ροή ειδήσεων

Το απόρρητο κείμενο της συμφωνίας με την τρόικα

Απολύσεις μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων, για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, φέρνει το νέο Μνημόνιο, που θα υπογράψει η χώρα μας με το Μηχανισμό Στήριξης...

Σύμφωνα το απόρρητο κείμενο της επικείμενης συμφωνία που παρουσιάζει η εφημερίδα «ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», φέρνει τα πάνω-κάτω στο δημοσιοϋπαλληλικό status quo καθώς οι δανειστές μας απαιτούν να γεμίσει η «δεξαμενή» των 15.000 αναγκαστικών αποχωρήσεων από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του 2014 και από υπαλλήλους με σχέση εργασίας δημόσιου δικαίου.

«Εργαζόμενοι που θα περιληφθούν στις υποχρεωτικές αποχωρήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα θα προέλθουν από αυτούς που απασχολούνται στη γενική κυβέρνηση (εξαιρούνται 16 κρατικές επιχειρήσεις) με μόνιμη σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού διακίου αορίστου χρόνου και όσους δεν θα έχουν τη δυνατότητα να θεμελιώσουν δικαίωμα πρόωρης σύνταξης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Υποχρεωτική αποχώρηση σημαίνει ότι ο εργαζόμενος εγκαταλείπει το Δημόσιο σε μη εθελοντική βάση», επισημαίνεται σε μία παράγραφο του κειμένου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο κείμενο, προσδιορίζονται ακριβώς οι κατηγορίες απασχολουμένων προς αποχώρηση. Οι εργαζόμενοι που θα περιληφθούν στις υποχρεωτικές αποχωρήσεις, οι οποίες προβλέπονται για φέτος και ολόκληρο το 2014, θα προέλθουν από:

- Όσους απασχολούνται στη γενική κυβέρνηση (υπουργεία, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, αποκεντρωμένες διοικήσεις, περιφέρειες, δήμοι και ανεξάρτητες αρχές) με μόνιμη σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου. Θα εξαιρούνται όσοι εργάζονται σε 16 κρατικές επιχειρήσεις.

-Όσους απασχολούνται στη γενική κυβέρνηση, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

-Όσους δεν θα έχουν δυνατότητα να θεμελιώσουν δικαίωμα πρόωρης σύνταξης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

«Υποχρεωτική αποχώρηση σημαίνει ότι ο εργαζόμενος εγκαταλείπει το Δημόσιο σε μη εθελοντική βάση», σημειώνει χαρακτηριστικά η αναφορά της επικείμενης συμφωνίας. Παράλληλα, επισημαίνει πως για τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις δεν θα υπάρχουν προσλήψεις, εκτός κάποιων που θα προκύψουν μέσω ανοιχτών αξιοκρατικών διαδικασιών του ΑΣΕΠ.

Στο κείμενο της συμφωνίας γίνεται ειδική αναφορά και στο θέμα της διαθεσιμότητας – κινητικότητας, που προβλέπεται στη μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας. Οι 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι, που θα περάσουν υποχρεωτικά στο σχήμα, θα προέλθουν από:

- Όσους απασχολούνται στη γενική κυβέρνηση, με μόνιμη σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου.

- Όσους απασχολούνται στη γενική κυβέρνηση, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

- Όσους δεν θα έχουν δυνατότητα να θεμελιώσουν δικαίωμα πρόωρης σύνταξης μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

«Όσοι εργαζόμενοι περάσουν σε κινητικότητα θα λαμβάνουν το 75% των τελευταίων βασικών αποδοχών τους, στην περίπτωση της διαθεσιμότητας ή το ένα τρίτο του μισθού τους, στην περίπτωση των πειθαρχικά ελεγχόμενων», τονίζει η συμφωνία.

Οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο θα προκύπτουν από τέσσερις κατηγορίες.

- Από οργανισμούς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν, έπειτα από αξιολόγηση των δομών τους.

- Από υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, έπειτα από αξιολόγηση δομών, διαπίστωση θέσεων που πλεονάζουν, αποτίμηση προσόντων και εφόσον επιλέξουν να αποχωρήσουν αντί να μετακινηθούν, με κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης (εξαγορά πλασματικών χρόνων).

- Από τους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν.

- Από πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους που θα κριθούν απολυτέοι από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια.


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *