ροή ειδήσεων

Παράνομες απολύσεις ξενοδοχοϋπάλληλων

Σωματιο Ξενο/λων Ροδου:
Ενόψει των παράνομων απολύσεων στα ξενοδοχεία, δημοσιεύουμε το παρόν έγγραφο προς ενημέρωση των εποχιακά εργαζόμενων...


Όπως είναι γνωστό θεσμικά και νομολογικά κατοχυρωμένο, οι συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εποχιακής λειτουργιάς, είναι ορισμένου χρόνου, υπό την έννοια ότι λύονται μόλις παρέλθει η περίοδος λειτουργιάς της μη συνεχούς λειτουργιάς του ξενοδοχείου, η όποια μπορεί να διαρκέσει έως και 9 μήνες. Εφόσον μάλιστα έχει ασκηθεί από του ξενοδ/λους το διαπλαστικό δικαίωμα προαιρέσεως για την επαναπροσλάβω και πληρούνται οι προϋποθέσεις συντέλεσης της (εγγραφή εργαζόμενου στο οικείο Σωματείο και συνδρομή των από το νόμο προϋποθέσεων πληρότητας), τότε καταρτίζεται η σύμβαση εργασίας για το σύνολο της προσεχούς τουριστικής περιόδου. Ως εκ τούτου, οι εργασιακές σχέσεις των μισθωτών απασχολούμενων σε εποχιακές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις λήγουν με το πέρας της περιόδου λειτουργιάς των επιχειρήσεων αυτών. Η επιβολή διαφορετικών όρων όπως πχ η προηγούμενη αποδοχή του εργοδότη για την κατάρτιση της σύμβασης του ξεν/λου ή η θέση σε ισχύ διαφορετικών όρων διάρκειας της ατομικής σύμβασης εργασίας, ματαιώνει την εκπληρώσου σκοπού του νόμου, καταλύει την άσκηση αυτού καθεαυτού του δικαιώματος των εργαζομένων, και ισοδυναμεί κρατούσαν με άρνηση της επαναπροσληφθώ από τον εργοδότη, με την συνακόλουθη θέση του σε υπερημερία και την οφειλή προς τον εργαζόμενο καταβολής αποδοχών υπερημερίας.

Είναι λοιπόν κατάδηλο, ότι η σύναψη ατομικής σύμβασης εργαζόμενου όχι ορισμένου με βάση την πραγματική λειτουργιά της ξενοδοχειακής επιχείρησης, αλλά περιορισμένου χρόνου, ειδικά δε για το επαναπροσλαμβανόμενο προσωπικό, αποτελεί καταχρηστική και παράνομη πρακτική, προκειμένου να καταδολιευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Όπως καταλαβαίνεται, οι συγκεκριμένοι εργοδότες που αξιοποιούν αυτή την πρακτική εμφανίζονται ως τύποι νόμιμοι, εφόσον έχουν εκπληρώσει τις τυπικές υποχρεώσεις απλής (πλέον) τυπικής αναγγελίας της απασχόλησης στον Ο.Α.Ε.Δ., Σ.ΕΠ.Ε και στο ΙΚΑ. Από την Άλλη πλευρά οι εργαζόμενοι , ευρίσκονται – ειδικά υπό την παρούσα συγκύρια- σε καθεστώς διαρκούς απειλής απώλειας της θέσης εργασίας του, αλλά και συχνά λόγω της άγνοιας της δυνατότητας άρνησης που έχουν, εξωθούνται σε υπογραφή των νέων αυτών συμβάσεων, καθώς η προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας είναι συνήθως κατ’ αποτέλεσμα απρόσφορη, ενώ στα δικαστήρια, χρονοβόρα και δαπανηρή. Είναι κατανοητό λοιπόν ότι με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες τα δικαιώματα του επαναπροσλαμβανόμενου αναιρούνται.


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος3/10/13 16:38

    αστε τα αυτα ,εδω ο κοσμος στα περισσοτερα ξενοδοχεια της ΡΟΔΟΥ ειναι απληρωτος μηνες τωρα.τι θα γινει με αυτο το θεμα???θα επεμβει το σωματειο η ο καθενας πρεπει να αναλλαβει μονος του με καταγγελιες στη επιθεωρηση εργασιας???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος3/10/13 16:46

    Mε το επιδομα ανεργίας τι θα γινει???Γιατι δεν αναφερεται τιποτα πια???Υποτιθετε πρεπει να ειστε διπλα μας αυτες τις ωρες.....Ειχατε πει πως θα ενημερωνομασταν αυτη τη βδομαδα!!!Τι εγινε???Γιατι δεν μας λετε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/10/13 18:40

      Επιδομα ανεργιας? Το αλλο με τον Τοτο το ξερεις?
      Ποιο σωματειο ρε φιλε,μας δουλευεις? Ειδες εσυ πουθενα συνδικατο στην Ελλαδιτσα να εχει @@?

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος5/10/13 22:12

    Οποιος δεν ρισκαρει δεν κερδιζει. ειναι απλο. ξεχαστε την οποιατιποτε βοηθεια, η μονη ελπιδα βρισκετε στην μαζικη αντιδραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *