ροή ειδήσεων

Φόροι ΙΧ -»Τεκμήριο» ανάλογα με τη μάρκα και όχι τα κυβικά

του Κωστή Πλάντζου
“Colpo grosso» για να πληρώσουν περισσότερους φόρους όσοι δεν κατέθεσαν πινακίδες, πιστεύοντας πως “τη γλίτωσαν” με το νέας...
τεχνολογίας και χαμηλού κυβισμού υβριδικό ή “τούρμπο” ΙΧ αυτοκίνητο που απέκτησαν τα προηγούμενα χρόνια, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Για να αντιμετωπίσει τις απώλειες κρατικών εσόδων από τέλη και φόρους στα αυτοκίνητα, λόγω της μαζικής κατάθεσης πινακίδων στις εφορίες από ιδιοκτήτες ΙΧ μεγάλου κυβισμού που προσπαθούν να γλιτώσουν από την υπερφορολόγηση, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ένα νέο σύστημα, ώστε οι φόροι και τα τεκμήρια των αυτοκινήτων να μην υπολογίζονται πλέον ανάλογα με τα κυβικά της μηχανής, αλλά με βάση την συνολική “εργοστασιακή αξία” του αυτοκινήτου.
Το μέτρο θα ενσωματωθεί στις φορολογικές αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο στα τέλη Μαΐου. Θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν φέτος, αλλά θα δηλωθούν από τον Φεβρουάριο του 2014. Το «κτύπημα» θα είναι τότε διπλό, γιατί έτσι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν και «έκτακτη εισφορά» («φόρο πολυτελείας» την ονομάζει η κυβέρνηση) αλλά και μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος λόγω των τεκμηρίων.
Φόρος με… τη φίρμα
Με τα νέα δεδομένα, θα φορολογηθούν με «τσουχτερούς» συντελεστές ακόμα και τα αυτοκίνητα μικρού και μεσαίου κυβισμού. Στο «δόκανο» της εφορίας θα μπουν πρώτα τα «οικολογικά» ΙΧ με τούρμπο κινητήρες και χαμηλές εκπομπές ρύπων, που πωλούνται σαφώς ακριβότερα σε σχέση με τα συμβατικά ΙΧ του ιδίου κυβισμού. Το μεγαλύτερο πλήγμα θα το δεχτούν όμως όσοι αγόρασαν πιο ακριβά αυτοκίνητα, με πλούσιο εξοπλισμό ή ισχυρό “brand name”. Επίσης θα φορολογηθούν ακριβότερα όσοι έχουν οχήματα που κινούνται με ηλεκτρισμό, τα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας και ειδικά τα υβριδικά αυτοκίνητα που έχουν αυξημένο κόστος παραγωγής, άρα και μεγαλύτερη εργοστασιακή αξία.
Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου παγιδεύει πάλι τους πολίτες, ως εξής:
- τα προηγούμενα χρόνια το υπουργείο Οικονομικών έδινε φορολογικά κίνητρα για να αποκτήσουν πολλοί σύγχρονα αυτοκίνητα χαμηλού κυβισμού και μεγάλης ιπποδύναμης.
- με τη φοροεπιδρομή που ακολούθησε από το 2009 και μετά (τέλη κυκλοφορίας, τεκμήρια, έκτακτες εισφορές, ειδικοί φόροι καυσίμων) χιλιάδες ιδιοκτήτες επέλεξαν να θέσουν σε ακινησία κάποιο από τα παλαιά και μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα της οικογενείας, και να χρησιμοποιούν ένα ή δύο μικρότερα για τις μετακινήσεις τους. Πολλοί μάλιστα που προσπάθησαν να προλάβουν να τα πουλήσουν «κοψοχρονιά», δεν κατάφεραν να τα «ξεφορτωθούν», καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον ακόμα και για πολυτελή αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού νέκρωσε, από το φόβο των φόρων. Αυτό οδήγησε σε μείωση των εισπράξεων από τεκμήρια, ΦΠΑ, τέλη ταξινόμησης, φόρο πολυτελείας και τέλη κυκλοφορίας!
- παρότι ο αριθμός των αυτοκινήτων με τα μέτρα αυτά μειώθηκε σημαντικά, το υπουργείο οικονομικών επανέφερε τον Δεκέμβριο τον Φόρο Πολυτελείας για τα οχήματα άνω των 1929 κυβικών εκατοστών που… καταργήθηκε λίγους μήνες πριν.
- αφού πρώτα εισέπραξε τα τέλη κυκλοφορίας για το 2013 που πλήρωσαν οι ιδιοκτήτες με τα έως τότε γνωστά δεδομένα, τώρα το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να τους φορολογήσει και για τα μεσαίου κυβισμού αυτοκίνητα, όπως… αν είχαν τζιπ.
Η παγίδα φαντάζει τέλεια, αφού δύσκολα θα καταθέσουν ξανά πινακίδες όσοι αγόρασαν ένα καινούργιο αυτοκίνητο. Ήδη πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας των μικρομεσαίων αυτοκινήτων τους, ενώ κάποιοι ίσως θελήσουν και να θέσουν ξανά σε κυκλοφορία τα οχήματα που είχαν «παρκάρει» σε πάρκινγκ και γκαράζ, εάν μειωθεί το φορολογικό φορτίο στα μεγάλου κυβισμού οχήματα.
Έτσι, αντί να πληρώσουν το χαράτσι (έκτακτη εισφορά) 5% ή 10% επί της τεκμαρτής δαπάνης μόνο ιδιοκτήτες που έχουν σε κυκλοφορία ΙΧ πάνω από 1929 κυβικά εκατοστά, θα το πληρώσουν πολλοί περισσότεροι, ακόμα και για αυτοκίνητα των 1.200 κυβικών. Για φέτος το υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε να εισπράξει σαν Φόρο Πολυτελείας 68 εκατ. ευρώ (περίπου 680 ευρώ κατά μέσο όρο από 100.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων άνω των 1929 κυβικών), αλλά για το 2014 θα μπορεί να προσβλέπει και στα διπλάσια . Με το κόλπο αυτό όμως η κυβέρνηση θα αυξήσει εμμέσως και τους φόρους εισοδήματος, ενώ θα υπάρξουν και πολλοί που ενώ είχαν καταθέσει πινακίδες για παλαιά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, τώρα ίσως δουν μείωση φόρων και τελών, με αποτέλεσμα να πληρώσουν για να τις πάρουν ξανά πίσω.
www.newmoney.gr

Parapona-Rodou

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *