ροή ειδήσεων

Κόψαμε και το τσιγάρο... λόγω κρίσης!

Ανατρέπονται δεδομένα πολλών δεκαετιών στο κάπνισμα. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στις δέκα πρώτες χώρες στην καπνιστική συνήθεια...

Παρότι η πολιτεία δεν έχει πάρει τα αναγκαία μέτρα, οι Ελληνες συνειδητοποιούν τους κινδύνους και διακόπτουν την καπνιστική συνήθεια. Θεαματικά είναι τα στοιχεία στις νεαρές ηλικίες (18 έως 24 ετών), στις οποίες το ποσοστό των καπνιστών έχει περιοριστεί στο 32%, από 44%.

Τα παραπάνω ανέφεραν χθες η υφυπουργός Υγείας κ. Φωτεινή Σκοπούλη, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Κατά του Καπνίσματος καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης και ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος.

Το λαθρεμπόριο

Αμφιβολίες για το αν τα στοιχεία είναι τόσο θετικά, εξέφρασε η κ. Σκοπούλη, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και οι παράμετροι των λαθραίων προϊόντων καπνού και της οικονομικής κρίσης. Η υφυπουργός έκανε λόγο για ανάγκη παρεμβάσεων, όπως η αύξηση της τιμής των τσιγάρων.

Εξέφρασε παράπονα για τη διαδικασία των ελέγχων, σημειώνοντας ότι υπάρχουν τοπικές παρεμβάσεις: «Δεν είναι δυνατό να αυξάνουμε τους φόρους στο πετρέλαιο και όχι στα τσιγάρα», ανέφερε η υφυπουργός, λέγοντας ότι τα μέτρα για το κάπνισμα είναι ευθύνη της κυβέρνησης.

Ο κ. Μπεχράκης, πάντως, τόνισε ότι την πενταετία 2006-2001 μειώθηκαν κατά 50% οι βαρείς καπνιστές στην Ελλάδα (από 32% στο 16%). Το 61,8% των Ελλήνων -είπε- είναι μη καπνιστές, ποσοστό το οποίο βελτιώνει σημαντικά τη διεθνή θέση της χώρας μας. «Οι πρωτιές ανήκουν πλέον στο παρελθόν», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα δεν προέκυψαν από πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «παρατηρείται μία ανίερη συμμαχία της πολιτείας με την καπνοβιομηχανία»...

Ο κ. Κυριόπουλος συνέδεσε την καπνιστική συνήθεια με την κρίση, σημειώνοντας ότι όσο μειώνεται το εισόδημα, τόσο μειώνεται και η κατανάλωση προϊόντων καπνού. Τα στοιχεία δείχνουν μείωση του καπνίσματος και όσο αυξάνονται οι τιμές των τσιγάρων. Το ετήσιο κόστος του καπνίσματος στην Ελλάδα -εξήγησε- ανέρχεται στο 1,7 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μπεχράκης υπογράμμισε ότι οι δράσεις για τη συνέχιση της μείωσης του καπνίσματος στην Ελλάδα στρέφονται σήμερα στην εκπαιδευτική διαδικασία με την ανάπτυξη και εφαρμογή μεγάλης έκτασης επιμορφωτικών προγραμμάτων στα σχολεία.

Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος2/6/13 19:56

    Αυτό είναι ένα εκ των (ολίγων) θετικών της κρίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος2/6/13 23:09

      Φίλε μου, θετικό θα ήταν (και είναι) να μην καπνίζει κάποιος από επιλογή. Να υπάρχει μια ενημέρωση στις μικρές κυρίως ηλικίες, να διακοπεί η ανεξλεγκτη διάθεση τσιγάρων κλπ. Το "κόβω το τσιγάρο γιατί δεν έχω λεφτά" είναι τόσο θετικό όσο το "μειώνονται οι παχύσαρκοι, γιατί δεν έχουμε να φάμε".

      Όσο για τα στοιχεία, μια μικρή επιφύλαξη: Οι πωλήσεις δεν αντανακλούν ακριβώς την πραγματικότητα, γιατί πολλοί έχουν στραφεί σε άλλες εναλλακτικές μετά τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις, πχ από παραγωγό.

      Φιλικά,
      Ένας καπνιστής

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *