ροή ειδήσεων

Δυσλειτουργίες στους δήμους προκαλεί… πλαφόν που επανέρχεται από το 1982

Υπό το φόβο να βρεθούν με βουνά από σκουπίδια και με έργα τα οποία θα μένουν...

ανολοκλήρωτα, για αρκετό καιρό, βρίσκονται αντιμέτωποι καθημερινά οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης.

Ο κίνδυνος αυτός έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (1155/ 05-03-2013), να επαναφέρει σε ισχύ νόμο που υπήρχε το 1982 (ΦΕΚ Β93/3.3.1982) και ο οποίος θέτει πλαφόν στις χιλιομετρικές αποστάσεις που εκτελούν τα αυτοκίνητα των δήμων, ώστε να μην υπερβαίνουν τα 1.200 χιλιόμετρα το μήνα.

Με λίγα λόγια ένα δημοτικό όχημα που θα πιάνει τα 1.200 χιλιόμετρα, θα πρέπει να ακινητοποιείται, ακόμα και αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για τις οποίες χρησιμοποιείται εκείνη την περίοδο!

Εν τω μεταξύ, με επιστολή που εστάλη στους δήμους, το υπουργείο διευκρινίζει πως πυροσβεστικά και απορριμματοφόρα οχήματα, θα μπορούν να ξεπεράσουν τα συγκεκριμένα χιλιόμετρα μόνο και εφόσον, υπάρχει έκτακτη ανάγκη, η οποία για την δεύτερη περίπτωση να σημειωθεί πως είναι δύσκολο να οριστεί.

«Δεν είναι δυνατόν να μπαίνει πλαφόν 1.200 χιλιομέτρων στα οχήματα των δήμων. Με αυτό το μέτρο δημιουργείται πρόβλημα στην ίδια τους τη λειτουργία, αφού δεν μας επιτρέπει να ολοκληρώνουμε εργασίες, όπως η αποκομιδή των σκουπιδιών κ.α», ανέφερε στο Thousandnews.gr, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Σημείωσε δε, πως ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα σχετικά με τα απορριμματοφόρα, αφού από τη στιγμή που δεν έγινε ο σταθμός μεταφόρτωσης, στην Ευκαρπία, πρέπει να πηγαίνουν στην Μαυροράχη. «Ένα απορριμματοφόρο, του δήμου για να ανταποκριθεί σωστά στις απαιτήσεις, χρειάζεται το λιγότερο δύο φορές τη μέρα να κάνει την αποκομιδή. Άρα και μόνο από αυτό ξεπερνάει κατά πολύ το πλαφόν των χιλιομέτρων που ορίζει ο συγκεκριμένος νόμος», υποστηρίζει ο κ. Κυρίζογλου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Στάθης Λαφαζανίδης, αν και σημείωσε πως ο δήμος του δεν αντιμετώπισε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα σχετικά με το πλαφόν, τόνισε πως πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση, αφού ο κίνδυνος υπάρχει. «Πρέπει να γίνεται πολύ σωστή και προσεκτική διαχείριση του θέματος, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε από την πλευρά μας και πιστεύω πως το έχουμε καταφέρει προς το παρόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζανίδης.

Για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Θέρμης εξαιτίας του ισχύοντος νόμου, μίλησε στο Thousandnews.gr και ο εντεταλμένος επί των οικονομικών στο δήμο, Δημήτρης Βογιατζής. «Ο συγκεκριμένος νόμος που υπάρχει ουσιαστικά από το 1982, είναι ασύμβατος με τους Καλλικρατικούς δήμους, οι οποίοι είναι πολλοί μεγαλύτεροι σε έκταση, από αυτούς που υπήρχαν το 1982. Άρα αυτομάτως και το πλαφόν των 1.200 χιλιομέτρων, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους», τόνισε ο κ. Βογιατζής και πρόσθεσε πως «ο δήμος Θέρμης, με έκταση περίπου 350.000km², για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες όλων των δημοτικών διαμερισμάτων, θα πρέπει να έχει ένα στόλο π.χ. 10 οχημάτων και άλλα τόσα εφεδρικά».
thousandnews.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *