ροή ειδήσεων

Ο Μεταξάς δεν είπε την λέξη ΟΧΙ στον Μουσολίνι – Η γαλλική φράση που χρησιμοποίησε βουρκωμένος

Το ΟΧΙ του Μεταξά έχει πάρει μυθικές διαστάσεις. Και αν και προφανώς αυτή η λέξη με τα μόλις τρία γράμματα εκφράζει όλο το νόημα....και τη διάθεση του Ιωάννη Μεταξά, άλλες ήταν οι λέξεις που βγήκαν από το στόμα του εκείνη την ώρα. Και μάλιστα στα γαλλικά!

«Alors, c'est la guerre» είπε ο Ιωάννης Μεταξάς, δηλαδή «αυτό σημαίνει πόλεμος!». Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου και περίπου την 3η ώρα πρωινή, ο Ιταλός πρέσβης της Ιταλίας Εμμανουέλε Γκράτσι κατευθύνθηκε με υπηρεσιακό αυτοκίνητο της Πρεσβείας της Ιταλίας, στην οικία του Έλληνα πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά, λίγες ώρες μετά το πέρας της μεγάλης δεξίωσης που είχε παρατεθεί στη πρεσβεία. Όταν εισήλθε στην οικία του πρωθυπουργού, ο Ιταλός πρέσβης, απέδωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό το ιταλικό τελεσίγραφο με το οποίο ζητούσε από την ελληνική πλευρά να επιτρέψει την διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων στην ελληνική επικράτεια. Στο τελεσίγραφο αυτό, η φασιστική κυβέρνηση της Ιταλίας κατηγορούσε την ελληνική κυβέρνηση, αφενός για την επιδειχθείσα ανοχή έναντι των τότε βρετανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στα ελληνικά χωρικά ύδατα, και αφετέρου για προκλητική δράση έναντι του αλβανικού Βασιλείου, το στέμμα του οποίου είχε περάσει στον Βασιλέα της Ιταλίας, ενώ ταυτόχρονα ζητούσε την ανεμπόδιστη προέλαση των ιταλικών στρατευμάτων εντός της χώρας και την κατάληψη συγκοινωνιακών κόμβων.
Η περιγραφή της στιγμής από τον Ιταλό Πρέσβη και τη θυγατέρα Μεταξά
Ο πρέσβης της Ιταλίας Εμμανουέλλε Γκράτσι έγραψε στο βιβλίο του «Η αρχή του τέλους - η επιχείρηση κατά της Ελλάδος» : «Μόλις καθίσαμε, και επειδή η ώρα ήταν λίγα λεπτά μετά τις 3, του είπα αμέσως ότι η Κυβέρνησίς μου, μου είχε αναθέσει να το εγχειρίσω προσωπικά ένα κείμενο, που δεν ήτο τίποτε άλλο, παρά το τελεσίγραφον της Ιταλίας προς την Ελλάδα, με το οποίον η Ιταλική Κυβέρνηση απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση των στρατευμάτων της στον Ελληνικό χώρο, από τις 6 π.μ. της 28/10/1940. Ο Μεταξάς άρχισε να το διαβάζει. Μέσα από τα γυαλιά του, έβλεπα τα μάτια του να βουρκώνουν. Όταν τελείωσε την ανάγνωση με κοίταξε κατά πρόσωπο, και με φωνή λυπημένη αλλά σταθερή μου είπε: «Alors, c'est la guerre» (Λοιπόν, έχουμε πόλεμο).»
Στην συνάντηση αυτή, κατά την θυγατέρα του Μεταξά, ακολούθησε και η εξής στιχομυθία που ο Γκράτσι δεν την αναφέρει:
-Γκράτσι: «Pas nécessaire, mon excellence» (όχι απαραίτητα εξοχότατε)
-Μεταξάς: «Non, c'est nécessaire» (όχι, είναι απαραίτητο)
Πηγή Wikipedia.


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος27/10/13 12:26

    ουδεν προβλημα αλλυτο δια τον Ιωαννη Μεταξα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/10/13 14:37

    ΑΥΡΙΟ ΕΟΡΤΑΖΟΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ
    ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΑ Ν ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ
    ΚΑΙΕΙ ΠΟΥ ΕΝΑΣ "ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ" ΣΑΝ ΤΟ ΜΕΤΑΞΑ ΗΤΑΝ
    Π Α Τ Ρ Ι Ω Τ Η Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/10/13 23:50

      Δικτατορίσκο εσύ, μήπως ξέχασες έναν ολόκληρο λαό που είπε το πραγματικό ΟΧΙ και πολέμησε γι' αυτό; Ο δικτάτορας πού ήταν όταν όλοι πολεμούσαν και πείναγαν; ΣΤΗΝ ΨΕΙΡΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΑΖΙ !!!

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος27/10/13 14:42

    Διαβάστε καλά αυτό που λέει ο αναγνώστης και τότε καταλάβετε την απάντηση του Μεγάλου ΕΛΛΗΝΑ
    Είπε ΟΧΙ, το καταλάβατε είπε ΟΧΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/11/13 20:34

      ΠΡΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΣΤΗΝ ΨΕΙΡΟΥ ΚΑΙ Σ'ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ. ΤΟ ΟΧΙ ΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΜΕΤΑΞΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΣΚΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ ΥΨΩΣΕ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΚΤΗΚΕ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΧΙ ΠΗΡΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΕ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940. ΠΕΣ ΜΟΥ ΑΝ ΗΤΑΝ ,ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ ΜΙΛΩΝΤΑΣ, ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΚΕΙΝΗ (1939-1941) ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ, ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΣΥΜΜΑΧΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ? -ΟΤΑΝ ΒΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΝΑ ΜΕΛΕΤΑΤΑΙ ΠΡΩΤΑ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ , ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΚΑΤΕΒΕΙ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΨΕΥΤΙΚΗ ΣΤΑΛΙΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος27/10/13 17:02

    απο τον ιωαννη μεταξα με το οχι και απο στρατιωτικους με παπαρια, ειμαστε σημερα εδω με εντλοδοχο κυβερνηση ξενοδουλων πολιτικαντηδων που γονατιστοι δεινουν γη και υδωρ καταστεφοντας και ξεπουλωντας την χωρα λες και ειναι αμπελι του πατερα τους, και ριψασπιδων κομματοσκυλων στρατιωτικων που καμαρωνουν στις παρελασεις σαν γυφτικα σκεπαρνια με τενεκεδενια παρασημα εκλυπαρωντας μια αυξησουλα στο μισθο τους,ελεοοοοος,εγω σαν εθνοφυλακας θα αισθανωμουν προδοτης εαν αυριο παρελαζα μπροστα σε ολα αυτα τα κοπροσκυλα,((εθνοφυλακας 1ου τε ροδου 2οςλοχος))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/10/13 23:52

      ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ! Άνεργος, 2ος χρόνος, 3 σπίτι δεξιά.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος28/10/13 01:15

    Ανώνυμος27/10/13 - 11:52 μ.μ. μπραβο φιλε μου συνοδιπορε,,,,, γραφεις.......................Άνεργος, 2ος χρόνος, 3 σπίτι δεξιά.............................
    ΑΛΛΑ ΤΟ ΙΝΤΕΡΤΕΤ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ........................................... ΕΔΩ ΕΧΕΙΣ ΧΡΗΜΑ .......αργενε.....ουπσσσσσσσσσσ.λαθος ανεργε ηθελα να πω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος28/10/13 02:23

    ΑΝΕΡΓΕ 1:52 ΠΟΙΟΣ ΣΕ ΕΦΕΡΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ; 1ον ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΡΗΜΑΞΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ 2ον ΤΟ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΩ ΤΟΥ ΒΟΛΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΔΟΥΛΑΣ ΚΑΙ 3ον ΟΙ ΥΠΕΡ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΑΝ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΣΕΝΑ ΤΟΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΣΟΥΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΔΕΣ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΩΝΤΑΙ,ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΟΥ ΦΙΛΤΑΤΕ ΠΩΣ ΑΙΣΘΑΝΩΣΟΥΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΒΛΕΠΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΕΧΘΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟ ΣΟΥ,ΕΝΟΩ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΗΣ ΓΕΣΕΕ,ΠΟΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΝΑΦΙ ΤΩΝ ΚΥΦΗΝΩΝ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΤΣΕΠΗΣ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΩΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣΕ ;ΠΟΤΕ΄.ΟΠΟΤΕ ΚΑΤΣΕ ΣΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΥΞΟΚΛΑΨΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΣΟΥ, ΡΙΞΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥ ΣΟΥ,ΟΠΩΣ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΣΟΥ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΝΑ ΛΕΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΕ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ,ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟΥ,,ΑΠΟΤΕ ΑΝΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΓΟΠΑ ΤΡΑΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΕΣ ΣΟΥ ,ΚΑΙ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ,((ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος15/11/13 20:25

    ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΘΕΣΤΑΤΟ ΑΝΕΡΓΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΠΟΤΕ ΤΟΥ ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΙ ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΕΣ=ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2010 ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟΙ ΜΕ 3500 ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΕΙΧΕ ΣΑΝ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΟΠΟΥ ΕΦΤΑΝΕ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΤΑΒΕΡΝΕΣ κ.λ.π. ΠΕΙΡΑΙΑ- ΑΘΗΝΩΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΚΑΜΜΙΑ 50 ΕΓΚΑΘΕΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΟΥ ΕΡΧΟΤΑΝ ΤΟ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ ΕΚΛΕΙΝΑΝ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑΝ ΔΗΘΕΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ. ΗΡΘΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ,ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΑΛΙΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΚΗΝΙΚΟ. ΤΟ ΚΚΕ ΠΑΛΙΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΔΕΝ ΕΛΛΙΜΕΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΦΕΥΓΕΙ. ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΞΑΝΑΗΡΘΕ , ΠΗΓΑΙΝΕ ΚΑΤ' ΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΕΚΕΙ ΤΟ ΖΕΣΤΟ ΧΡΗΜΑ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ. Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΝΕΡΓΕ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑ ΗΤΑΝ Η ΣΜΥΡΝΗ, ΝΑΙ Η ΣΜΥΡΝΗ. ΟΙ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΔΙΩΧΝΑΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΤΕΛΛΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ, ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΔΙΩΧΝΑΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΦΗΣΑΝ ΑΝΕΡΓΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *