ροή ειδήσεων

Έρχονται κατασχέσεις σε νυχτερινά μαγαζιά

Ψηφίστηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Με ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, "παρών" εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ και αρνητικές ψήφους από τα υπόλοιπα κόμματα, επικυρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του περασμένου Αυγούστου, που έδινε στη φορολογική διοίκηση το δικαίωμα κατασχέσεων σε επιχειρήσεις που λειτουργούν.....

τις νυκτερινές ώρες, τα Σαββατοκύριακα και τον μήνα Αύγουστο, και έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο που υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ.

Για τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολο Βεζυρόπουλο, οι ενστάσεις μπροστά σε μια τέτοια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν μπορούν παρά να προκαλούν «προβληματισμό για το μέχρι πού μπορεί να φτάσει η στείρα άρνηση».

Η συζήτηση που ακολούθησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέδειξε κεντρικές ενστάσεις και διαφωνίες για την φορολογική πολιτική και τακτική της κυβέρνησης, όσο και σφοδρές επικρίσεις για την προσφυγή της σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου - κάτι για το οποίο υπήρξε παρέμβαση και εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής.

Στο προκείμενο νομοσχέδιο, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του καλοκαιριού, συνοδευόταν και από μια μικρή νομοτεχνική διόρθωση, (επιχειρήσεις που λειτουργούν "και" τις νυκτερινές ώρες) η οποία για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφήνει περιθώρια γενίκευσης του μέτρου. Χαρακτηριστική υπήρξε η αναφορά του αγορητή του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, ότι «με πρόσχημα την επίθεση στα κυκλώματα της νύχτας, θα αξιοποιήσετε τη διάταξη για να γενικεύσετε την επίθεση ενάντια σε όσους επιχειρηματίες χρωστούν στο Δημόσιο».

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ανέφερε στην ομιλία του πως η Πράξη κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς ο νόμος απέκλειε τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης τις νυκτερινές ώρες, τα Σαββατοκύριακα και το μήνα Αύγουστο, με αποτέλεσμα να δίνονται μεγάλες δυνατότητες φοροαποφυγής στις αντίστοιχες επιχειρήσεις. «Θεσπίσαμε το όριο των 50.000 ευρώ, ακριβώς για να μη γίνεται κατάχρηση του μέτρου και να μη στοχεύονται μικρές επιχειρήσεις με μικρές οφειλές - και να υπάρχει τουλάχιστον προστασία γι' αυτές. Η συγκεκριμένη διάταξη σε καμία περίπτωση δεν αποστερεί το διοικούμενο από τους μηχανισμούς προστασίας και άμυνας που προβλέπονται από τις γενικές διατάξεις» ανέφερε ο κος Μαυραγάνης. Οι κατασχέσεις αφορούν χρήματα και άλλα κινητά πράγματα, μονάχα εντός των καταστημάτων.

Ο Δημ. Γελαλής (ΣΥΡΙΖΑ) αντιμετώπισε την Πράξη ως τμήμα μιας γενικότερης φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, που προκαλεί «πλημμυρίδα κατασχέσεων» την ώρα που αφήνει τις off shore εταιρείες στο απυρόβλητο. "Επικοινωνιακό τέχνασμα" χαρακτήρισε την Πράξη ο αγορητής των ΑΝ.ΕΛ., Γαβριήλ Αβραμίδης, αξιώνοντας από το υπουργείο Οικονομικών να παρουσιάσει τουλάχιστον τη φορολογική συγκομιδή από την εφαρμογή της από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα. «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν σήμερα 50.000 ευρώ και αν τους κατασχέσετε και από κει θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα» παρατήρησε η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ).

- «Είναι μικρό το ποσό των 50.000 ευρώ, τα οποία είναι βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα σε λειτουργούσα επιχείρηση -νυχτερινό κέντρο- η οποία δεν αποδίδει και δεν πρέπει να επιβληθεί κατάσχεση; Υπάρχει τέτοιο επιχείρημα;» απάντησε στη ΔΗΜΑΡ ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ).

«Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κινείται μέσα στην κοινή λογική» εκτίμησε ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. «Ο λαθρομετανάστης επιδεικνύει μια φωτοτυπία και φεύγει ανενόχλητος, (ενώ μπορεί να χρωστά στα νοσοκομεία), ενώ ο έλληνας πολίτης καταδιώκεται» παρατήρησε μεταξύ άλλων ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή).

* Μαζί με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, υπερψηφίστηκε και τροπολογία που ρυθμίζει ζητήματα προαιρετικής ασφάλισης.

Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και καταψηφίστηκε από τη ΔΗΜΑΡ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή που δήλωσε "παρών".

Με την τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα σε ασφαλισμένους, να συμμετάσχουν σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου από 14/11/2013, υπό την προϋπόθεση ότι οι εργοδότες τους καταβάλλουν πλήρως τις εισφορές τους εντός δύο μηνών από την αίτηση και εφάπαξ. Αντίστοιχη δυνατότητα δίνεται και στους εργαζόμενους είχαν υποβάλλει αίτηση υπαγωγής σε προαιρετική ασφάλιση πριν την προαναφερθείσα ημερομηνία, εφόσον καταβάλλουν οι ίδιοι το υπόλοιπο των εισφορών τους μέχρι την 31η Ιανουαρίου του 2014.

Οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, έγκειντο κυρίως στις επιπτώσεις που θα έχει το μέτρο για το ασφαλιστικό σύστημα και στην επί το δυσμενέστερο μεταβολή των νομοθετικών προβλέψεων για όσους είχαν υποβάλλει αίτηση υπαγωγής σε προαιρετική ασφάλιση. Για «φωτογραφική διάταξη ευνοϊκή για την DEUTSCHE TELECOM που ελέγχει τον ΟΤΕ και για τις τράπεζες" έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ δια των Π. Λαφαζάνη και Ρ. Μακρή.

«Αυτό που εγώ καταλαβαίνω, είναι ότι υπάρχει μια υποχρέωση σε αυτούς που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου, να καταβληθούν τα ποσά αυτά της ασφαλίσεως εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, εντός διμήνου. Γιατί είναι κακό αυτό;» απάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος29/11/13 14:03

    Astra arena ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΉ ΣΤΟ ΦΟΥΛ ΣΔΟΕ ΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ΞΥΠΝΑ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/11/13 21:30

    ΑΦΟΥ ΠΙΝΟΥΝ ΤΣΑΜΠΑ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΚΩΛΟΤΡΥΠΙΔΕΣ ΡΕ ΦΙΛΕ ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΣΙΜΟ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *