ροή ειδήσεων

Reuters: Ανεπαρκής και με ερωτηματικά η αξία των κυπριακών αποθεμάτων αερίου

Η πραγματική αξία των κυπριακών αποθεμάτων φυσικού αερίου που έχουν έως τώρα ανακαλυφθεί δεν υπερβαίνει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, εγείροντας ερωτηματικά για το...
κατά πόσον τα κέρδη από την μελλοντική αξιοποίησή τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα για τυχόν έκδοση ομολόγου από την κυπριακή κυβέρνηση, όπως αναφέρει έρευνα του πρακτορείου Reuters.

Η Λευκωσία οφείλει να βρει έναν τρόπο άντλησης 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ ως αντάλλαγμα για τη λήψη δανείων διάσωσης ύψους 10 δισ. από τους ευρωπαίους εταίρους της. Το ποσό αυτό ήταν αρχικά σχεδιασμένο να προέλθει από τη φορολόγηση τραπεζικών καταθέσεων στην Μεγαλόνησο, ωστόσο το εν λόγω μέτρο απορρίφθηκε από την κυπριακή Βουλή.

Όπως αναφέρει η έρευνα του Reuters, η κάλυψη αυτού του χρηματοδοτικού κενού θα απαιτούσε την εξαγωγή περίπου 18 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου ανά έτος, σε βάθος 25 ετών. Αυτό θα απαιτούσε «πάνω από το διπλάσιο αέριο από αυτό που έχει ανακαλυφθεί έως σήμερα», σημειώνει το διεθνές πρακτορείο.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, η κατασκευή των εγκαταστάσεων που απαιτούνται για την αξιοποίηση των κυπριακών αποθεμάτων ανέρχεται στα 36 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 160% του ΑΕΠ της Μεγαλονήσου. Μία πιθανή λύση σε αυτό το πρόβλημα, συνεχίζει το διεθνές πρακτορείο, θα ήταν η συνεργασία με το Ισραήλ, το οποίο προσβλέπει στην αξιοποίηση του γειτονικού κοιτάσματος Leviathan.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει εκφράσει την αισιοδοξία της πως θα μπορέσει να ξεκινήσει εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από το 2018. Ωστόσο, αναλυτές που μίλησαν στο διεθνές πρακτορείο αντιτείνουν πως η παραγωγή δύσκολα θα ξεκινήσει πριν το 2020, ενώ άλλοι αμφιβάλουν εάν είναι καν δυνατή η αξιοποίηση των αποθεμάτων.

Την ίδια στιγμή, αναλυτές προειδοποιούν ότι οι υφιστάμενες τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθούν έπειτα από το 2015, λόγω νέων τεχνολογιών αξιοποίησης του αποκαλούμενου shale gas (σχιστολιθικό φυσικό αέριο), που βρίσκεται κάτω από πετρώματα. Η δυνατότητα αξιοποίησης του shale gas αναμένεται να «φέρει» μία πληθώρα πηγών φυσικού αερίου στην αγορά, πρωτίστως στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και την Αφρική.
skai.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *