ροή ειδήσεων

Η Ελβετία βάζει "φρένο" στις άδειες εργασίας για τους πολίτες της ΕΕ

Η Ελλάδα πότε θα βάλει φρένο;
Nα επεκτείνει για ένα χρόνο σε όλους τους υπηκόους της ΕΕ περιορισμό στις άδειες εργασίας μακρού χρόνου αποφάσισε την Τετάρτη η κυβέρνηση της Ελβετίας....

Πρόκειται για μέτρο το οποίο είχε τεθεί σε εφαρμογή προ ενός έτους για τους πολίτες οκτώ χωρών από την Κεντρική κι Ανατολική Ευρώπη.

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αποφάσισε να «προσφύγει στην ρήτρα περιορισμού» για τα οκτώ αυτά κράτη της ΕΕ (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Δημοκρατία της Τσεχίας) και να εφαρμόσει το μέτρο αυτό και στην υπόλοιπη ΕΕ, ανακοίνωσε η υπουργός Δικαιοσύνης και Ελβετικής Αστυνομίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ωστόσο, «η ΕΕ είναι και παραμένει ο σημαντικότερος εταίρος μας», πρόσθεσε η ελβετίδα υπουργός.

Τον Μάιο του 2012 η Ελβετία είχε ανακοινώσει πως περίπου 2.180 υπήκοοι από οκτώ χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα μπορούσαν να αποκτήσουν έως τα τέλη Απριλίου άδεια εργασίας Β στη χώρα.

Για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, η ρήτρα περιορισμού θα αρχίσει να ισχύει μόλις συμπληρωθεί το όριο των 53.700 χορηγηθεισών αδειών, οι οποίες θα αρχίσουν να καταμετρώνται από τον προσεχή μήνα. Μόλις ξεπερασθεί αυτός ο αριθμός δεν θα εκδοθεί καμία άλλη άδεια.

Στην Ελβετία οι άδειες εργασίας Β χορηγούνται σε όσους έχουν υπογράψει σύμβαση απασχόλησης ενός έτους ή αορίστου χρόνου.

Η περσινή ανακοίνωση των περιορισμών στην έκδοση αδειών εργασίας στην Ελβετία για υπηκόους από τις οκτώ χώρες είχε προκαλέσει τις επικρίσεις της ΕΕ, ακόμη και εάν το μέτρο αυτό προβλέπεται για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα βάσει της συμφωνίας για την ελεύθερη διακίνηση που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών το 2002.

Σύμφωνα με αυτή τη σύμβαση, η ρήτρα του περιορισμού δεν μπορεί να ενεργοποιείται από τη Βέρνη παρά μέχρι το 2014.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *