ροή ειδήσεων

Τι θα συνέβαινε αν άνοιγε κάποιος την πόρτα ενός αεροπλάνου εν ώρα πτήσης

«Τι θα συνέβαινε αν κάποιος άνοιγε την πόρτα ενός αεροσκάφους;», διερωτάται...
η «Τelegraph» στον τίτλο του θέματός της και παράλληλα απαντά σ' αυτή την ερώτηση-εφιάλτη, φέρνοντας ως παράδειγμα το τραγικότερο αεροπορικό δυστύχημα στην ελληνική ιστορία, αυτό του Boeing της «Helios», το 2005.

Η εφημερίδα επιχειρεί να εξηγήσει τις δραματικές συνέπειες του σεναρίου αποσυμπίεσης στην καμπίνα του αεροσκάφους, το οποίο χαρακτηρίζεται ακραίο διότι, σύμφωνα με τον πιλότο και συγγραφέα του βιβλίου «Κόκπιτ Εμπιστευτικό», Πάτρικ Σμιθ, η πόρτα του αεροπλάνου δεν πρόκειται να ανοίξει, αφού δεν θα το επιτρέψει η πίεση της καμπίνας. Ωστόσο, περιπτώσεις αποσυμπίεσης υπάρχουν.

Το παράδειγμα της συντριβής τους αεροπλάνου της «Helios» το αναφέρει ως ενδεικτική περίπτωση αργής αποσυμπίεσης της καμπίνας, η οποία επίσης μπορεί να αποβεί μοιραία, όπως και έγινε με την έλλειψη οξυγόνου που προκλήθηκε στα 30.000 πόδια και τη σταδιακή απώλεια των καυσίμων.

Σε μια τέτοια περίπτωση αυτομάτως πρέπει να ανοιχθούν οι μάσκες οξυγόνου, ώστε να μην προκληθεί υποξία στους επιβάτες. Μάλιστα, πρέπει να περιέχουν αρκετό οξυγόνο για να διαρκέσουν αρκετά λεπτά. Αμέσως, ο πιλότος θα πρέπει να φέρει το αεροσκάφος κάτω από τα 10.000 πόδια.

Η ξαφνική αποσυμπίεση μπορεί να προκληθεί στο τρομακτικό -κι όπως επιμένει ο Σμιθ- απίθανο σενάριο του ανοίγματος της πόρτας. Αν κάποιος βρίσκεται κοντά σ' αυτήν θα εκτοξευθεί στους αιθέρες, ενώ αυτομάτως θα πέσει δραματικά όχι μόνο το επίπεδο οξυγόνου της καμπίνας, αλλά και η θερμοκρασία της. Σχετικό παράδειγμα πάντως υπάρχει.

Το 1988 ένα -επίσης- Boeing 737 της Aloha Αirlines, στο οποίο επέβαιναν 90 άτομα υπέστη μικρή ρήξη στην οροφή του, ενώ βρισκόταν στα 24.000 πόδια και κατευθυνόταν στη Χονολούλου. Αμέσως μετά αποκολλήθηκε από την οροφή ένα μεγαλύτερο κομμάτι κι η 57χρονη αεροσυνοδός, Κλάραμπελ Λάνσινγκ «αρπάχθηκε» από τον αέρα και εκτινάχθηκε στην ατμόσφαιρα.

Ο πιλότος κατάφερε να προσγειώσει το αεροπλάνο μέσα σε 13 λεπτά με όλους τους επιβάτες σώους.


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος15/9/13 15:39

    Είναι αδύνατο να ανοίξει η πόρτα αεροσκάφους εν πτήση για τον απλούστατο λόγο ότι η καμπίνα είναι συμπιεσμένη !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/9/13 11:21

    Συμπιεσμένο είναι το μυαλό σου και όχι η καμπίνα.

    Ακριβώς επειδή η πίεση στο εσωτερικό του αεροπλάνου είναι μεγαλύτερη από την εξωτερική, εάν για κάποιο λόγο απασφαλιστεί η πόρτα, όχι μόνο θα ανοίξει, αλλά θα εκτιναχθεί προς τα έξω καθώς και ό,τι υπάρχει εκεί κοντά και δεν είναι απόλυτα στεραιωμένο. Πιθανότατα θα ανοίξουν και τα ντουλάπια της οροφής αφού θα σπάσουν τα πορτάκια τους και ότιδήποτε βρίσκεται μέσα, θα αναρροφηθεί.
    Γι αυτό το λόγο η ασφάλιση της πόρτας είναι πρακτικά αδύνατον να υπερνικηθεί και δε μπορεί να ανοίξει κατά λάθος όσο η καμπίνα είναι υπό πίεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *