ροή ειδήσεων

Λ. Γρηγοράκος: Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, ούτε ο «Καλλικράτης»

«Και αυτό διότι το ΠΑΣΟΚ αρνείται να συζητήσει τα δυο παραπάνω θέματα αποκομμένα από ένα γενικό πλαίσιο που θα αφορά στην ποιότητα της Δημοκρατίας» ...


Δεν πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών σε αλλαγή του εκλογικού νόμου στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, ούτε σε αλλαγή στον «Καλλικράτη» χωρίς τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Βήμα FM» αποσαφηνίζοντας συγχρόνως ότι ο ίδιος είναι υπέρμαχος της αλλαγής τόσο του εκλογικού νόμου όσο και του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όμως, όπως διευκρίνισε, οι σχεδιαζόμενες εδώ και μήνες αλλαγές δεν μπορούν να καρποφορήσουν. Και αυτό διότι το ΠΑΣΟΚ αρνείται να συζητήσει τα δυο παραπάνω θέματα αποκομμένα από ένα γενικό πλαίσιο που θα αφορά στην ποιότητα της Δημοκρατίας, στο οποίο θα εμπεριέχονται θέματα όπως το «πολιτικό χρήμα» και το «πόθεν έσχες». Αλλά και οι δήμοι -με πρόσφατο ψήφισμά της Ένωσής τους- αλλά και οι Περιφέρειες δεν θέλουν να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

Οπότε, σημείωσε ο κ. Γρηγοράκος, «από τη στιγμή που εμείς θέλαμε να γίνει αλλαγή και το ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί, είναι πλέον θέμα του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατά πόσο οι κοινοβουλευτικές ομάδες και τα κόμματα θα συμφωνήσουν σε μια τέτοια πολιτική».Στην ανάγκη πλήρους αναμόρφωσης της αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος τονίζοντας πως σε αυτή τη θέση συγκλίνουν όσοι βλέπουν την πραγματικότητα χωρίς αυταρέσκειες και παραμορφωτικούς φακούς.

Όπως είπε, το μείζον πρόβλημα της αυτοδιοίκησης δεν είναι μόνον η ανεπάρκεια πόρων, αλλά και η αδυναμία της να ανταποκριθεί στο μεγάλο στοίχημα της τοπικής ανάπτυξης, θεμελιώνοντας ένα ορθολογικό μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών.

«Η Αυτοδιοίκηση εμφανίζει πολλές στρεβλώσεις κι ανεπάρκειες και δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής μας, ενώ θα μπορούσε να είναι μια ξεχωριστή υποδομή της κοινωνίας των πολιτών, μια υγιής διοικητική δομή που θα λειτουργούσε ως αντίβαρο του αναποτελεσματικού κράτους, που στην ουσία αυτή η Αυτοδιοίκηση το αντιγράφει λειτουργώντας ως κακέκτυπό του, ως καρικατούρα του» είπε χαρακτηριστικά παραδεχόμενος πάντως ότι «κι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα φροντίσαμε να ευνουχίσουμε την Αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Γρηγοράκος τόνισε ότι ήρθε η ώρα να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση για τη χρησιμότητα, την αποτελεσματικότητα και την οικονομική ευρωστία της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης και προσέθεσε ότι η αξιολόγηση των δομών της αυτοδιοίκησης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού.

Ως προς τον θεσμό της Περιφέρειας ο αν. υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι βρίσκεται στη φάση της θεμελίωσης, συμπληρώνοντας ότι ο Καλλικράτης ήταν ένα επιτυχημένο μοντέλο, αλλά θέλει την αξιολόγησή του και θέλει το μοντέλο αυτό να το αφήσουμε ακόμη περισσότερο να προχωρήσει. «Θέλει να δώσουμε περισσότερες εξουσίες στην περιφέρεια και τους δήμους» είπε χαρακτηριστικά και καταλήγοντας τόνισε: «Φιλοδοξία μας είναι να συνεχίσουμε να μεταρρυθμίζουμε το μοντέλο, να φύγουμε από αυτό το ατελέσφορο πολιτικό υπόδειγμα που μας έφερε στη χρεοκοπία».



Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *