ροή ειδήσεων

Ο πληθωρισμός πέφτει, οι τιμές παραμένουν ακλόνητες!!!

Στα ύψη παραμένει η ακρίβεια παρά την πτώση του πληθωρισμού σε μηδενικά επίπεδα (0,1%) τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας ρεκόρ 45 ετών....
Ωστόσο, ενώ τα εισοδήματα των καταναλωτών έχουν μειωθεί κατά 30% την τελευταία διετία και η ανεργία εκτοξεύτηκε ήδη πάνω από 26%, οι τιμές σε πολλά βασικά αγαθά για το καλάθι της νοικοκυράς εξακολουθούν να είναι ακλόνητες, σε ορισμένες περιπτώσεις, δε, καταγράφονται και αυξήσεις.
Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ότι το 2012 οι τιμές σε είδη διατροφής και μη αλκοολούχα ποτά μειώθηκαν μόλις 0,54%, στο ψωμί και τα δημητριακά 1,62%, στα γαλακτοκομικά 1% και στα φρούτα 0,47%, ενώ αυξήσεις σημειώθηκαν στα κρέατα κατά 1,81% και στα ψάρια κατά 0,2%.
Ανάλογη είναι η εικόνα και το πρώτο δίμηνο του 2013: Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο οι τιμές στα κρέατα αυξήθηκαν κατά 1,6%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 0,6%, ενώ μείωση κατά 1,9% παρουσίασαν τα δημητριακά και αρτοσκευάσματα.
Παράγοντες της αγοράς τροφίμων σημειώνουν ότι η εξάρτηση της χώρας μας από εισαγωγές, όπως π.χ. το κρέας, έχει άμεση επίδραση στις τιμές, ενώ τονίζουν ότι σημαντικότερες είναι οι επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των ειδικών φόρων που τις επιβαρύνουν, επηρεάζοντας ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, το 2012 ο τομέας της ενέργειας (ηλεκτρισμός, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα) παρουσίασε αύξηση 27,1%, όταν η αντίστοιχη αύξηση στην ΕΕ των 27 ήταν 5,49%.
Τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τον μήνα Φεβρουάριο σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2012 δείχνουν αύξηση στον ηλεκτρισμό κατά 12,3%, στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 31,3% και στη βενζίνη 1,8%.
troktiko.eu

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *