ροή ειδήσεων

Αναδρομικά βάρη σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Ανησυχητική είναι η πορεία του αριθμού των νοικοκυριών που φτάνουν στη διαδικασία της πτώχευσης λόγω της υπερχρέωσης από τραπεζικά δάνεια.

Σύμφωνα με στοιχεία των ειρηνοδικείων και εκτιμήσεις δικηγόρων και καταναλωτικών οργανώσεων... που «τρέχουν» τις αιτήσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού καθώς και προς τα δικαστήρια, περίπου 65.000 καταναλωτές δηλώνουν ότι έχουν φτάσει στο «κόκκινο».
Από τις αρχές εφαρμογής του νόμου Κατσέλη στα τέλη του 2010 μέχρι και τις 31 Μαΐου στα ειρηνοδικεία έχουν προσφύγει περισσότεροι από 44.000. Ο αριθμός αυτός των νοικοκυριών ζητά από τα δικαστήρια να τους εκδώσουν αποφάσεις διαγραφής χρεών.
Την ίδια στιγμή με το νέο θεσμικό πλαίσιο του υπουργείου Ανάπτυξης που τροποποιεί τον νόμο Κατσέλη προβλέπεται για όσους καταθέτουν αιτήσεις στα ειρηνοδικεία η καταβολή στις τράπεζες ποσού ίσου με το 10% της μηνιαίας δόσης των δανείων τους ή τουλάχιστον 40 ευρώ μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Ωστόσο, την υποχρέωση αυτή δεν την έχουν μόνο όσοι καταθέτουν από δω και στο εξής αίτηση αλλά και εκείνοι που το έχουν πράξει πριν από τον νέο νόμο. Δηλαδή η απόφαση αυτή έχει αναδρομική ισχύ, ενώ κενό παραμένει το αν αφορά και τις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες έχουν εκδοθεί προσωρινές διαταγές για μη πληρωμή δόσεων.


Με βάση την αλλαγή που φέρνει ο νέος νόμος, οι δανειολήπτες πρέπει να πάνε στην τράπεζα, να παραλάβουν αναλυτική κατάσταση οφειλών, η οποία θα αναγράφει και το 10% της δόσης, και να ξεκινήσουν να καταβάλλουν αυτό το ποσό ή έστω 40 ευρώ σε όλες τις τράπεζες ή κανένα ποσό εφόσον είναι μακροχρόνια άνεργοι», τονίζει η δικηγόρος Αννα Κορσάνου.

1.307 αποφάσεις
Η «Οικονομία» απευθύνθηκε σε ειδικούς για το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, οι οποίοι και περιγράφουν τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και τα κενά που υπάρχουν στο θεσμικό πλαίσιο.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει η «Οικονομία» δικηγόροι και ενώσεις καταναλωτών εκτιμούν ότι από τα τέλη του 2010 μέχρι και τον Ιούνιο περίπου 65.000 νοικοκυριά έχουν προσφύγει στο πρώτο στάδιο που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη, δηλαδή τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις τράπεζες. Τα επίσημα στοιχεία των ειρηνοδικείων σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις των προαναφερόμενων φορέων δείχνουν ότι μέχρι τις 31 Μαΐου έχουν υποβληθεί στα ειρηνοδικεία, στο δεύτερο και τελικό στάδια αιτήσεις από 44.262 νοικοκυριά. Από αυτές οι 13.262 είναι στην Αθήνα. Και οι εκτιμήσεις, καθώς δεν είναι τεχνικώς η ασφαλής συγκέντρωση στοιχείων από όλα τα ειρηνοδικεία της χώρας, για την υπόλοιπη Ελλάδα μιλούν για 31.000 αιτήσεις. Σημειώνεται ότι δικάσιμοι ορίζονται ακόμη και το 2020.


Ο Ευάγγελος Ζερβέας ζητά από το υπουργείο Ανάπτυξης ερμηνεία της σχετικής διάταξης για όσους έχουν πετύχει προσωρινή διαταγή για μηδενικές καταβολές δόσεων ή για συγκεκριμένο ύψος.

Οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής στην Αθήνα είναι 1.307. Από αυτές οι περισσότερες από τις μισές είναι υπέρ των δανειοληπτών. Οπως λέει στην «Οικονομία» η δικηγόρος Αννα Κορσάνου, που χειρίζεται υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών, «η σημαντικότερη αλλαγή που φέρνει ο νέος νόμος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ότι ο οφειλέτης με την κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης υποχρεώνεται να καταβάλλει δόσεις προς τις τράπεζες στις οποίες χρωστάει». Οπως η ίδια εξηγεί, «το ποσό των δόσεων δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το 10% των μηνιαίων δόσεων που έπρεπε να πληρώνει σε όλους τους πιστωτές (πριν από την υποβολή της αίτησης στο Ειρηνοδικείο) και όχι κάτω από 40 ευρώ».
10% της δόσης
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη ρύθμιση χρεών που τροποποιεί τον νόμο Κατσέλη προβλέπεται για όσους καταθέτουν, ή έχουν καταθέσει αιτήσεις στα ειρηνοδικεία η καταβολή στις τράπεζες ποσού ίσου με το 10% της μηνιαίας δόσης των δανείων τους ή τουλάχιστον 40 ευρώ μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Κενό παραμένει αν η ρύθμιση αφορά και τις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες έχουν εκδοθεί προσωρινές διαταγές για μη πληρωμή δόσεων.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Ζητάει διευκρινίσεις
Ο νόμος Κατσέλη τροποποιήθηκε πριν από περίπου έναν μήνα και μία από τις αλλαγές που φέρνει βάζει σε νέες διαδικασίες όχι μόνο όσους θα υποβάλουν από τώρα και στο εξής αιτήσεις για ρύθμιση των χρεών τους αλλά και τους περίπου 44.000 δανειολήπτες που περιμένουν για την εκδίκαση της υπόθεσής τους.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ευάγγελος Ζερβέας, όπως κάνει γνωστό στην «Οικονομία» έχει απευθύνει ερώτηση στο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να αποσπάσει διευκρινιστική εγκύκλιο.
«Τι γίνεται στις περιπτώσεις των οφειλετών που έχουμε καταθέσει την αίτησή τους στο Ειρηνοδικείο και έχουμε λάβει προσωρινή διαταγή, όπου και τους έχουν οριστεί μηδενικές καταβολές; Επιπλέον, σε όσους έχουμε καταθέσει αίτηση, αλλά δεν έχουν προσωρινή διαταγή πρέπει να αρχίσουν να καταβάλλουν ελευθέρως το 10% των δόσεών τους;»
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ckolonas@pegasus.gr

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *