ροή ειδήσεων

21η Απριλίου 1967: Σαν σήμερα πριν 46 χρόνια...

Ήταν ξημερώματα τις 21ης Απριλίου 1967, όταν ομάδα στρατιωτικών με επικεφαλής τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και επέβαλλε μία στυγνή δικτατορία, που διήρκεσε επτά χρόνια...

Η χώρα την εποχή εκείνη βρισκόταν ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο. Οι εκλογές είχαν προκηρυχθεί για τις 28 Μαΐου και την εξουσία ασκούσε από τις 3 Απριλίου η ΕΡΕ, με πρωθυπουργό τον αρχηγό της Παναγιώτη Κανελλόπουλο, έχοντας τη συναίνεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γεωργίου Παπανδρέου και του Βασιλιά Κωνσταντίνου. Γεγονός των ημερών ήταν η συναυλία των Rolling Stones στο γήπεδο του Παναθηναϊκού (17 Απριλίου), που όμως διαλύθηκε από την Αστυνομία, προς μεγάλη απογοήτευση των αθηναίων ροκάδων, που θα έβλεπαν ένα συγκρότημα - θρύλο στην ακμή της δημιουργικότητάς του.

Διάχυτη ήταν η πεποίθηση ότι τις επερχόμενες εκλογές θα κέρδιζε η Ένωση Κέντρου και θα επανερχόταν θριαμβευτικά στην εξουσία υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Πολλοί ήλπιζαν ότι θα ετίθετο ένα τέλος στη διετή πολιτική ανωμαλία, που έμεινε στην ελληνική ιστορία ως «Αποστασία» και σηματοδοτήθηκε με την παραίτηση του λαοπρόβλητου πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου (είχε λάβει το 52,2% στις εκλογές του 1964) στις 15 Ιουλίου 1965, μετά τη σύγκρουσή του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο.

Στα δεξιότερα του πολιτικού φάσματος, ένα τμήμα της ΕΡΕ ζητούσε ένα «λοχία» για να σώσει τη χώρα από τον αναρχοκομμουνισμό. Για τη μετεμφυλιακή Δεξιά της προδικτατορικής περιόδου, κομμουνιστές ήταν εν ευρεία εννοια και οι κεντρώοι και οπωσδήποτε ο απρόβλεπτος Ανδρέας Παπανδρέου, που ήταν το ανερχόμενο αστέρι στην πολιτική σκηνή και εκινείτο αριστερότερα από το κόμμα του, την Ένωση Κέντρου.

Οι στρατηγοί, το Παλάτι, κάποιοι πολιτικοί της Δεξιάς και οι Αμερικανοί καλόβλεπαν μία μικρής διάρκειας συνταγματική εκτροπή, που θα επανέφερε την πολιτική κατάσταση στη σωστή ρότα, δηλαδή στην εναλλαγή στην εξουσία της Δεξιάς και ενός μετριοπαθούς Κέντρου. «Η Χούντα των Στρατηγών» έμεινε στα σχέδια, καθώς τους πρόλαβαν με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου οι μικροί αξιωματικοί, με πρόσχημα τον κομμουνιστικό κίνδυνο. Τέτοια περίπτωση δεν διαφαινόταν στον ορίζοντα, καθώς η ΕΔΑ, που εκπροσωπούσε την κομμουνιστική Αριστερά (το ΚΚΕ ήταν εκτός νόμου), κινούνταν στο 11,80% των ψήφων στις εκλογές του 1964, σε σχέση με το 24,43% του 1958.

Η τριάδα των Παπαδόπουλου, Παττακού και Μακαρέζου, εκμεταλλευόμενη την πολιτική αστάθεια, είχαν ήδη φροντίσει να τοποθετήσουν στις πιο νευραλγικές θέσεις του στρατεύματος ανθρώπους μυημένους στα σχέδιά τους. Τους βοήθησε, επίσης, το γεγονός ότι μέσα στην Αθήνα υπήρχαν μεγάλες μάχιμες μονάδες, όπως το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων, που βρισκόταν στη σημερινή Πολυτεχνειούπολη, με διοικητή τον ταξίαρχο Παττακό.

Από εκεί βγήκαν τα πρώτα τανκς στις 2 τα ξημερώματα, για να καταλάβουν όλα τα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας (Βουλή, Υπουργεία, ΕΙΡ, ΟΤΕ, Ανάκτορα).



Οι πραξικοπηματίες έβαλαν σε εφαρμογή το ΝΑΤΟικό σχέδιο «Προμηθεύς», για την αντιμετώπιση του κομμουνιστικού κινδύνου, με αποτέλεσμα να κινηθούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής.

Μία από τις πρώτες ενέργειες των συνωμοτών ήταν να συλλάβουν τον αρχηγό του ΓΕΣ αντιστράτηγο Σπαντιδάκη και να τον αντικαταστήσουν με τον ομοιόβαθμό του Οδυσσέα Αγγελή, που ήταν μυημένος στο κίνημα. Ο νέος αρχηγός του Στρατού έδωσε εντολή σε όλους του μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς να εφαρμόσουν το σχέδιο «Προμηθεύς» κι έτσι να εξασφαλισθεί η υπακοή του στρατεύματος σε όλη τη χώρα.

Η προσπάθεια του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γεωργίου Ράλλη να επικοινωνήσει με τον ταξίαρχο Ορέστη Βιδάλη για να κινητοποιήσει το Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη έπεσε στο κενό, καθώς το σχέδιο «Προμηθεύς» είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα ο ταξίαρχος Βιδάλης να μην λάβει ποτέ το σήμα του Γεωργίου Ράλλη.



Ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης και στις 3:30 τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου το στρατιωτικό κίνημα είχε επικρατήσει και μάλιστα αναίμακτα. Νωρίς το πρωί, το ραδιόφωνο ΕΙΡ έπαιζε εμβατήρια και δημοτικά άσματα και οι αγουροξυπνημένοι Έλληνες άκουγαν τα πρώτα «Αποφασίζομεν και Διατάζομεν» των δικτατόρων, που ήταν η απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των τριών ατόμων. Με συντακτική πράξη κατά τη διάρκεια της ημέρας ανεστάλησαν οι διατάξεις του Συντάγματος και ματαιώθηκαν οι εκλογές της 28ης Μαΐου 1967.

Εκτός από τον ελληνικό λαό, αιφνιδιασμένοι από τις εξελίξεις φαίνεται να ήταν και οι Αμερικανοί, που δεν περίμεναν την κίνηση του Παπαδόπουλου. Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο δύο πρωινές εφημερίδες πρόλαβαν να περιλάβουν στην ύλη τους την εκδήλωση του πραξικοπήματος. Η «Καθημερινή» στην πρώτη της σελίδα είχε ένα μονόστηλο με τίτλο «Την 2αν πρωινήν εξερράγη στρατιωτικόν κίνημα. Συνελήφθησαν πολιτικοί άνδρες», ενώ η «Αυγή» πάνω από τον τίτλο της έγραφε: «Συνελήφθησαν από στρατιωτικούς οι Μ. Γλέζος, Λ. Κύρκος, Α. Παπανδρέου. Ασυνήθιστες κινήσεις στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων».



Την ίδια μέρα άρχισαν και οι συλλήψεις απλών πολιτών, ενώ είχαμε και τα πρώτα θύματα. Τα όργανα της Χούντας δολοφονούν στον Ιππόδρομο, που είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, το στέλεχος της ΕΔΑ Παναγιώτη Ελή, ενώ ένας στρατιώτης πυροβολεί τη νεαρή Αθηναία Μαρία Καλαυρά, γιατί δεν υπάκουσε στις διαταγές του. Δέκα ημέρες αργότερα, η Χούντα ανακοίνωσε ότι οι συλληφθέντες ανέρχονταν σε 6509 άτομα, στη συντριπτική τους πλειονότητα αριστερών πεποιθήσεων.

Η Ελλάδα από την 21η Απριλίου 1967 μπήκε στο «γύψο», κατά την έκφραση του Παπαδόπουλου, για 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες. Η Δικτατορία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος στις 23 Ιουλίου 1974, μετά το εγκληματικό πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο. Η κατάργηση των στοιχειωδών ελευθεριών, οι φυλακές, οι εξορίες και τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες των αντιπάλων του καθεστώτος, ο πνευματικός και πολιτιστικός μεσαίωνας, αλλά και η Κυπριακή τραγωδία, καταγράφουν τη Χούντα των Συνταγματαρχών ως μία από τις μελανότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Ακούστε το πρώτο διάγγελμα του δικτάτορα Παπαδόπουλου



Πηγή: sansimera.gr

Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος21/4/13 21:00

    ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος22/4/13 01:39

      AX RE PAPADOPOULE MAS LEIPEIS.SE OPOIO KAFENEIO KAI NA PAS STHN ELLADA AGAPHTE FILE ,AN ROTHSEIS GIA THN EPTAETEIA,THA AKOUSEIS POLLES FORES THN FRASH.(ARE PAPADOPOULE POU EISAI?NA MAZEPSEIS OLOUS AYTOYS TOUS POLITIKOUS,KAI THN HGESIA TOU KKE, NA TOUS VALEIS SE 1 SAPIOKARAVO KAI STHN MESH TOU AIGAIOU NA TO VITHISEIS.)

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος21/4/13 23:13

    Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ..
    Γράφει ο Ν Βράχος
    Θεωρώ υποχρέωση, να ευχαριστήσω όλους τους "φίλους μου" τους χρυσαλήτες,
    που συνέβαλαν με την συμπεριφορά τους καθοριστικά, ώστε πολλά νέα παιδιά να ασχοληθούν με τη χούντα του 1967 και να μάθουν γεγονότα και συμβάντα, που μας κάνουν τόσα χρόνια να νιώθουμε ΝΤΡΟΠΗ, ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ, που πολύ δύσκολα θα αποφάσιζαν να ερευνήσουν.
    Είναι αλήθεια, ότι όσοι τα ζήσαμε στο πετσί μας, στην οικογένειά μας, δεν σκεφτήκαμε ΠΟΤΕ! ότι κάποιοι πολλά χρόνια αργότερα, θα..τολμούσαν να ακυρώσουν την ιστορική αλήθεια των ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ , από τα μάτια και το μυαλό όλων όσων είχαμε την ατυχία να ζήσουμε από κοντά ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΝΙΚΟ!
    Σήμερα τα παιδιά μας, τα νερά Ελληνόπουλα, έμαθαν, διάβασαν, άκουσαν και ένιωσαν λίγο από το χρώμα εκείνης της εποχής.
    Ένιωσαν ότι η μόρφωση είναι η δύναμη του σύγχρονου ανθρώπου, σε αντίθεση με όλα τα αγράμματα ..παράσιτα της χρυσαλητείας , που προκαλούν υβρίζοντας και ασεβώντας στα ιερά και όσια της Ελληνικής Ιστορίας.
    Ένιωσαν ότι η αγάπη για τη λευτεριά είναι το μεγάλο μυστικό της δικής μας φυλής. Του Έλληνα ο τράχηλος….!
    Κοιτάζω τους φίλους των παιδιών μου , που διστακτικά με κοιτούν και με ρωτούν να τους πω μερικά πράγματα, που συνέβησαν τότε και με παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή όταν τους μιλώ για τις προδοσίες , τις απάτες, τους φόνους και τα σκάνδαλα της Χούντας.
    Δεν πίστευαν στα αυτιά τους όταν τους μίλησα για τους ΚΛΕΦΤΕΣ των χρημάτων του ‘’ΤΑΜΑΤΟΣ’’! Κι είναι μεγάλη η συγκίνησή μου, όταν τα βλέπω μετά από αρκετές μέρες να μου λένε: ‘’ Αυτά που μας είπατε τα βρήκαμε ακριβώς και στο διαδίκτυο και σε πολλές εφημερίδες της εποχής.
    Μόνο όταν είσαι νέος μπορείς αισθάνεσαι !
    Κι ευτυχώς που ‘’Ουδέν κακόν αμιγές καλού’’!
    Σήμερα κάτι πληρωμένοι καραγκιόζηδες προκαλούν με την αγραμματοσύνη τους και το βρωμόστομά τους. Μας βλέπουν οι ξένοι και απορούν. Στην πατρίδα της Δημοκρατίας συμβαίνουν αυτά σήμερα;
    Και που να ήξεραν, ότι ο Αντωνάκης ήταν ο συναγωνιστής τους τότε και ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΣΗΜΕΡΑ!
    Η Ιστορία όμως, γράφεται με την πέννα και όχι με το ρόπαλο του ΜΠΡΑΒΟΥ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *