ροή ειδήσεων

Ξεσηκωμός στη Ρόδο για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου

Τέλος στα σχέδια συγχώνευσης της συνεταιριστικής Δωδεκανήσου με την Παγκρήτια έδωσε η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος με την οποία μπαίνει «λουκέτο» στην τοπική τράπεζα της Ρόδου.... Παγκρήτια και Δωδεκανήσου σχεδίαζαν (δεν είχαν ληφθεί οριστικές αποφάσεις) με τη συνεργασία ή τη συγχώνευση τους να μειώσουν το κόστος και να αποδώσουν στην αγορά ευέλικτα τραπεζικά προϊόντα. Η κατάθεση από την πλευρά της συνεταιριστικής Δωδεκανήσου ασφαλιστικών μέτρων κατά της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, σύμφωνα με έγκυρους τραπεζικούς κύκλους. Εκτιμάται ότι το υγιές κομμάτι της συνεταιριστικής τράπεζας Δωδεκανήσου έχει μπει για τα καλά στην «αγκαλιά» της Alpha Bank.

Κι ενώ στη Ρόδο μικροεπιχειραματίες , εργαζόμενοι και διοίκηση της συνεταιριστικής Δωδεκανήσου έχουν ξεσηκωθεί, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η κεφαλαιακή επάρκεια (που αποτελεί το βασικό δείκτη για τη βιωσιμότητα μίας τράπεζας) είναι στο 9,85%, η Τράπεζα της Ελλάδος ανταπαντά ότι είναι μόλις 7,4%, δηλαδή κάτω από τα επίσημα όρια. Τραπεζικοί κύκλοι ωστόσο σχολιάζουν ότι η Δωδεκανήσου ήταν μία τακτοποιημένη τράπεζα που κατάφερε να βρει πάνω από 5 εκατ. στο πλαίσιο της αύξησης του συνεταιριστικού κεφαλαίου. Και απορούν για τη βιασύνη της Τράπεζας της Ελλάδος να την κλείσει.

Αναμένονται ανακατατάξεις στις συνεταιριστικές

Το βέβαιο είναι πάντως ότι ανακατατάξεις στο χώρο και των συνεταιριστικών τραπεζών θα γίνουν. Υπάρχει σχετική μελέτη που προβλέπει μεταξύ άλλων κοινά τραπεζικά προϊόντα, συνεργασίες ακόμα και συγχωνεύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε είχαν ξεκινήσει συζητήσεις μεταξύ Δωδεκανήσου και Παγκρήτιας, οι οποίες διακοπήκανε από την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, που θεωρείται οριστική.

Το «εναρκτήριο λάκτισμα» στις εξελίξεις θα δώσει η αλλαγή του νόμου που διέπει τις συνεταιριστικές τράπεζες. Μεταξύ των μέτρων αναμένεται να είναι η αύξηση των ποσοστών με τα οποία θα συμμετέχουν επενδυτές σε επίπεδα άνω του 2% που ισχύει σήμερα. Δεν αναμένεται ωστόσο να απελευθερωθεί και η συμμετοχή στις ψήφους για την ανάδειξη διοικήσεων. (Ως γνωστό στους συνεταιρισμούς δεν ισχύει ότι στις Α.Ε. δηλαδή αριθμός ψήφων ανάλογα με τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο). Είναι πολύ πιθανό ο νέος νόμος να προβλέπει μέτρα τύπου εταιρικής διακυβέρνησης, που θα επιτρέπουν μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχο από τους συνεταίρους.

Στο πλαίσιο λοιπόν της μελέτης που έχει εκπονηθεί σε επίπεδο Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος και του νέου νόμου, αναμένονται ανακατατάξεις οι οποίες είναι πολύ πιθανόν να ενδιαφέρουν την Παγκρήτια ως προς επικείμενες συνεργασίες και κοινά προϊόντα. Οι συγχωνεύσεις αν και είναι δύσκολο εγχείρημα, εκτιμάται ότι δεν είναι ακατόρθωτο.

Η απόφαση της ΤτΕ

Η Τράπεζα της Ελλάδος με απόφαση που εξέδωσε την 8/12/2013, ημέρα Κυριακή, ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας των Συνεταιριστικών Τραπεζών Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου και Ευβοίας και αποφάσισε την ειδική εκκαθάρισή τους από την εταιρεία Ernest & Young.

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, το κείμενο της οποίας έχει αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο της Τράπεζας της Ελλάδος:

-Διασφαλίζονται πλήρως όλες οι καταθέσεις της Τράπεζας, οι οποίες μεταφέρονται στην ALPHA BANK.

-Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν στην πρόσφατη αύξηση του Συνεταιριστικού της Κεφαλαίου (5.334.000ευρώ) θα επιστραφούν όλα στους δικαιούχους τους.

-Η λειτουργία όλων των καταστημάτων, ο τρόπος διαχείρισης των χρηματοδοτήσεων και η απασχόληση του προσωπικού, θα κριθεί κατά την εκκαθάριση.

-Τα καταστήματα της θα παραμείνουν κλειστά την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013.

«Στο πόδι» η Ρόδος

Από την πλευρά τους κάτοικοι και στελέχη της τράπεζας Δωδεκανήσου τονίζουν ότι πρόκειται για την αντιπροσωπευτικότερη, καλύτερα οργανωμένη και τρίτη σε κεφαλαιοποίηση Ελληνική Συνεταιριστική Τράπεζα, η οποία εξυπηρετούσε τον ακριτικό Ελληνισμό και 15.000 περίπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τους Ροδίτες, η Τράπεζα στην πρόσφατη αύξηση του Συνεταιριστικού της Κεφαλαίου απέδειξε την δυναμική της, συγκεντρώνοντας 5,3 εκ. και έφθασε τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (ΔΚΕ) στα επίπεδα του 9,85%, όταν το όριο ήταν στο 9%. Η Τράπεζα της Ελλάδος αναιτιολόγητα διαμόρφωσε τον ΔΚΕ της τράπεζας στο 7,4%, θέτοντας απροειδοποίητα σε διαφορετική κατηγορία ρυθμίσεις καθυστερούμενων δανείων. Με άλλα λόγια, μία πρακτική που εφαρμόζεται επίσημα από την εγχώρια τραπεζική αγορά επί μία τριετία και η οποία είναι απόλυτα σύμφωνη με το κανονιστικό πλαίσιο, αμφισβητήθηκε και απερρίφθη εν μία νυκτί κυριολεκτικά βάσει κριτηρίων που στηρίζονται σε υποκειμενική αξιολόγηση βιωσιμότητας δανείων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της συνεταιριστικής Δωδεκανήσου «η εξέλιξη αυτή δεν έγινε εκ των προτέρων γνωστή στην Τράπεζα αλλά της ανακοινώθηκε αιφνιδίως με την λήξη της προθεσμίας της περιόδου αύξησης του Συνεταιριστικού Κεφαλαίου. Τις 6 Δεκεμβρίου η Τράπεζα παρέστη ενώπιον της Τράπεζας της Ελλάδος και κατέθεσε Σχέδιο Ανάκαμψης και Εξυγίανσης, με δεσμευτικές ενέργειες που διασφάλιζαν την διάρκεια της κεφαλαιακής επάρκειας. Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε και την συμφωνία συγχώνευσης με την ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ, η οποία θα έδινε νέες προοπτικές σε ολόκληρο τον συνεταιριστικό θεσμό και ζήτησε σύντομη προθεσμία προκειμένου να συγκεντρώσει τα πρόσθετα κεφάλαια. Την επόμενη ημέρα, ήτοι την 7/12/2013 γνωστοποίησε στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι έχει ανεύρει συγκεκριμένους επενδυτές για να καλύψουν το ποσό των 5 εκ. € νέων κεφαλαίων και ζήτησε για το σκοπό αυτό προθεσμία πέντε εργάσιμων ημερών. Φαίνεται όμως ότι η τύχη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, όπως και συνολικά του θεσμού των Συνεταιριστικών Τραπεζών, ήταν προδιαγραμμένη και η απόφαση ειλημμένη.

Η Τράπεζα δεν έκλεισε για κακοδιαχείριση, δεν έκλεισε για σκάνδαλα, δεν έκλεισε λόγω έλλειψης ρευστότητας. Την έκλεισαν κάποιοι γιατί ρύθμισε δάνεια Δωδεκανησίων, τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση λόγω της Οικονομικής ύφεσης που ταλανίζει την χώρα επί εξαετία. Έκλεισαν τον μοναδικό πνεύμονα τοπικής επιχειρηματικότητας, αρνούμενοι να του χορηγήσουν την πρόσθετη ευκαιρία που νομίμως ζητούσε για να σταθεί αυτόνομος.

Η Τράπεζα θα καταθέσει άμεσα ασφαλιστικά μέτρα κατά της εν λόγω απόφασης και θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες υποστήριξης της θέσης της, των συνεταίρων της και του προσωπικού της. Όμως, το πλήγμα για την Δωδεκανησιακή επιχειρηματικότητα είναι μεγάλο. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από τον καθένα μας χωρίς μικρότητες. Ό,τι χτίσαμε επί δεκαοχτώ χρόνια με κόπο εκατοντάδων ατόμων γκρεμίσθηκε απροκάλυπτα και αναίτια˙ διότι το έργο και η πολυετής προσφορά και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου δεν κρίνεται μόνο με τεχνικά νούμερα και αναφορές. Κρίνεται κυρίως στην αγορά και εκεί το έργο της δεν αποτιμήθηκε ποτέ».
Πέλλα Λασηθιωτάκη


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος10/12/13 23:49

    Υπεροχα !!!!! Ποσοι τα ηξεραν ??????? Φυσικα ΠΟΙΟΙ ???????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *