ροή ειδήσεων

Μας σερβίρουν ακόμα μολυσμένο κρέας αλόγου;

Μετά το νέο διατροφικό σκάνδαλο στη Γερμανία, αποκαλύπτεται η «γύμνια» των ελεγκτικών μηχανισμών στην Ελλάδα...

Το απόλυτο χάος επικρατεί στην αγορά κρέατος μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, στη Γερμανία, όπου σύμφωνα με πληροφορίες εισαγγελείς ερευνούν καταγγελίες για μολυσμένο κρέας αλόγου.

Την ώρα που στην ελληνική Δικαιοσύνη εκκρεμούν ακόμη οι υποθέσεις με το αλογίσιο κρέας που είχε στείλει ο ΕΦΕΤ για έλεγχο, από το προηγούμενο διατροφικό σκάνδαλο, εισαγγελείς στη Βόρειο Γερμανία ερευνούν ένα εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος κατόπιν καταγγελιών από καταναλωτές (από τον περασμένο Ιούνιο!) στις οποίες γίνονται αναφορές για αλλοιωμένο-χαλασμένο κρέας.

Οι μέχρι τώρα έρευνες θέλουν στο εργοστάσιο που βρίσκεται στο στόχαστρο να αναμιγνύεται νωπό κρέας με «χαλασμένο» και τα τυποποιημένα προϊόντα να κυκλοφορούν στην αγορά με πλαστές ετικέτες και στοιχεία για την πραγματική προέλευση του κρέατος.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Όσο για την Ελλάδα, το θέμα φαίνεται πως έκλεισε – κατά περίεργο τρόπο - με «συνοπτικές διαδικασίες» παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, την περίοδο 2011-2012 καταναλώσαμε 111 τόνους μολυσμένου αλογίσιου κρέατος και παρά το ότι ο αριθμός των εντοπισμένων δειγμάτων (288 αναλύσεις, 36 θετικά δείγματα) κατατάσσει τη χώρα μας δεύτερη στη λίστα των 13 ευρωπαϊκών χωρών με τα περισσότερα θετικά δείγματα.

Εδώ θα πρέπει να μην ξεχνάμε πως ο έλεγχος είναι μόνον δειγματοληπτικός, επομένως υποψιάζεται κάποιος τι μπορεί να συμβαίνει στην πραγματικότητα, για πόσα χρόνια δηλαδή και πόσες παρτίδες μολυσμένου ή νοθευμένου κρέατος έχουμε καταναλώσει!

Είναι επαρκείς οι έλεγχοι στην αγορά;

Απλό ερώτημα, αλλά δύσκολη η απάντηση αν σκεφτεί κανείς πως ο ΕΦΕΤ, σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων, εμφανίζει δραματική υποστελέχωση των υπηρεσιών του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι οι τέσσερις υπάλληλοι με έδρα τα Ιωάννινα είναι αρμόδιοι να ελέγχουν την Ήπειρο, τα Επτάνησα, αλλά και τη Δυτική Μακεδονία! Αλλά και στην Κρήτη η κατάσταση είναι ίδια με τέσσερις ελεγκτές για όλο το νησί! Και το πλέον τραγικό: σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Ιόνιο δεν υπάρχει αρμόδια διεύθυνση του ΕΦΕΤ.

Οι έρευνες στη Γερμανία και το... πράσινο κρέας

Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο εργοστάσιο (Bad Bentheim) βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών. Και η πρώτη έρευνα που είχε γίνει τον Ιούνιο και η πιο πρόσφατη τον περασμένο Οκτώβριο, κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: μολυσμένο κρέας βαπτισμένο φρέσκο από πλαστά κτηνιατρικά έγγραφα.

Αίσθηση, όμως, προκαλεί και το γεγονός ότι σύμφωνα με πρόσφατη εκπομπή στο δίκτυο ARD, πρώην υπάλληλος του εργοστασίου αποκάλυψε ότι η επεξεργασία των προϊόντων γινόταν με μολυσμένο κρέας «πράσινου χρώματος»! Μάλιστα, υπάρχει και το τηλεοπτικό ντοκουμέντο της κρυφής κάμερας την ώρα της επεξεργασίας του επικίνδυνου κρέατος.

Το σκάνδαλο με τις εισαγωγές από τη Ρουμανία

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στην Ευρώπη ηχούν ακόμη τα προ μηνών... χλιμιντρίσματα με το σκάνδαλο του αλογίσιου κρέατος προέλευσης Ρουμανίας.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο Οργανισμός Ελέγχου και Ασφάλειας Τροφίμων (FSA) με μία νέα έρευνα επανεξετάζει το σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας στην Ευρώπη. Στην έρευνα αυτή τη φορά εμπλέκονται και ειδικοί ερευνητές από την αστυνομία του Λονδίνου, ενώ έχουν προχωρήσει και σε συλλήψεις δύο ύποπτων οι οποίοι φέρονται αναμεμειγμένοι σε κύκλωμα εισαγωγής αλογίσιου κρέατος στην Ευρώπη.

Ο επικεφαλής αστυνομικός των ερευνών, Oliver Shaw υποστηρίζει πως: «Πρόκειται για μια εξαιρετικά πολύπλοκη έρευνα στην οποία εμπλέκονται διάφορες επιχειρήσεις σε αρκετές χώρες». Όπως δε αποκάλυψε βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές άλλων χωρών (και της Ελλάδας) με σκοπό να διαπιστωθεί εάν τα νήματα του σκανδάλου με το αλογίσιο κρέας κινούνται από εγκληματικά κυκλώματα.

Η Μαφία πίσω από τη νόθευση του κρέατος!

«Ναρκωτικά δεν παίρνουν όλοι, αλλά όλοι θέλουν να τρώνε και να πίνουν», κάπως έτσι ξετυλίγεται και η βασική φιλοσοφία με βάση την οποία έχει στηθεί ένα ισχυρό διεθνές κύκλωμα διακίνησης νοθευμένων τροφίμων το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει ενισχύσει ιδιαίτερα η οικονομική κρίση η οποία υποχρεώνει μεγάλες μάζες καταναλωτών να αγοράζει ιδιαίτερα φθηνά προϊόντα για τη διατροφή τους. Αλλά όπως εύστοχα λένε και οι Βρετανοί: «το φθηνό είναι πολύ ακριβό!»

Ο Ιταλός συγγραφέας και ερευνητής Μάσιμο Καρλότο έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα της μαφίας των τροφίμων, η οποία φαίνεται ότι δραστηριοποιείται και στη χώρα μας. «Τρώμε σκουπίδια, γι' αυτό και είμαστε όλο και πιο ευάλωτοι σε κάθε λογής ιώσεις και δηλητηριάσεις», συνηθίζει να λέει συχνά ο Καρλότο ο οποίος έχει περιγράψει με μυθιστορηματικό τρόπο τη μαφία των τροφίμων στο βιβλίο του με τίτλο: «Σου έχω εμπιστοσύνη».

Με γλαφυρό τρόπο ο συγγραφέας περιγράφει τον διάλογο δύο τύπων που διακινούσαν μολυσμένα κρέατα. Συγκλονιστική είναι η εξήγηση που δίνει ο Μάσιμο Καρλότο για το τι εννοούσαν οι δύο έμποροι σάπιων κρεάτων: «Εδώ και καιρό την ποιότητα της νόθευσης την υπολογίζαμε έτσι. Είχαν πιάσει δύο τύπους, οι οποίοι τροποποιούσαν το γάλα που προοριζόταν για ζωική κατανάλωση, την ώρα που έλεγαν στο τηλέφωνο ότι τα σκ@τά προορίζονταν για την εγχώρια αγορά, ενώ τα απόσκατα για την ελληνική. Μόνο που το είχαν παρατραβήξει και οι Έλληνες που κατανάλωσαν το προϊόν έτρεξαν στην αστυνομία».

Τα σφαγεία της Ρουμανίας και οι έμποροι όπλων
Ερευνητές παρομοιάζουν τη δράση της μαφίας των τροφίμων με αυτήν των εμπόρων όπλων. Σε μερικές υποθέσεις, μάλιστα, φαίνεται να ανακατεύονται τα «χνώτα» με κοινές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, στο σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας παραλληλίζεται η δράση συγκεκριμένων μεσαζόντων στην αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς από φάρμες και εργοστάσια τυποποίησης κρέατος στη Ρουμανία με αυτές ενός μεγάλου ονόματος εμπόρου όπλων (Victor Bout), καταδικασμένου σε 25 χρόνια για λαθρεμπόριο όπλων.

Σύμφωνα με επίσημη αναφορά του OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) μια εταιρεία με έδρα τη Λεμεσό της Κύπρου, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο μεσάζοντα στη διακίνηση αλογίσιου κρέατος στην Ευρώπη, το οποίο προμηθεύεται από δύο σφαγεία της Ρουμανίας. Η εταιρεία πουλά το κρέας σε γαλλικά εργοστάσια τυποποίησης, ανάμεσα του και ένα το οποίο βρίσκεται στο στόχαστρο των Ερευνών, το Spanghero. Το εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1970 από δύο Γάλλους πρώην παίκτες ράγκμπι. Είναι περικυκλωμένο από κάμερες ασφαλείας και το 2011 είχε εμπλακεί σε ένα ακόμη σκάνδαλο με μολυσμένο βοδινό κρέας από το βακτήριο E.Coli...
ΠΗΓΗ



Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος13/11/13 21:28

    Τα μολυσμένα κρέατα δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα, αλλά τα συντηρητικά που χρησιμοποίούν. Ειδικά τα νιτρικά άλατα που χρησιμοποιούνται σε όλα τα αλλαντικά σχηματίζουν με τις αμίνες του κρέατος νιτροζαμίνες = καρκίνος....... Σκευτήτε το πριν ξαναφάτε αλλαντικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *