ροή ειδήσεων

Στο μικροσκόπιο το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Η υπουργός Υγείας της Γαλλίας Μαρισόλ Τουρέν δήλωσε ότι «ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας» για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες της προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα....
Η Μαρισόλ Τουρέν εκτιμά ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αφήνει ανοικτά «αρκετά ερωτήματα: μπορεί να θεωρηθεί προϊόν ευρείας κατανάλωσης; είναι μια ιατρική συσκευή; ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του προϊόντος;».

«Ζήτησα από τις υπηρεσίες μου να μου αναφέρουν ακριβώς για τι προϊόν πρόκειται», είπε σήμερα μιλώντας στο France Info, καθώς είναι απαραίτητη μια αξιολόγηση της συσκευής αυτής για τα οφέλη ή τους κινδύνους της» «που έχει διαδοθεί πολύ».

Το Μάιο του 2011 η γαλλική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας και προϊόντων υγείας (Afssaps) είχε εισηγηθεί να «μην καταναλώνονται» τα προϊόντα αυτά.
Τα φαρμακεία δεν έχουν επισήμως το δικαίωμα να πωλούν τη συσκευή αυτή, καθώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο διατίθεται μόνο σε ειδικευμένα καταστήματα και στο Διαδίκτυο.

Το προϊόν αυτό αναπτύχθηκε μετά την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους ως εναλλακτική στο κλασικό τσιγάρο. Έχει την ίδια όψη με το τσιγάρο για να δίνει στο χρήστη την αίσθηση ότι ικανοποιεί την έξη του.

Η εισπνοή του ατμού ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν έχει διαπιστωθεί αν προκαλεί προβλήματα στη υγεία.

Φιαλίδια με υγρά αναπλήρωσης (e-liquides) με προπυλενογλυκόλη, γλυκερίνη, διάφορα αρώματα και ενδεχομένως νικοτίνη, ένας ατμοποιητής και μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία αποτελούν τη συσκευή αυτή.

Σύμφωνα με την Afssaps, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν ποσότητες νικοτίνης, μικρότερες ή μεγαλύτερες, που ακόμη και σε μικρές συγκεντρώσεις μπορεί να «προκαλέσουν σοβαρές ανεπιθύμητες συνέπειες».

Ο αριθμός των χρηστών φέρεται να ανέρχεται σε μισό εκατομμύριο στη Γαλλία, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

«Ως γιατρός δεν μπορώ να συστήσω το ηλεκτρονικό τσιγάρο», δήλωσε πρόσφατα ο Μπερτράν Ντοτσενμπέργκ, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Πιτιέ-Σαλπετριέρ και σφοδρός πολέμιος του καπνίσματος.

«Ωστόσο θα άφηνα έναν μανιώδη καπνιστή να κάνει αυτό που θέλει. Με το τσιγάρο διατρέχει 50% πιθανότητες να πεθάνει. Με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, δεν ξέρουμε πολλά αλλά εκ των προτέρων οι πιθανότητες είναι λιγότερες», δήλωσε ο πνευμονολόγος.

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *