ροή ειδήσεων

Greenpeace: Στα πλοκάμια των μεταλλαγμένων

Τα μεταλλαγμένα εξαπλώνονται παγκοσμίως με ρυθμούς επιδημίας. Ξεκίνησαν να μπαίνουν στη διατροφή μας μέσα από την καλλιέργεια (μεταλλαγμένης) σόγιας για την παραγωγή ζωοτροφών, αποφέροντας τεράστια κέρδη στις πολυεθνικές που τα παράγουν.
Τα μεταλλαγμένα κυριαρχούν...


στις μεγάλες αγροτοπαραγωγικές χώρες, όπως η Αργεντινή, οι Η.Π.Α. και η Βραζιλία, όπου εταιρείες όπως η Monsanto, η Syngenta και η Pionner/ Dupont κατάφεραν να εισβάλουν χάρη στην επίμονη και συχνά αδίστακτη, εμπορική πολιτική τους.

Η εισβολή των μεταλλαγμένων συνήθως στηρίχθηκε στην υπόσχεση της αυξημένης παραγωγής και της μείωσης του κόστους. Συχνά, η εισβολή τους έγινε «κατά λάθος» μέσα από την επιμόλυνση συμβατικών σπόρων με μεταλλαγμένους. Στη συνέχεια, αφού η παρουσία των μεταλλαγμένων ήταν πια γεγονός αρχίσαμε να μιλάμε για τα «αποδεκτά όρια επιμόλυνσης»!!!

Τα παραδείγματα επιμόλυνσης με μεταλλαγμένα είναι πολλά, αν και λίγα βγαίνουν στη δημοσιότητα, αφού οι πολυεθνικές των μεταλλαγμένων έχουν τη δύναμη αλλά και τα χρήματα, να καλύψουν τα «λάθη» τους. Στην Αργεντινή, σήμερα, πρακτικά η εταιρεία Monsanto ελέγχει την αγροτική παραγωγή της χώρας, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό της καλλιεργούμενης σόγιας είναι μεταλλαγμένη και προέρχεται από σπόρο της εταιρείας.

Στις Η.Π.Α. πάλι, η ίδια εταιρεία δεν διστάζει να κυνηγάει δικαστικά εκατοντάδες μικρούς αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις που βρέθηκαν είτε από λάθος είτε από τυχαία επιμόλυνση με μεταλλαγμένη σόγια στα χωράφια τους. Οι πολυεθνικές των μεταλλαγμένων «προστατεύουν» με αυτό τον τρόπο τη χήνα που κάνει τα χρυσά αυγά: την πατέντα του μεταλλαγμένου σπόρου τους.

Σήμερα, η μη μεταλλαγμένη σόγια γίνεται όλο και πιο δυσεύρετη. Τα διαθέσιμα αποθέματα της, παγκοσμίως, συνεχώς μειώνονται. Οι συνέπειες για την οικονομία, την υγεία, την κοινωνία και το περιβάλλον είναι ολέθριες!

Στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, χάρη στην επίμονη προσπάθεια δεκάδων χιλιάδων καταναλωτών, καταφέραμε να κρατήσουμε τα μεταλλαγμένα μακριά από τα προϊόντα διατροφής. Κύρια πύλη εισόδου των μεταλλαγμένων στη διατροφή μας ήταν και είναι οι ζωοτροφές. Με αφορμή την αύξηση της τιμής της σόγιας διεθνώς γίνονται προσπάθειες να καλλιεργηθεί σόγια στη χώρα μας. Ακόμα και αν – στην αρχή – αυτή είναι «καθαρή», αργά ή γρήγορα θα καταλήξει να είναι μεταλλαγμένη.

Πρέπει να εμποδίσουμε σήμερα την καλλιέργεια σόγιας στην Ελλάδα, για να κρατήσουμε τα μεταλλαγμένα μακριά από το πιάτο μας και την ελληνική γεωργία. Όπως απέδειξε άλλωστε η διεθνής πρακτική, η μεταλλαγμένη σόγια απαιτεί περισσότερα και ισχυρότερα φυτοφάρμακα. Οι συνέπειες;

- Σημαντική επιβάρυνση της υγείας των αγροτών με δερματοπάθειες και αναπνευστικά προβλήματα λόγω της εισπνοής χημικών, αλλά και των κατοίκων των ευρύτερων περιοχών από τους ψεκασμούς.
- Μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από τα σχετικά χημικά κατάλοιπα.
- Μείωση της βιοποικιλότητας, αφού φυτά και έντομα εξαφανίζονται γιατί ψεκάζονται με ισχυρότατα και πολύπλοκα χημικά.
- Αποδυνάμωση του εδάφους από ιχνοστοιχεία και άλλα πολύτιμα για τη γεωργία, συστατικά.
- Αύξηση του κόστους παραγωγής από τα φυτοφάρμακα, το συνεχές πότισμα, αλλά και το ανάλογο ηλεκτρικό ρεύμα.

Η «μοιραία σόγια», όπως την αποκαλεί μια από τις πιο δραστήριες οργανώσεις γυναικών της Αργεντινής που έχασαν τα παιδιά τους εξαιτίας της καλλιέργειας μεταλλαγμένης σόγιας, έχει άμεσες συνέπειες και είναι επικίνδυνη για τους ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή όπου καλλιεργείται! Ο αποκλειστικός κερδισμένος; H εταιρεία των μεταλλαγμένων!

Στην Ελλάδα, δε χρειαζόμαστε τη σόγια! Το κουκί, το ρεβίθι και το λούπινο της ελληνικής γης δεν είναι μεταλλαγμένα, είναι περισσότερο ανθεκτικά σε ζιζάνια, καλλιεργούνται παντού και εμπλουτίζουν τα χωράφια μας με φυσικό τρόπο.

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *