ροή ειδήσεων

Λίγο πριν το λουκέτο 2.000 βενζινάδικα

Η πτώση της κατανάλωσης στα καύσιμα κατά τη διάρκεια της κρίσης σε ποσοστό άνω του 30% -απόρροια των αυξημένων φόρων- συρρίκνωσε κατά ένα τρίτο περίπου τον αριθμό των πρατηρίων που λειτουργούν στη χώρα μας, στα 5.800 από...
8.500 το 2009!

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η συνεχιζόμενη ύφεση, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών στις αντλίες, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε νέα 1.000-1.200 λουκέτα μέσα στον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που αφορούν στις καταναλώσεις καυσίμων μέχρι τον Νοέμβριο του 2012, η συνολική μείωση στη ζήτηση καυσίμων στο 11μηνο της περασμένης χρονιάς ανήλθε στο 17% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 (6.486.856 τόνους από 7.799.191 στο 11μηνο του 2011), με το πετρέλαιο θέρμανσης να πρωταγωνιστεί στην πτώση με ποσοστό 30% (1.730.291 τόνους από 2.456.356 το 2011).

Πιστώσεις
Συνολικά την προηγούμενη τριετία, η κατανάλωση καυσίμων εμφανίζεται μειωμένη κατά 33% περίπου, με τις προβλέψεις των παραγόντων της αγοράς να κάνουν λόγο για υπέρβαση του 40% κατά τη φετινή χρονιά.


Το... οξύμωρο μάλιστα είναι ότι η απόφαση της κυβέρνησης για εξίσωση του φόρου στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης είχε μόνο αρνητικές επιδράσεις στον πετρελαϊκό κλάδο, καθώς δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι για αύξηση των εσόδων. Σύμφωνα με την Ενωση Βενζινοπωλών Ελλάδος, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να λείψουν από τα κρατικά ταμεία ποσά άνω του 1 δισ. ευρώ...

Δεν πρέπει ακόμη να ξεχνάμε ότι τα προβλήματα ρευστότητας που εμφανίζει το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα αυξάνουν συνεχώς τις πιέσεις και προς τις εταιρείες εμπορίας, οι οποίες προκειμένου να προστατευθούν από τις αυξημένες επισφάλειες, έχουν περιορίσει (ή ακόμη και κόψει) τις πιστώσεις στα περισσότερα βενζινάδικα.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι σε όσους πρατηριούχους -και δεν είναι... λίγοι αυτοί- δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, οι εταιρείες δεν προμηθεύουν καύσιμα εάν προηγουμένως δεν τους καταβληθούν τα χρήματα των παραγγελιών. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η απόφαση της κυβέρνησης να εγκατασταθεί σε όλα τα πρατήρια το σύστημα εισροών-εκροών στο πλαίσιο των προσπαθειών για πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο κλείσιμο εκατοντάδων πρατηρίων ελέω... κόστους.
Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ/Εθνος της Κυριακης


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος11/3/13 23:09

    Η τελευταία παράγραφος εκεί που λέει ότι με το σύστημα εισροών-εκροών στο πλαίσιο των προσπαθειών για πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στο κλείσιμο εκατοντάδων πρατηρίων είναι όλα τα λεφτά! Ηθελα νάξερα τι "βενζίνη" βάζουμε στα αυτοκίνητά μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *