ροή ειδήσεων

Έρχονται εξονυχιστικοί έλεγχοι της εφορίας με μεθόδους ΗΠΑ!

Νέα μέθοδο φορολογικών ελέγχων θα εφαρμόζει από εδώ και στο εξής το υπουργείο Οικονομικών στα πρότυπα των αντίστοιχων ελέγχων που πραγματοποιεί εδώ και δεκαετίες το IRS, η περιβόητη οικονομική αστυνομία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο...

που έχει την ουδέτερη γραφειοκρατική ονομασία «έμμεσος τεχνικός προσδιορισμός εισοδήματος των φορολογουμένων» ο κάθε ελεγχόμενος ελεύθερος επαγγελματίας, επιχειρηματίας ή και απλός μισθωτός θα περνά από πλήρη έλεγχο:

θα συγκρίνονται τα δηλωμένα του εισοδήματα, με τις τραπεζικές του καταθέσεις, τα έξοδά του, τις πιστωτικές του κάρτες, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) κ.λπ.

Και με βάση τη διαφορά η οποία θα προκύπτει ο φορολογούμενος θα καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που θα προκύπτει από τους παραπάνω υπολογισμούς αλλά θα έχει το δικαίωμα και να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα του ελέγχου βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και παραστατικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο ιστότοπος capital η απόφαση αυτή αναμένεται να υπογραφεί από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη μετά από ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικα που ζητούσε επιτακτικά να αρχίσει να εφαρμόζεται η διάταξη η οποία είχε ψηφιστεί σε φορολογικό νομοσχέδιο εδώ και 14 μήνες, τον Φεβρουάριο του 2012 και από τότε είχε μείνει ανενεργή λόγω της μη έκδοσης της αντίστοιχης υπουργικής απόφασης.

Σύμφωνα με τη διάταξη που έχει προστεθεί στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, προβλέπεται ότι ο έμμεσος τεχνικός προσδιορισμός μπορεί να γίνεται με τους εξής τρόπους:

Την αρχή των αναλογιών (mark up method),Την ανάλυση ρευστότητας του φορολογούμενου (source and application of funds method),Την καθαρή θέση του φορολογούμενου (net worth method),Τη σχέση της τιμής πώλησης προς το συνολικό όγκο κύκλου εργασιών (unit and volume method) Το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά (bank deposits and cash expenditure method).

Με τις συγκεκριμένες τεχνικές μπορούν να προσδιορίζονται τα φορολογητέα εισοδήματα των φορολογουμένων, τα ακαθάριστα έσοδα, οι εκροές και τα φορολογητέα κέρδη των επιτηδευματιών βάσει των γενικά παραδεκτών αρχών και τεχνικών της ελεγκτικής.

Εφόσον τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου έχουν εξαχθεί με την εφαρμογή έμμεσων τεχνικών και πριν την έκδοση φύλλων ή πράξεων καταλογισμού, ο προϊστάμενος της ελεγκτικής μονάδας, θα καλεί τον υπόχρεο σε ακρόαση, ο οποίος δικαιούται σε ανταπόδειξη.

Δηλαδή, ο ελεγχόμενος μπορεί να αντικρούσει το αποτέλεσμα του φορολογικού ελέγχου αρκεί να αποδείξει ότι τα πραγματικά του εισοδήματα είναι χαμηλότερα από αυτά που προσδιορίζονται βάσει των έμμεσων τεχνικών ελέγχου».

Στόχος των ελέγχων αυτών θα είναι ο έλεγχος επαγγελματικών κλάδων που παραδοσιακά είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή όπως οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι μηχανικοί και γενικότερα ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιχειρηματίες και έμποροι.

Ακόμη όμως θα μπορούν να επεκτείνονται και σε μισθωτούς προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αδήλωτα εισοδήματα που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες -φακελάκια, μίζες κ.λπ.

Με τις οδηγίες που προβλέπει η απόφαση θα επιταχυνθεί σημαντικά ο φορολογικός έλεγχος κυρίως κλάδων των ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι αποκρύπτουν συστηματικά τα πραγματικά τους εισοδήματα (π.χ. δικηγόροι, χειρούργοι μεγαλογιατροί).


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος14/4/13 14:29

    Αν θέλουν να εφαρμόσουν το Αμερικάνικο σύστημα να το εφαρμόσουν εξολοκλήρου και όχι με "τσόντες". Δεν μπορεί να παίρνουν ότι γουστάρουν, μια από το Αμερικάνικο σύστημα, μία από το Γερμανικό, μία από το Κινέζικό κλπ.
    Έτσι δεν φτιάχνουν σωστό φορολογικό σύστημα, έτσι φτιάχνουν μπουρδέλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/4/13 14:58

      Ετσι Ειναι. Στην Γερμανια π.χ. εχουνε και παιδεία , και ΔΕΝ πληρώνουν έχτρα φροντιστήρια, πληρώνεις στην υγεία και ΕΧΕΙΣ όπιον γιατρό θέλεις σε όποιο νοσοκομείο θέλεις , θελεισ ενα χαρτει τους περνεις τηλεφονο η στελνεις MAIL και σου ερχετε στο σπίτι σε λίγες μέρες και δεν σε ταλαιπωρούν μήνες και χρόνια , παισνεισ συνταξη σε 1 εβδομάδα την έχεις και όχι μετά από δυο και τρία χρόνια , εκει η αστηνομια ειναι στους ΔΡΟΜΟΥΣ και όχι σε εμάς που είναι στα γραφεία η φυλάνε κανένα λαμογιο πολιτικό η δημοσιογράφο , εκεί δεν υπάρχει τσιγγάνους στα λιμάνια , φανάρια και ζητιανεύουν , εκει οι Δήμοι τούς έχουν μια τάξη και όχι σαν εμάς που το κατάντησαν μπουρδέλο . εκεί καθαρίζουνε και ΔΕΝ υπάρχουν αυθαίρετα , φτιάξτε πρώτα το ιδιο το κράτος και μετά μιλάτε για μοντελα Αμερικής η άλλο κράτος ΑΛΗΤΕΣ

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος14/4/13 19:44

    Η Ελλαδα στο μονο τομεα που εχει "εκμοντερνιστει" σε σχεση με την "μοντερνα ευρωπη", ειναι να χρωσταει "μοντερνα" πολλα ευρω... στα υπολοιπα εμεινε στασιμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *