ροή ειδήσεων

Το σχέδιο «Αθηνά» στέλνει στα ύψη τις βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Άνοδο των βάσεων προκαλεί η «Αθηνά» , καθώς σύμφωνα με τη «μετάφραση» του φετινού «χάρτη» των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι...
βάσεις θα απογειωθούν, κυρίως στις σχολές που έχουν καλή σχέση με την αγορά εργασίας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που για πρώτη φορά ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος εκτίμησε ότι αναμένεται ανοδική πορεία των βάσεων ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ΤΕΙ θα έχουν μείωση των θέσεων κατά 30% σε αντίθεση με τα ΑΕΙ που «κερδίζουν» θέσεις. Στη φετινή «μελέτη» που πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι με τις οικογένειές τους πρέπει να προστεθούν και κάποια δεδομένα που αλλάζουν , όπως οι σχολές δασκάλων και νηπιαγωγών που σημείωσαν πτώση των βάσεών τους εξαιτίας των ανέργων εκπαιδευτικών, λόγω της μεγάλης μείωσης των προσλήψεων. Επίσης, δεύτερη σκέψη γίνεται από πολλούς για σχολές που σχετίζονται με την οικοδομή, όπως οι αρχιτεκτονικές σχολές ενώ πολλές καθηγητικές σχολές αναμένεται να ακολουθήσουν πτωτική τάση, κυρίως όσες βρίσκονται στη περιφέρεια. Οι περιζήτητες Νομικές και Ιατρικές σχολές αναμένεται να κρατήσουν για ακόμα μία χρονιά «τα σκήπτρα» καθώς οι βάσεις τους όχι μόνο θα παραμείνουν στη θέση τους αλλά μπορεί να ακολουθήσουν και ανοδική πορεία. Στα «συν» των φετινών υποψηφίων είναι και η ρύθμισης της βάσης του «10» που δεν θα ισχύσει τουλάχιστον για φέτος.

Αν και το τελικό σχέδιο της «Αθηνάς» δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμα, περίπου 100.000 υποψήφιοι θα κληθούν να λύσουν ένα «σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Όπως τονίζουν οι ειδικοί πρέπει αρχικά να αποφύγουν τον συνωστισμό στις σχολές που θα γίνει η μεγάλη «σφαγή» και βέβαια να καταφέρουν να βρουν κάποια σχολή που να έχει σύνδεση με την αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας τα τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που μεταφέρονται στις Σέρρες είναι δύο τελικά και όχι τέσσερα ενώ παραμένουν στο ΤΕΙ Πάτρας κάποια ΤΕΙ που θα πήγαιναν στο Μεσολόγγι. Επίσης, στα πέντε Πανεπιστήμια της Αθήνας που θα δημιουργήσουν το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο «Αδαμάντιος Κοραής πρωτεύουσα, με την ενσωμάτωση πέντε Οικονομικό Αθηνών, Πάντειο, Πειραιώς, Χαροκόπειο και Γεωπονικό, οι δεσμοί αναμένεται να είναι «χαλαροί».

Ολοι οι υποψήφιοι πάντως θα πάρουν από τα σχολεία τους τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου - θα το συμπληρώσουν τον ερχόμενο Ιούνιο.

Σε ότι αφορά στους φετινούς υποψήφιους ο Γιάννης Βαφειαδάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής (ΣΕΦΑ) τονίζει «Θα ανέβουν οι βάσεις στα περισσότερα ΤΕΙ λόγω των πολλών καταργήσεων πολλών τμημάτων στα ΤΕΙ ενώ ο ανταγωνισμός θα αυξηθεί πολύ» .

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον καθηγητή οι προτιμήσεις των μαθητών έχουν αλλάξει ριζικά την τελευταία διετία, λόγω κρίσης και δεν περίμεναν το σχέδιο «Αθηνά» να «σβήσει» τμήματα από τον χάρτη γιατί οι υποψήφιοι το είχαν κάνει ήδη πριν από τον υπουργό. Και εξηγεί ότι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων ακόμα και στην περίπτωση που κατόρθωναν να εισαχθούν σε κάποιο ΤΕΙ ή ακόμα και πανεπιστημιακό τμήμα που δεν οδηγούσε σε μία θέση στην αγορά εργασίας δεν πήγαιναν να παρακολουθήσουν μαθήματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν πήγαιναν ούτε να γραφτούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία σχολές που παραμένουν ακόμα ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων είναι οι εξής:

- Νομική Αθήνας
- Ιατρική Αθήνας
- Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
- Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας
- Αστυφυλάκων (γενική σειρά)
- Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
- Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (γενική σειρά)
- Πολιτικών Μηχανικών Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
- Νομικής Θεσσαλονίκης

Τα τμήματα πάντως που συγκέντρωσαν πέρυσι τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις, αφορούν για τα πανεπιστήμια τμήματα Νομικής, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικά Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ιατρικής, Πολυτεχνικά, και τμήματα Λογιστικής.

Στα ΤΕΙ τμήματα , όπως Μαιευτικής, Διαιοτολογίας, Λογοθεραπείας και Μηχανικών συγκεντρώνουν τις περισσότερες επιλογές των υποψηφίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στα ΑΕΙ θα υπάρχει αύξηση των θέσεων κατά 15% η οποία ωστόσο, δεν θα επηρεάσει όλα ς τα τμήματα, και θα εξαρτηθεί με το επιστημονικό πεδίο στο οποίο εντάσσεται η κάθε σχολή. Σε σχέση με πέρυσι σε καλύτερη μοίρα είναι όσοι θα επιλέξουν σχολές του 2ου επιστημονικού πεδίου, δηλαδή τις φυσικομαθηματικές και τα τμήματα Χημείας ενώ δεν αλλάζει ο αριθμός των εισακτέων στα τμήματα του 3ου πεδίου, δηλαδή Ιατρικές, Φαρμακευτικές και Κτηνιατρικές σχολές, ενώ αύξηση των θέσεων υπάρχει στις Πολυτεχνικές σχολές.
ileiapost.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος4/3/13 16:05

    Το σχεδιο 'Αθηνα' δεν εχει καμια σχεση με τις αναγκες των μαθητων/φοιτητων εχει δημιουργηθει καθαρα για οικονομικους λογους για να μαζεψουν τα αμαζευτα και για αλλη μια φορα την πληρωνει η παιδεια...εχουν καταστρεψει τοσα τει και αει με τις συγχωνευσεις και τις αλλαγες στα αντικειμενα πολλων σχολων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *