ροή ειδήσεων

ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - Σαράντα εταιρείες για τα κοιτάσματα της Ελλάδας

Ηχηρά ονόματα της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας, από... τις αμερικανικές Chevron και Exxon Mobil μέχρι τη ρωσική Gazprom, την ιταλική ENI, και τη γερμανική EON, συμμετέχουν στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων AAPG, που διεξάγεται από την Τετάρτη στην Αθήνα.

Στο συνέδριο, που γίνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, δείγμα της σημασίας που αποδίδει η διεθνής πετρελαϊκή αγορά για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, έχουν δώσει συνολικά το παρόν τους 150 στελέχη από 40 μεγάλες εταιρείες που προέρχονται από 120 χώρες.

Πρόκειται τόσο για δυτικούς ομίλους, όσο και για εταιρείες της περιοχής της ΝΑ Μεσογείου, όπως η τουρκική κρατική επιχείρηση πετρελαίου TPAO, αλλά και για εταιρείες από την Ασία σαν τη μαλαισιανή Petronas.

«Το σημερινό συνέδριο δείχνει ότι η Ελλάδα μπαίνει στο μεγάλο χάρτη της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε στο περιθώριο του συνεδρίου, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, απευθύνοντας πρόσκληση στις ξένες εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

«Εταιρείες χωρών της Μεσογείου, της Κασπίας, και της Μαύρης Θάλασσας βρίσκονται εδώ και διερευνούν τις δυνατότητες που υπάρχουν για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα και όχι μόνο», τόνισε ο υπουργός.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες θα προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων «οpen door» για έρευνες υδρογοναθράκων σε Πατραϊκό και Ιωάννινα, καθώς τα κείμενα είναι έτοιμα και παραδίδονται στις κοινοπραξίες που έχουν επιλεγεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στις κοινοπραξίες μετά και από σχετικά αιτήματα που αυτές υπέβαλλαν, ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές παρά μόνο να μειωθούν, μήνυμα το οποίο θα μεταφέρει ο κ. Μανιάτης και στις επαφές που θα έχει το απόγευμα με εκπροσώπους των εταιρειών που βρίσκονται στο συνέδριο.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ι. Κωστόπουλος μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι μια πολλά υποσχόμενη περιοχή, καθώς επίσης ότι ο όμιλος έχει αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα των ερευνών της νορβηγικής PGS σε Ιόνιο και Ν. Κρήτη, τα μελετά και τα έχει εντάξει στα δεδομένα τα οποία ήδη διαθέτει.

Προανήγγειλε μάλιστα συνεργασίες των ΕΛΠΕ με ξένες εταιρείες, λέγοντας χαρακτηριστικά «ελπίζουμε να συμμετέχουμε στις ηγετικές κοινοπραξίες που θα συμμετάσχουν στις εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα".

Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η παρουσίαση στο συνέδριο από στελέχη της νορβηγικής PGS νέων δεδομένων από την αξιολόγηση των ευρημάτων που προέκυψαν κατά τις έρευνες τους σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη.


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *