάντηση που πρέπει και πρόσθεσε πως ελπίζουν ότι η κυβέρνηση της Αθήνας θα παραμείνει μακριά από την αναθέρμανση των υδάτων στο Αιγαίο. Στο Τ/ΥΠΕΞ επικρατεί η εξής άποψη: «Θέλουμε να σκεπτόμαστε πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί αυτοί που είχαν απήχηση στον ελληνικό Τύπο». Τέλος, γράφει ότι η Τουρκία παρακολουθεί τις έρευνες πετρελαίου του «Ε/κ τομέα» στην Ανατολική Μεσόγειο, λαμβάνοντας και στρατιωτικά μέτρα.

H «Sabah» (6.1) αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» στην πρώτη σελίδα και στη συνέχεια, στις εσωτερικές, με τον τίτλο «Σύνθημα για νέα κρίση από τον γείτονα» και τον υπέρτιτλο «Η κυβέρνηση Σαμαρά ετοιμάζεται να χαράξει όρια υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο σύμφωνα με τις δικές της απόψεις».

Η «Cumhuriyet» (6.1) γράφει για το θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Η Ελλάδα πάτησε το κουμπί» και κάνει αναφορά στο δημοσίευμα στην εφημερίδα «Το Βήμα» και τονίζει ότι η γειτονική χώρα ετοιμάζεται να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο Β .

Η «Turkiye» (6.1) γράφει για το θέμα σε μονόστηλο της πρώτης σελίδας και στη συνέχεια στις εσωτερικές μεταφέροντας τα όσα δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Το Βήμα». Στο δημοσίευμα τονίζεται πως αναμένεται με ανυπομονησία το ποια θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας σε αυτό το τελευταίο άλμα της Αθήνας, διότι στις συνομιλίες που συνεχίζονται μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα της υφαλοκρηπίδας δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη κάποιο αποτέλεσμα.

Και σαν να μην έφταναν όλα, αυτά η «Today's Zaman» (εφημερίδα με πολύ στενές σχέσεις με τους μηχανισμούς εσωτερικής ασφάλεια της Τουρκίας) σε δημοσίευμά της εμπλέκει τον πρώην Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα Φώτη Ξύδα σε υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος της
Συμπέρασμα: Προφανώς κάτι τρέχει (και πάλι) στο Αιγαίο.
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ


Parapona-Rodou

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *