ροή ειδήσεων

ΝΕΟ: Νομιμοποιήστε τα αυθαίρετα με... αντιπαροχή!

Τον γόρδιο δεσμό των αυθαιρέτων επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα με αντιπαροχή στην υπό σύσταση Τράπεζα Γης...
Στη συνολική αντιμετώπιση της εκτός σχεδίου αυθαίρετης δόμησης προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Προβλέπεται η επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών πολεοδομικού σχεδιασμού, θεσμοθετείται η μεταφορά συντελεστή δόμησης μέσω της τράπεζας Γης και δημιουργούνται Ζώνες Συγκέντρωσης Συντελεστή Δόμησης γύρω από οικισμούς και σε πυκνοδομημένες περιοχές αυθαιρέτων.

Το νομοθέτημα, που αφορά γενικότερα ζητήματα πολεοδομικής και χωροταξικής μεταρρύθμισης, αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προς το τέλος Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από τις αιτήσεις τακτοποίησης που έχουν υποβληθεί στο πληροφορικό σύστημα που χειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ποσοστό 75% αποτελούν περιπτώσεις αυθαιρεσιών σε κτίσματα που διαθέτουν οικοδομική άδεια, ενώ το 70% των δηλωθέντων ακινήτων βρίσκονται εντός σχεδίου.

Οι υπόλοιπες περιπτώσεις αφορούν στα λεγόμενα παντελώς αυθαίρετα ή σε αυτά που χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλες αυθαιρεσίες.

Αυτές τις περιπτώσεις επιδιώκει να αντιμετωπίσει η νέα ρύθμιση και παράλληλα να καλύψει τις απαιτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που "δεν βλέπει με καλό μάτι" την εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαιρέτων χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος σχεδιασμός.

Πιο αναλυτικά, με το νέο σχέδιο νόμου που προωθείται με ευθύνη του αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη:

* Μειώνεται δραστικά ο χρόνος ολοκλήρωσης των σχεδίων πόλης από τα οκτώμισι χρόνια που είναι σήμερα κατ' ελάχιστον (στην πράξη φτάνει και τα 20 χρόνια) στα τρία, το πολύ επτά.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη μείωση των επιπέδων σχεδιασμού από επτά σε πέντε, ενώ τα πολεοδομικά σχέδια θα εγκρίνονται όχι πλέον από το ΥΠΕΚΑ, αλλά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Τα γνωστά μας Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια αντικαθίστανται από τα Δημοτικά Πολεοδομικά Σχέδια Ανάπτυξης που θα εκπονούν υποχρεωτικά όλοι οι καλλικρατικοί δήμοι και τα οποία θα ορίζουν τις χρήσεις γης και τους γενικούς όρους δόμησης.

* Δίδεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετά τους με "αντιπαροχή" συντελεστή δόμησης από την Τράπεζα Γης, που θα αγοράσουν, σε τιμή που θα ορίσει η Τράπεζα και με διαδικασίες που θα θεσμοθετήσουν σε επόμενο νομοσχέδιο, το οποίο προγραμματίζεται να ψηφιστεί μέσα στο 2014. Η μεταφορά συντελεστή θα γίνεται μόνο στις Ζώνες Συγκέντρωσης Δόμησης.

* Οι Ζώνες θα δημιουργηθούν σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων, το πολύ, από το κέντρο του οικισμού. Προβλέπεται ελάχιστη έκταση 5.000 στρεμμάτων, ελάχιστη αρτιότητα τα 400 τετραγωνικά μέτρα και μέγιστος συντελεστής δόμησης 0,5.

Σε Ζώνες θα μετατραπούν εγκαταλελειμμένοι οικισμοί, περιοχές γύρω από μικρά χωριά με πληθυσμό κάτω των 200 κατοίκων και γύρω από μεγαλύτερα, με πληθυσμό άνω των 200 κατοίκων ή άνω των 300 οικιών.

Στόχος είναι να μεταφερθεί συντελεστής δόμησης από τα κορεσμένα αστικά κέντρα στην περιφέρεια, ώστε να ενισχυθεί η ζωή στην ύπαιθρο και να αναπτυχθεί η πρωτογενής και δευτερογενής παραγωγή.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ έχει τη δυνατότητα να κηρύξει Ζώνη Συγκέντρωσης Δόμησης σε περιοχές αυθαιρέτων, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις.

Ζώνες μπορούν να προτείνουν (ή να απορρίψουν) και οι δήμοι μέσω των ΔΗΠΟΣΑ.

Από τις παραπάνω ρυθμίσεις εξαιρούνται η Αττική, ο νομός Θεσσαλονίκης και η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, περιοχές που θεωρούνται κορεσμένες.
Πηγή: Έθνος



Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *