ροή ειδήσεων

Θεραπεύτηκαν «λειτουργικά» 14 ασθενείς με AIDS στη Γαλλία!

Μερικές ημέρες μετά την αποκάλυψη ότι ένα μωρό στις ΗΠΑ θεραπεύτηκε από τον ιό του AIDS, Γάλλοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι μια παρόμοια «λειτουργική» θεραπεία εμφάνισαν δέκα άνδρες και τέσσερις γυναίκες. Οι ασθενείς έχουν...
σταματήσει πλέον την αγωγή και ο ιός έχει απενεργοποιηθεί στον οργανισμό τους.

Οι Γάλλοι ερευνητές του Ινστιτούτου Παστέρ εκτιμούν ότι είναι δυνατό να ... υπάρξει «λειτουργική θεραπεία» για περίπου έναν στους δέκα (ποσοστό 10%) ασθενείς με AIDS, για τους οποίους υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της θεραπείας.

Συγκεκριμένα, μελέτη του Δρ Αζιέ Σαέζ-Σιριόν που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "PLoS Pathogens", έδειξε ότι 14 ενήλικες ασθενείς που ξεκίνησαν έγκαιρα την φαρμακευτική αγωγή, δεν νοσούν πια από τον ιό HIV, αν και ο ιός υπάρχει στον οργανισμό τους.

Επίσης, κανείς από τους 14 δεν ανήκει στην τυχερή «ελίτ» του 1% του ανθρώπινου πληθυσμού, των οποίων ο οργανισμός διαθέτει φυσική αντίσταση απέναντι στον ιό HIV λόγω των κατάλληλων προστατευτικών γονιδίων, που τους επιτρέπουν να καταστέλλουν τη λοίμωξη γρήγορα. Αντίθετα, οι περισσότεροι από τους 14 είχαν σοβαρά συμπτώματα εξ αρχής, πράγμα που τελικά τους ωφέλησε, γιατί έτσι υπήρξε έγκαιρη έναρξη της φαρμακευτικής θεραπείας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι 14 ασθενείς είχαν αρχίσει τη θεραπεία το νωρίτερο 35 ημέρες και το αργότερο δέκα εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνσή τους με τον ιό, δηλαδή πολύ πιο νωρίς από ό,τι συμβαίνει συνήθως με τον μέσο ασθενή του AIDS. Ακολούθησαν μια θεραπεία με φάρμακα επί τρία χρόνια κατά μέσο όρο και μετά τη σταμάτησαν.

Σημειώνεται πως τα φάρμακα κατά του AIDS κρατούν απλώς υπό έλεγχο τον ιό, αλλά δεν μπορούν να τον «ξεριζώσουν» από τον οργανισμό. Συνήθως, όταν σταματά η φαρμακευτική θεραπεία, ο ιός επανακάμπτει, κάτι όμως που δεν συνέβη με τους παραπάνω ασθενείς.

Όπως αναφέρουν οι Γάλλοι επιστήμονες στο ιατρικό περιοδικό, οι 14 ασθενείς έχουν μείνει κατά μέσο όρο χωρίς φάρμακα εδώ και επτά χρόνια, ενώ ένας από αυτούς επί 10,5 χρόνια. Όλοι έχουν θέσει υπό έλεγχο τη νόσο, καθώς ο ιός βρίσκεται πλέον σε πολύ χαμηλά επίπεδα στο αίμα τους και το σώμα τους τον ελέγχει μόνο με τις φυσικές άμυνες που διαθέτει, χωρίς τη βοήθεια των φαρμάκων.

Ο Δρ Σαέζ- Σιριόν σημειώνει ότι το 5% έως 15% των ασθενών ουσιαστικά μπορούν να θεραπευτούν «λειτουργικά», με την έννοια ότι δεν θα χρειάζονται πια φάρμακα, υπογραμμίζοντας τα τρία οφέλη της έγκαιρης θεραπείας: περιορίζει τα σημεία όπου ο ιός HIV μπορεί να παραμείνει κρυμμένος, μειώνει την ποικιλομορφία του ιού και διατηρεί την ανοσολογική αντίδραση απέναντι στον ιό, κρατώντας τον έτσι υπό έλεγχο.

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *