ροή ειδήσεων

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της αποτρίχωσης με λέιζερ;

Τα πρώτα αποτελέσματα μιας μελέτης κάνουν λόγο για την έκλυση επικίνδυνων ουσιών στη διάρκεια της θεραπείας. Τι πρέπει να γνωρίζουμε;...
Πόσο ασφαλής είναι η αποτρίχωση με λέιζερ;Μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους αισθητικής ιατρικής μπαίνει στο μικροσκόπιο τελευταία όσον αφορά την ασφάλειά της. Τον περασμένο Μάιο ο δρ Γκάρι Τσανγκ, δερματοχειρουργός στο ιατρικό κέντρο του Ταφτς στη Βοστόνη, παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα μιας κλινικής μελέτης, σύμφωνα με τα οποία ανάμεσα στις πιθανές παρενέργειες της αποτρίχωσης με λέιζερ είναι η απελευθέρωση τοξικών ουσιών που εισπνέει ο ασθενής.

Ειδικότερα ο γιατρός και η ερευνητική του ομάδα έκαναν αναλύσεις των ουσιών που σχετίζονται με την άσχημη οσμή του καπνού που προκαλείται από την καύση των τριχών. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, «όταν ανακάλυψα όλα αυτά τα χημικά συστατικά, έπαθα σοκ».

Πρόκειται για 300 διαφορετικές χημικές ουσίες, 13 από τις οποίες φάνηκε πως είναι επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό: βενζένιο, τολουένιο, αιθυλικό βενζένιο, φθαλικές ενώσεις κ.λπ. Τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με εκείνα προηγούμενων μελετών που έδειξαν πως ορισμένα λέιζερ απελευθερώνουν επικίνδυνες ουσίες στον αέρα.

Δεν έχει φανεί τι είδους συνέπειες έχει η περιστασιακή εισπνοή τέτοιων ουσιών από τον άνθρωπο, ακόμα και σε μικρή ποσότητα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον εκείνοι που θέλουν να απαλλαγούν από την τριχοφυΐα στο μπικίνι, το στέρνο ή τα πόδια να μη φορούν μόνο τα γνωστά προστατευτικά γυαλιά, αλλά και μια ειδική μάσκα που θα φιλτράρει τον αέρα.

Τι λέει η ειδικός

Η δερματολόγος Λία Παπαθανάκου τονίζει: «Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας με λέιζερ στην οποία υπάρχουν προϊόντα καύσης (π.χ. σε αποτρίχωση, αφαίρεση μυρμηγκιών, ακτινικών υπερκερατώσεων, θηλωμάτων), εκλυόνται ουσίες που εισπνέονται. Γι' αυτόν το λόγο όλα τα ιατρεία πρέπει να διαθέτουν συσκευασία αναρρόφησης -τα τελευταίας γενιάς λέιζερ την έχουν ενσωματωμένη- ώστε να μη γίνεται αυτό. Επίσης συστήνεται η χρήση μάσκας τόσο από το γιατρό όσο και από τον ασθενή».

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *