ροή ειδήσεων

Δόσεις στην εφορία από 30 ευρώ το μήνα

Μεγάλη ευκαιρία να εξοφλήσουν σε πάρα πολλές μηνιαίες δόσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν μέχρι τις 31-12-2012 σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν... σύντομα 2,5 εκατομμύρια πολίτες. Ωστόσο η νέα ρύθμιση φαίνεται να αφήνει «στα κρύα του λουτρού» όσους δημιούργησαν νέα χρέη μέσα στο 2013, είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας, είτε επειδή άφησαν απλήρωτες οφειλές με την προσδοκία πως θα υπαχθούν στη νέα ρύθμιση με τις πολλές δόσεις.

Σήμερα στις 11:00 ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και αναμένεται να δώσουν περαιτέρω διευκρινίσεις για τις ρυθμίσεις χρεών που πρόκειται να εφαρμοστούν.

Η κυβέρνηση κατέληξε σε δύο τύπων ρυθμίσεις, μία «γενναία» για τα χρέη του παρελθόντος και μία «περιοριστική» με λίγες δόσεις για όσα δημιουργούνται από το 2013 και μετά. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πάντως, το τελικό σχέδιο των νέων ρυθμίσεων για χρέη στο δημόσιο θα προβλέπει τα εξής:

1. Χρέη φυσικών προσώπων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2012, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ (ή τις 10.000 σύμφωνα με άλλες πληροφορίες), θα μπορούν να εξοφληθούν σε μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες θα προσδιορίζεται ως ποσοστό επί του μηνιαίου εισοδήματος του οφειλέτη.

2. Για τα ποσά αυτά οι δόσεις θα μπορούν να θεωρητικά υπερβούν και τις 48, δηλαδή δεν θα υπάρχει ανώτατο όριο στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων. Το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο από ένα εύλογο όριο, που θα καθοριστεί μεταξύ 30 και 50 ευρώ.

3. Ακόμα όμως και οφειλές φυσικών προσώπων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που υπερβαίνουν ελαφρώς τις 5.000 ευρώ, εφόσον έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι 31-12-2012, θα μπορούν να εξοφληθούν και σε παραπάνω από 48 μηνιαίες δόσεις.

4. Πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για πιο μεγάλες οφειλές αλλά και για οφειλές επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών ανεξαρτήτως ποσού, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31-12-2012. Εκεί οι δόσεις θα περιορίζονται σε 48 το πολύ για τους περισσότερους.

5. Οι οφειλές που υπάγονται στις παραπάνω ρυθμίσεις θα επιβαρύνονται με τόκους που θα υπολογίζονται με ετήσιο επιτόκιο 8,75%.

6. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης οφειλής θα παρέχεται έκπτωση 50% επί των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

7. Όσοι εξοφλήσουν τα χρέη τους νωρίτερα, πριν τη λήξη της περιόδου των προβλεπόμενων δόσεων, θα έχουν επίσης μείωση επί των προσαυξήσεων 20%-30%, την οποία θα λαμβάνουν ως επιστροφή με την καταβολή της τελευταίας δόσης.

8. Οφειλέτες με χρέη έως 50.000 ευρώ, θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση μόνο με υπογραφή λογιστή και συνεγγυητές.

9. Οφειλέτες με χρέη από 50.000 έως 300.000 ευρώ θα υποχρεώνονται να παρέχουν επαρκή στοιχεία από τα οποία θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στη ρύθμιση και να πληρώνουν τις δόσεις.

10. Οφειλέτες με χρέη άνω των 300.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσουν και διασφαλίσεις, (ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία), ώστε να καλύπτεται το σύνολο της οφειλής τους, σε περίπτωση αθέτησης των όρων της ρύθμισης.

11. Η ρύθμιση θα είναι διαθέσιμη για 4 χρόνια, αλλά όποιος θελήσει να υπαχθεί μετά τον Ιούνιο (πχ αφότου λάβει πρώτα προειδοποίηση από την εφορία) δεν θα μπορεί να ζητήσει 48 δόσεις αλλά θα αφαιρούνται όσοι μήνες παρήλθαν από το μήνα έναρξης του μέτρου (πχ 46 δόσεις αν πάει δύο μήνες μετά, 36 δόσεις μετά από ένα έτος κλπ).

Οι «χαμένοι»
Χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν καταστεί ή πρόκειται να καταστούν ληξιπρόθεσμα από την 1η-1-2013 και μετά, δεν εντάσσονται στην ρύθμιση με τις 48 ή και παραπάνω δόσεις!

Για αυτές τις οφειλές θα ισχύει η λεγόμενη «πάγια ρύθμιση», η οποία θα προβλέπει την δυνατότητα εξόφλησης σε 12 μηνιαίες δόσεις το πολύ.

Έτσι όσοι δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να πληρώσουν κάποιες δόσεις από άλλες ρυθμίσεις χρεών του παρελθόντος, ή άφησαν απλήρωτους π.χ τον ΦΑΠ και τον φόρο εισοδήματος στις αρχές του 2013 (επειδή υπολόγιζαν να έρθει πρώτα η πολυαναμενόμενη «νέα ρύθμιση» με τις πολλές δόσεις) σήμερα βρίσκονται εκτεθειμένοι.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, υπολογίζεται ότι περίπου 1,3 εκατομμύρια οφειλέτες αμέλησαν να πληρώσουν τα χρέη τους έναντι του Δημοσίου από τον Ιανουάριο του 2013 και τώρα πλέον βγαίνουν ληξιπρόθεσμοι (μετά από 90 μέρες). Αυτοί αλλά και όσοι στο μέλλον δημιουργούν ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα μπορούν να υπαχθούν μόνο στην πάγια ρύθμιση με 12 δόσεις!

Και όσοι όμως αφήσουν στο μέλλον απλήρωτους φόρους του 2013 και μετά, ενώ πληρώνουν τη ρύθμιση για τα παλαιά χρέη, θα χάνουν και την ρύθμιση με τις πολλές δόσεις. Όσοι χάσουν τη ρύθμιση στην οποία θα υπαχθούν, δεν θα έχουν πλέον άλλη ευκαιρία και είτε θα πληρώσουν όλο το ποσό, είτε θα υποστούν τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.
Πηγή: protothema.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *