ροή ειδήσεων

Κρατική σιωπή για τη Ρόδο

του Κώστα Κάρη

Να αναζητούμε τις ευθύνες. Ναι, αλλά για να βγάζουμε συμπεράσματα και να παίρνουμε σωστές αποφάσεις για το μέλλον...


Πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι εντυπωσιακή η καθυστέρηση κράτους και θεσμών αυτοδιοίκησης να συνάγουν επίσημα συμπεράσματα από τις καταστροφές και την απώλεια τεσσάρων ανθρώπων στη Ρόδο. Ούτε καν διαφωνίες δεν εκδηλώνονται...

Χρειάζεται μελέτη προσεκτική. Αλλά υπάρχει η πρώτη αξιόπιστη εικόνα. Πολλή, πάρα πολλή η βροχή. Οι μεγάλες ζημιές έγιναν σε σπίτια, οι άνθρωποι χάθηκαν οδηγώντας αυτοκίνητα σε δρόμο που περνούσε μέσα στον χείμαρρο. Η Ιαλυσσός πλημύρισε γιατί έγιναν δρόμοι αυτοκινήτων οι φυσικοί δρόμοι του νερού. Και ο δρόμος ήταν δίπλα στη γέφυρα, στην κοίτη του ποταμού, γιατί μεγάλωσαν τα αυτοκίνητα και δεν χωρούσαν σε διασταύρωση πάνω στη γέφυρα.

Άρα, υπάρχει συστημική υποτίμηση σε δημόσια έργα -η περίπτωση είναι οι δρόμοι- του κινδύνου της πλημμύρας. Δεν θα πρέπει αυτό το συμπέρασμα να οδηγήσει σε επανεξατάσεις σχετικών έργων, κυρίως για χειμάρρους που δεν φουσκώνουν κάθε τόσο και ποτάμια που έχουν γίνει δρόμοι;

Όμως, ο χείμαρος της Κρεμαστής είχε ξεχειλίσει και στις αρχές Νοεμβρίου. Και ουδείς, φαίνεται, θεώρησε ότι κάτι έπρεπε να προλάβει. Άρα, επειδή είμαστε μέσα στον χειμώνα, σε κάθε περίπτωση που υπάρχει περιστατικό απειλής είτε πλημμύρας να λαμβάνονται έκτακτα μέτρα. Προστασίας, καθαρισμού, ειδοποίησης του κοινού, αστυνομικών μέτρων. Ειδικά εν όψει ισχυρών βροχών, που πλέον μας τις προαναγγέλλει η ΕΜΥ.

Αιτίες για το πολύ νερό που έφτασε κοντά στην παραλία υπάρχουν κι άλλες. Που σχετίζονται με την επέκταση των οικισμών και τον περιορισμό της περιαστικής βλάστησης είτε δάσους. Και καταστοφές από πυρκαγιές.

Το λογικό είναι το υπουργείο Εσωτερικών, οι Περιφέρειες που πιθανόν έχουν πρόβλημα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να κινηθούν κατάλληλα. Όμως όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες σιωπούν. Δυστυχώς, συμπεριφέρονται λες και μόνον εκεί στη Ρόδο έγιναν τα λάθη αυτά. Παντού σε όλη την Ελλάδα έχουν γίνει. Οι συμπτώσεις κάθε τόσο αποκαλύπτουν την ανευθυνότητα και την απρονοησία. Και όπως γίνεται και σε άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής, τα λάθη τα πληρώνουν κυρίως οι άσχετοι με την ευθύνη και οι ανυποψίαστοι για την αυτοπαγίδευση.
avgi



Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος27/11/13 21:16

    Κανείς δεν είναι αθώος!!! Ολοι μας με τον τρόπο μας λίγο ή περισσότερο συντελούμε στις καταστροφές αυτές, είτε με την επιρροή των πράξεών μας στα οικοσυστήματα, είτε στην επιλογή των προσώπων που μας κυβερνούν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *