ροή ειδήσεων

Είκοσι πέντε συμφωνίες στη συνάντηση Ερντογάν και Σαμαρά

Προσηλωμένη η Ελλάδα στο διεθνές δίκαιο για το θέμα της ΑΟΖ - Για λύση που θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές μίλησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, που εξήρε την ελληνική στήριξη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020...
Το σύνολο των θεμάτων, που αφορούν τις δύο χώρες, με έμφαση την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και τα θέματα πολιτικής της καθημερινότητας των πολιτών συζήτησαν οι δύο πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας κκ Ταγίπ Ερντογάν και Αντώνης Σαμαράς, κατά την συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη.

Στις κοινές δηλώσεις, που ακολούθησαν την συνάντηση, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα της ΑΟΖ, λέγοντας ότι «μοιραστήκαμε την κοινή πεποίθηση στηριζόμενοι στην αρχή της αμοιβαία επωφελούς λύσης -win win- ότι πρέπει να γίνουν βήματα για την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του, περιορίστηκε να πει ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να μπούμε σε λεπτομέρειες. Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο».

Γενικότερα πάντως, η συνάντηση χαρακτηρίστηκε από το αμοιβαίο «fair play» καθώς και από την προσπάθεια να αναδείξουν θέματα που βοηθούν την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και να υποβαθμίσουν τις διαφορές που αναγνώρισαν ότι υπάρχουν.

Ο κ . Σαμαράς είπε ότι «παρά την κρίση, η Ελλάδα είναι σταθερός παράγοντας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Στόχος των συναντήσεων είναι η οικοδόμηση καλής γειτονίας και η προσπάθεια επίλυσης των διαφορών, να μην υπάρχουν αγκάθια» και πρόσθεσε ότι το κρίσιμο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας άπτεται των διερευνητικών επαφών. Η Ελλάδα», είπε, «είναι προσκολλημένη στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες.

«Μια καλή μέρα...»

«Είναι μία καλή ημέρα η σημερινή για τις σχέσεις των δύο χωρών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι υπογράφηκαν 25 συμφωνίες, περισσότεροι από 20 υπουργοί που μετείχαν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας αναζητούν πεδία προσέγγισης ενώ και οι επιχειρηματίες που μετέχουν στο ελληνοτουρκικό φόρουμ επιδιώκουν αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, η αύξηση του τουρισμού, ο σεβασμός και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Έγιναν εκτεταμένες συζητήσεις για «θέματα πολιτικής της καθημερινότητας -θέματα χαμηλής πολιτικής όπως λέγαμε παλαιότερα- που αφορούν τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «χτίζουμε εμπιστοσύνη, δημιουργούμε αμοιβαία συμφέροντα, φέρνουμε πιο κοντά τους πολίτες των δύο χωρών».

Ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις διαφορές των δύο χωρών λέγοντας ότι «Ελλάδα και Τουρκία μοιραζόμαστε μία φορτωμένη Ιστορία, είμαστε όμως ιστορικοί λαοί. Έχουμε περάσει από κρίσεις και εντάσεις, υπάρχουν ζητήματα που διαφωνούμε. Είναι όμως υποχρέωσή μας η βελτίωση και ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών προς όφελος όλης της περιοχής. Εμπεδώνουμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού. Ο χρυσός κανόνας για μία καλή σχέση είναι ο αλληλοσεβασμός, η εθνική κυριαρχία, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου».

Στο θέμα των μειονοτήτων ο κ. Σαμαράς είπε ότι υποχρέωση μίας ευνομούμενης πολιτείας είναι η προστασία όλων των πολιτών με ισονομία, ισοπολιτεία και εγγύηση των δικαιωμάτων τους επί τη βάση του διεθνούς δικαίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας: «Έχει σημασία σε ποιο πλαίσιο αναπτύσσονται οι σχέσεις των δύο χωρών. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι σταθερό σημείο αναφοράς. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, την προοπτική της πλήρους ένταξης, που συνεπάγεται και πλήρη συμμόρφωση στις υποχρεώσεις από την πλευρά της». Είπε ακόμη ο κ. Σαμαράς ότι, η Ελλάδα επιδιώκει πάντα την επίλυση του Κυπριακού με σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Κλείνοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι «Επιθυμία μας είναι οι συναντήσεις να γίνονται πιο συχνά. Στόχος είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και η βελτίωση των σχέσεων χωρίς μεγάλα λόγια, με πράξεις και σταθερά βήματα. Με τις επαφές των πολιτικών και των επιχειρηματιών θέλουμε να φέρουμε πιο κοντά τους δύο λαούς. Βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης». Για το θέμα της Χάλκης ο κ. Σαμαράς είπε ότι η ελληνική θέση είναι γνωστή ενώ για την τρομοκρατία είπε ότι υπάρχει η θέληση και η βούληση και από τις δύο χώρες για να ελαχιστοποιηθεί το φαινόμενο αυτό.

«H Ελλάδα μας βοηθά και για τους Ολυμπιακούς του 2020"

Πολύ επωφελή χαρακτήρισε την συνάντηση ο κ. Ταγίπ Ερντογάν όπως και την δεύτερη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Το 2010 είχαν υπογραφεί 22 συμφωνίες, τώρα υπογράφηκαν 25 είπε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε ότι είναι ενδεικτικό της προόδου που έχουμε κάνει στους τομείς συνεργασίας. Δήλωσε ακόμη ο κ. Ερντογάν: «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γειτονικές χώρες και υλοποιούν τις υποχρεώσεις τους, η γειτνίαση έχει υποχρεώσεις. Εξετάσαμε τα πραγματοποιηθέντα θέματα όπως και τα πραγματοποιήσιμα. Το 2010 είχαμε 5 δισεκ. εμπορικές συναλλαγές, το ισοζύγιο είναι εις βάρος της Τουρκίας, έχουμε καταφέρει να τις ανεβάσουμε στα 6,5 δισεκ. και έχουμε στόχο να τις διπλασιάσουμε. Οι Ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία ανήλθαν σε 6,6 δισεκ. δολάρια. Το τελευταίο διάστημα ένα εκατομμύριο Τούρκοι και Έλληνες πολίτες έχουν επισκεφθεί τις δύο χώρες. Οι επαφές θα βελτιώσουν το επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών. Οι μειονότητες μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα για την προσέγγιση των δύο χωρών και αξίζουν να ζήσουν με ειρήνη και ευημερία».

Αναφέρθηκε όμως και στις διαφορές των δύο χωρών: «Έχουμε κάποιες διαφορές, που θα ξεπεραστούν μέσα από τον διάλογο. Στην Κύπρο είμαστε εγγυήτριες δυνάμεις και οφείλουμε να διαπραγματευθούμε. Το κυπριακό πρέπει να αποτελέσει ιστορικό παρελθόν. Είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσουμε σε αποτελέσματα».

Ο κ. Ερντογάν έκανε ειδική αναφορά στη στήριξη που προσφέρει η Ελλάδα στην διεκδίκηση από την Τουρκία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Τέλος, ανέφερε ότι οι δύο κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν τους επιχειρηματίες των δύο χωρών.

Μετά την συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας υπογράφηκαν από τους υπουργούς 25 πρωτόκολλα συνεργασίας στους τομείς του Τουρισμού, της Δικαιοσύνης, του Πολιτισμού, της Υγείας, της Μετανάστευσης, της Ναυτιλίας, της Γεωργίας, του Αθλητισμού, καθώς και η στήριξη της Ελλάδας στην διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων από την Τουρκία.

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *