ροή ειδήσεων

Φθηνές ταμπλέτες με Windows 8


Θα είναι μικρότερες από 10 ίντσες και θα χρησιμοποιούν το λειτουργικό της Microsoft...

Αν θέλει κανείς να αγοράσει σήμερα ένα μικρό tablet PC, με διαστάσεις μικρότερες από 8 ίντσες και τιμή αρκετά χαμηλότερη από τα μοντέλα των 10 ιντσών, θα πρέπει να διαλέξει είτε ένα προϊόν που βασίζεται στο λειτουργικό Android της Google (σαν το Nexus 7 ή το Kindle Fire της Amazon) είτε το iPad mini,<…>

τη «λιλιπούτεια» εκδοχή του iPad της Apple. Σύντομα, ωστόσο, θα έχει μία τρίτη εναλλακτική επιλογή, και πιο συγκεκριμένα «ταμπλέτες» οι οποίες θα χρησιμοποιούν τα Windows 8, το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft.

Ο λόγος είναι ότι, όπως γνωστοποίησε πριν από λίγες ημέρες στους κατασκευαστές που συνεργάζονται μαζί της, η αμερικανική εταιρεία αναθεώρησε «προς τα κάτω» την ελάχιστη ευκρίνεια που πρέπει να έχει η οθόνη ενός tablet PC συμβατού με την πλατφόρμα της. Επομένως, καθορίζοντας τη μίνιμουμ ανάλυση στα 1024×768 pixel, από 1366 x 768 pixel που ήταν έως τώρα, άνοιξε ο δρόμος για το λανσάρισμα μικρών και φθηνών «ταμπλετών» με Windows 8.

Συμπληρώνοντας ήδη έξι μήνες κυκλοφορίας, το λειτουργικό της Microsoft εισήγαγε αρκετές καινοτομίες, με μία από τις κυριότερες το γεγονός ότι ήταν το πρώτο που σχεδιάστηκε εξαρχής για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο με πληκτρολόγιο και ποντίκι όσο και με οθόνη αφής. Αυτό είχε αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά αρκετά μηχανήματα με πρωτότυπη σχεδίαση – όπως «ταμπλέτες» που συνοδεύονται από αποσπώμενα πληκτρολόγια, που να μπορούν να παίξουν τον ρόλο και ενός notebook.

Μέχρι σήμερα, όμως, το ελάχιστο όριο των 1366 x 768 pixel που έθετε η εταιρεία για τις οθόνες πρακτικά σήμαινε ότι τα μηχανήματα θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερα από 10 ίντσες και η τιμή τους να ξεκινά το λιγότερο από 500 ευρώ.

Η εν λόγω απόφαση, ωστόσο, είχε συνέπεια τα Windows 8 να απουσιάζουν παντελώς από την κατηγορία των οικονομικά προσιτών tablet PC των 7 ή 8’’, τη στιγμή που η συγκεκριμένη κατηγορία κερδίζει ολοένα σε δημοφιλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC, μικρότερο μέγεθος από 8 ίντσες είχε το 50% από τις «ταμπλέτες» που πουλήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2012, ποσοστό το οποίο προβλέπεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέσα στο 2013. Βέβαια, η μίνιμουμ ευκρίνεια των 1366 x 768 pixel σήμαινε ότι ο χρήστης μπορεί να «τρέξει» στην οθόνη δύο εφαρμογές παράλληλα – μία λειτουργία που ξεχωρίζει το λειτουργικό της Microsoft από τις ανταγωνιστικές πλατφόρμες και η οποία δεν θα υποστηρίζεται από τις συσκευές χαμηλότερης ευκρίνειας.

Ακόμη όμως και χωρίς αυτή τη λειτουργία, ένα μικρό tablet PC με Windows 8 θα μεταφέρεται πιο εύκολα, αφού θα χωρά σε οποιοδήποτε σακίδιο ή τσάντα, και θα είναι πιο ελαφρύ, για να κρατιέται πιο εύκολα και για περισσότερη ώρα με το ένα χέρι. Ακόμη καλύτερα, θα έχει αρκετά πιο οικονομική τιμή – κι αυτό γιατί, εκτός από τη φθηνότερη οθόνη, ένα τέτοιο μηχάνημα θα μπορεί να ενσωματώνει κι άλλα εξαρτήματα μικρότερου κόστους, όπως μικρότερη μπαταρία ή λιγότερο ισχυρό επεξεργαστή. Παράλληλα, θα μπορεί να έχει διαφορετικό σχήμα από τις υπάρχουσες «ταμπλέτες» με Windows 8, υιοθετώντας αναλογία διαστάσεων 4:3 (σαν το iPad), και όχι 16:9 όπως συμβαίνει σήμερα.

Κάτι που σημαίνει ότι θα είναι πιο εύχρηστο στο «σερφάρισμα» και την ανάγνωση βιβλίων, είτε κανείς το κρατά σε οριζόντια είτε σε κατακόρυφη θέση.

Καθώς η αλλαγή πλεύσης της Microsoft έγινε πριν από μερικές ημέρες, προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ποιοι κατασκευαστές θα αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα – και πολύ περισσότερο, για το πόσο φθηνότερες θα είναι οι μικρότερες ταμπλέτες. Ετσι κι αλλιώς, η αμερικανική εταιρεία δεν υποχρεώνει τους συνεργάτες της να λανσάρουν νέα μοντέλα με οθόνες χαμηλότερης ευκρίνειας, αναφέροντας ότι θέλει να τους προσφέρει περισσότερη ευελιξία, για τη σχεδίαση νέων μοντέλων που προορίζουν για συγκεκριμένες αγορές.

Πάντως, μιλώντας σε συνέδριο της Goldman Sachs τον περασμένο Φεβρουάριο, το ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού κολοσσού Peter Klein δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσει στο μέλλον μία μικρή και φθηνή εκδοχή και του Surface, της 10,6 ιντσών ταμπλέτας που ανέπτυξε η ίδια η Microsoft.
Πηγή: portal.kathimerini.gr

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *