ροή ειδήσεων

Η ιδέα δημιουργίας των ΑΤΜ προήλθε από μία... σοκολάτα! [ΦΩΤΟ]

Ποια ήταν η πρώτη χώρα που φιλοξένησε ΑΤΜ και από που προήλθε αυτή η ιδέα;...
Μόλις το 1961 η City Bank της Νέας Υόρκης τοποθέτησε ένα μηχάνημα που ονόμασε «Bankograph». Δεν προσέφερε, βέβαια, τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ATM όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, ωστόσο χρησίμευε για την κατάθεση μετρητών και επιταγών. Έμοιαζε όμως εξωτερικά με τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης στο σχήμα και το σχέδιο. Λειτούργησε μόλις έξι μήνες, καθώς δε φάνηκε να το προτιμούν οι κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών.

Σύμφωνα με τον John Shepherd-Barron ο λόγος που έχουμε σήμερα ATM, είναι η αγάπη του για τη σοκολάτα και επειδή καθυστέρησε ένα Σάββατο. Δεν πρόλαβε την τράπεζα εκείνο το Σάββατο του 1965, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς μετρητά για όλο το σαββατοκύριακο. Έτσι, άρχισε να σκέφτεται ότι όλοι θα έπρεπε να έχουν εύκολη πρόσβαση στα μετρητά, όπως στις σοκολάτες στα αυτόματα μηχανήματα.

Η ιδέα του ήρθε όσο ήταν στη μπανιέρα και απολάμβανε το χαλαρωτικό μπάνιο του, μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Ο Shepherd-Barron εργαζόταν στην εταιρεία De La Rue, που εκτύπωνε νομίσματα. Είπε την ιδέα του στα αφεντικά του, οι οποίοι την παρουσίασαν στη συνέχεια στην τράπεζα Barclays.

Στις 27 Ιουνίου του 1967 το υποκατάστημα της τράπεζας στην οδό Enfield High Street άρχισε να δίνει μετρητά από ένα μηχάνημα. Οι χρήστες εισήγαγαν ένα κουπόνι (το οποίο επιστρεφόταν στον πελάτη για να αποφεύγονται οι απάτες) και στη συνέχεια πληκτρολογούσαν ένα τετραψήφιο κωδικό (το σημερινό Pin) και έπαιρναν τα λεφτά τους.



Εννέα ημέρες αφότου η Barclays παρουσίασε το αυτόματο μηχάνημα ανάληψης μετρητών, η σουηδική τράπεζα Nixdorf τοποθέτησε το δικό της. Το ονόμασαν «Bankomat».

Ακολούθησαν κι άλλες τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και ένα χρόνο μετά τοποθετήθηκαν και στο Rockville Centre στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Η τράπεζα Chemical, που το προμηθεύτηκε διαφήμιζε ότι η «τράπεζα ανοίγει στις 9 το πρωί και δε θα κλείσει ποτέ ξανά».

Σήμερα μπορεί κανείς να βρει μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μέχρι και στις φρεγάτες του αμερικανικού ναυτικού, καθώς επίσης και στο ερευνητικό κέντρο McMurdo στο νησί Ross της Ανταρκτικής.





Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *