ροή ειδήσεων

Περισσότερα νησιά στο πρόγραμμα της "ειδικής" βίζας

Σοβαρά εξετάζεται το ενδεχόμενο για επέκταση του προγράμματος γρήγορης και απλουστευμένης διαδικασίας ελέγχου διαβατηρίων για επιβάτες κρουαζιέρας σε περισσότερα νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες.... στο πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης «ειδικής» βίζας για τους τουρίστες από χώρες εκτός της ευρωπαϊκής κοινότητας, που επισκέπτονται νησιωτικούς προορισμούς με αφετηρία την Τουρκία, έχουν ζητήσει να ενταχθούν την επόμενη σεζόν η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κάλυμνος, η Πάτμος, η Σύμη και η Λέρος.

Φέτος με τη διαδικασία του απλουστευμένου ελέγχου διαβατηρίων πραγματοποιούνται οργανωμένες κρουαζιέρες σε Ρόδο, Κω, Σάμο, Χίο και Λέσβο, ενώ τελευταίο προστέθηκε και το Καστελόριζο. Η υπαγωγή των παραπάνω νησιών στο πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο συνεχίζεται για τέταρτη συνεχή χρονιά, αποδίδει καρπούς και δίνει «ανάσα» στα τουριστικά έσοδα, αφού εκτός από τους επισκέπτες από τη γειτονική Τουρκία, την «ειδική» αυτή βίζα εκμεταλλεύονται κατά κύριο λόγο τουρίστες από τη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά και την Κίνα.

Να σημειώσουμε πως με την εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος, η βίζα που χορηγείται στα λιμάνια των νησιών του Αιγαίου για τους τουρίστες, ισχύει για δυο επισκέψεις, καθώς και για συνολική παραμονή έως και 15 ημερών. Η επίσκεψη στα νησιά που εντάσσονται στο πρόγραμμα θεωρείται άκρως δελεαστική, δεδομένου πως από τον περασμένο Απρίλιο υπήρξε σημαντική μείωση του κόστους της χορηγούμενης θεώρησης στους Τούρκους τουρίστες, από τα 60 ευρώ στα 35 ευρώ. Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου, θα ισχύει έως το τέλος Οκτωβρίου και ήδη παρατηρείται σημαντική αύξηση των επισκεπτών στα νησιά που συμμετέχουν, ιδιαίτερα στη Λέσβο και τη Ρόδο.

Η διαδικασία έκδοσης απλουστευμένης βίζας είναι ταχύτατη και στην ουσία λύνει τα χέρια των τουριστικών πρακτορείων, αλλά και των επιχειρήσεων των νησιών που βλέπουν έναν ακόμη τρόπο αύξησης της ταξιδιωτικής κίνησης: Πιο συγκεκριμένα, το τουριστικό γραφείο στέλνει στις κατά τόπους υπηρεσίες ελέγχου διαβατηρίων τα πλήρη στοιχεία των τουριστών, το αργότερο μια ημέρα πριν την άφιξη τους. Η υπηρεσία διενεργεί τον απαιτούμενο έλεγχο και κατά την άφιξη τους, χορηγεί την θεώρηση εισόδου.

Η εφαρμογή του απλουστευμένου ελέγχου διαβατηρίων για τους επιβάτες ολιγοήμερων κρουαζιερών (κυρίως τριήμερες και τετραήμερες) στο Αιγαίο είχε προσελκύσει την περίοδο 2010-12 περισσότερους από 80 χιλ. τουρίστες. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 20%. Δεν αποκλείεται εντούτοις και μεγαλύτερη αύξηση, δεδομένου πως τα συγκεκριμένα πακέτα κρουαζιέρας κλείνονται ως επί το πλείστον την τελευταία στιγμή.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *