ροή ειδήσεων

Δωρεάν δικαστική συνδρομή υπερχρεωμένων νοικοκυριών ζητούν ΕΚΠΟΙΖΩ - νέο ΙΝΚΑ

Την καθιέρωση σε μόνιμη βάση του θεσμού της δωρεάν δικαστικής υποστήριξης των υπερχρεωμένων καταναλωτών στο πλαίσιο του Νόμου 3869/2010 που αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της διαδικασίας και ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ζητούν η ΕΚΠΟΙΖΩ και το Νέο ΙΝΚΑ....
Οι δύο καταναλωτικές οργανώσεις παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου τα αποτελέσματα και στατιστικά στοιχεία που εξάγονται μετά την ολοκλήρωση της κοινής δράσης τους με τίτλο «ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Ν.3869/2010» η χρηματοδότηση της οποίας έγινε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Το πρόγραμμα αυτό αφορούσε την υποστήριξη των υπερχρεωμένων καταναλωτών μετά τη αποτυχία της εξωδικαστικής προσπάθειας μέχρι την κατάθεση αίτησης (δικογράφου) στο Ειρηνοδικείο και κοινοποίησή της.

Λόγω περιορισμών του προϋπολογισμού το πρόγραμμα λειτούργησε σε πιλοτικό στάδιο και αφορούσε περιορισμένο αριθμό καταναλωτών που διαμένουν εντός Αττικής.

Συγκεκριμένα, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα 89 άτομα (45 άτομα από την ΕΚΠΟΙΖΩ και 44 άτομα από το Νέο ΙΝΚΑ), παρά τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων ένταξης που υποβλήθηκαν στις δύο καταναλωτικές οργανώσεις.

Τα κριτήρια επιλογής ήταν οικονομικά αλλά και κοινωνικά, καθώς δόθηκε προτεραιότητα στις «ευπαθείς» κοινωνικές ομάδες (άποροι, μακροχρόνια άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι, ΑμΕΑ κλπ, μονογονεϊκές οικογένειες).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, το 62,96% των ωφελουμένων είναι άνεργοι, το 14,61% συνταξιούχοι αναπηρίας ενώ ακολουθούν σε μικρότερα ποσοστά συνταξιούχοι, ιδιωτικοί/δημόσιοι υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Όσον αφορά το ατομικό εισόδημα των καταναλωτών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα η συντριπτική τους πλειοψηφία εμφανίζει μηδενικό ή χαμηλό εισόδημα έως 500 ευρώ μηνιαίως (ποσοστό 77,53%).

Το 55% των καταναλωτών αφορά οικογένειες με τουλάχιστον ένα προστατευόμενο μέλος, το 13,48% αφορά μονογονεϊκές οικογένειες και το 7,87% πολύτεκνες οικογένειες.

Επιπλέον, στο 55,06% των καταναλωτών που εντάθηκαν στο πρόγραμμα υπάρχει ένα τουλάχιστον μέλος στην οικογένεια που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Τέλος, το 12,36% των ωφελουμένων και οι οικογένειες τους εξασφαλίζουν τη σίτισή τους από την Εκκλησία, τους Δήμους ή άλλους φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *