ροή ειδήσεων

Λίνδος: Η αρχόντισσα της Ρόδου

Αποστολή στη Ρόδο: Χρύσα Γκόγκα
Στους πρόποδες ενός εντυπωσιακού βράχου, πάνω στα ερείπια μιας αρχαίας πόλης, φωλιάζει ο παραδοσιακός οικισμός της Λίνδου, που αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό, στο νησί της Ρόδου...

Λευκά κυβόσχημα σπιτάκια, που περιβάλλονται από το απόλυτο γαλάζιο του Αιγαίου στέκονται περήφανα πάνω στον βράχο, προσδίδοντας σε αυτόν τον διατηρητέο οικισμό μια απαράμιλλη γοητεία.



Η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του καλοκαιριού, η διασκέδαση, η νόστιμη τοπική κουζίνα, τα σμαραγδένια νερά της θάλασσας, ιδανικά για κολύμπι και καταδύσεις, αποκαλύπτουν τα μυστικά για στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης.



Αφήστε το αυτοκίνητο σας έξω από τον παραδοσιακό οικισμό και ξεκινήστε την βόλτα σας στα δαιδαλώδη στενά με τα αμέτρητα καταστήματα, τις παραδοσιακές ταβέρνες και τις καφετέριες. Στην είσοδο σας στα λιθόστρωτα δρομάκια, θα δείτε και τον χώρο που φυλάσσονται τα “ταξί” της Λίνδου, τα γαϊδουράκια. Με αυτά θα φτάσετε και στην εντυπωσιακή Ακρόπολη της πόλης, εκτός αν επιλέξετε την 15λεπτη ανάβαση με τα πόδια.



Φορέστε τα αθλητικά σας παπούτσια, ένα καπέλο για προστασία από τον ήλιο και πάρτε ένα μπουκαλάκι νερό πριν ξεκινήσετε για τον αρχαιολογικό χώρο της πόλης. Είναι ανοιχτός καθημερινά για τους επισκέπτες από τις 8.00 έως τις 19.40, τα Σαββατοκύριακα και τις Δευτέρες από τις 8.00 έως τις 14.40, ενώ το εισιτήριο κοστίζει 6 ευρώ.



Στην κορυφή του απόκρημνου βράχου, 116 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε ένα μπαλκόνι στην ανοικτή θάλασσα, με το δωρικό ναό της Παρθένου Λινδίας Αθηνάς να στέκεται μεγαλόπρεπος, το ιστορικό μνημείο της Ακρόπολης της Λίνδου αποκαλύπτει το μεγαλείο του πολιτισμού της.



Από τον Όμηρο στην αρχαία Ελλάδα, την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή περίοδο, τη βυζαντινή περίοδο και την Μεσαιωνική εποχή των Ιπποτών, ο κύκλος της ιστορίας παρέδωσε ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της χώρας μας. Τα ευρήματα μαρτυρούν την διαχρονική ισχύ της Ακρόπολης και τον πλούτο της αρχαίας Λίνδου, ​​η οποία έφθασε στο απόγειο της ακμής της, ειδικά τον 6ο αιώνα π.Χ., υπό την ηγεσία του Κλεόβουλου, που ήταν ένας από τους επτά σοφούς στην αρχαία Ελλάδα.

Στον ιερό βράχο της Ακρόπολης της Λίνδου θα δείτε τα ιπποτικά τείχη, την ελληνιστική εξέδρα, βωμούς και βάσεις αγαλμάτων, την Ελληνιστική στοά, το Ναό της Παρθένου Λινδίας Αθηνάς, έναν ναό του Αγίου Ιωάννου του 13ου αιώνα και φυσικά θα θαυμάσετε μια συγκλονιστική θέα στη θάλασσα και τον οικισμό.



Από την Ακρόπολη θα θαυμάσετε και το μικρό κλειστό λιμάνι του Αποστόλου Παύλου, με τα καταγάλανα νερά του. Βρίσκεται στο πίσω μέρος της Λίνδου, σε ένα φυσικό άνοιγμα των βράχων και προσφέρει μια καταπληκτική εικόνα. Στο ένα άκρο του κόλπου, το μικρό εκκλησάκι υπενθυμίζει την επίσκεψη του Αποστόλου Παύλου στην Λίνδο. Αυτό το υπέροχο τοπίο έχει μαγέψει εδώ και χρόνια πολλούς ερωτευμένους και κάθε χρόνο πολλά ζευγάρια από όλη την Ευρώπη επιλέγουν αυτό το σημείο για να κάνουν το γάμο τους.

Η παραδοσιακή πόλη της Λίνδου είναι ένα μοναδικό δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής. Η Λίνδος υπήρξε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, με το μεσαιωνικό, βυζαντινό και αραβικό στυλ να δημιουργούν μαζί την ξεχωριστή αρχιτεκτονική των σπιτιών της.



Το κόσμημα της αρχιτεκτονικής στη Λίνδο είναι αναμφίβολα τα Καπετανέϊκα αρχοντικά του 16ου, 17ου και 18ου αιώνα, όλα χτισμένα από ντόπιους τεχνίτες, τα οποία ξεχωρίζουν για την αρτιότητα της κατασκευής τους, τις αρμονικές αναλογίες, την απλή εσωτερική διακόσμηση και τη λειτουργικότητα.



Σκαλιστά υπέρθυρα, λιθόστρωτες αυλές, περίτεχνα ζωγραφισμένα ταβάνια, πολύχρωμες τοπικές κεραμικές πλάκες και ξύλινα ντιβάνια που καλύπτονται με χαλιά και κεντήματα γάμου, καθιστούν τα σπίτια της Λίνδου μοναδικά.



Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την βυζαντινή Εκκλησία της Κοιμήσεων Θεοτόκου, που βρίσκεται στον κέντρο του οικισμού. Οι εντυπωσιακές της τοιχογραφίες χαρακτηρίζονται από μια απίστευτη λεπτομέρεια στην απεικόνιση.



Κάτω από τον πανέμορφο οικισμό της Λίνδου βρίσκονται δυο παραλίες με ήσυχα, κρυστάλλινα νερά, προφυλαγμένες από τον γραφικό κόλπο. Κολυμπήστε στις οργανωμένες παραλίες, θαυμάζοντας από πάνω σας τον κατάλευκο οικισμό και το κάστρο.
news.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *