ροή ειδήσεων

Αιτήσεις για μονάδες βιομάζας και μικρές ανεμογεννήτριες στα νησιά

Στις 15 Ιανουαρίου 2014 ξεκινά η υποβολή προσφορών σύνδεσης για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών, μέχρι 50 κιλοβάτ, στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, με αρμόδιο για τη χορήγηση της προσφοράς σύνδεσης... τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Εν τω μεταξύ, από τις 8 Ιανουαρίου 2014 θα αρχίσουν να γίνονται δεκτές στο ΔΕΔΔΗΕ οι αιτήσεις για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης για την εγκατάσταση στα μη διασυνδεμένα νησιά μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο βιομάζα, βιοαέριο, ή βιοκαύσιμα.

Όσον αφορά τις μικρές ανεμογεννήτριες, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο αντιμετωπίζονται όπως περίπου και τα οικιακά φ/β, με μικρότερη όμως αποζημίωση. Ειδικά για τη νησιά, μετά από μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ για τα δίκτυα του κάθε νησιού, ορίστηκαν και τα όρια ισχύος ανά δίκτυο και αίτηση. Έτσι για τα μεγαλύτερα νησιά και συμπλέγματα νησιών (Κρήτη, Θήρα, Κως, Μύκονος, Σύρος, Πάρος, Σάμος Χίος, Ρόδος, Λέσβος) ανώτατο όριο ανά αίτηση είναι τα 50 κιλοβάτ, ενώ μικρότερη είναι η ισχύς για τα υπόλοιπα.

Συνολικά πάντως τα περιθώρια των δικτύων των νησιών, επιτρέπουν την εγκατάσταση συνολικά περίπου 3,5 μεγαβάτ μικρών ανεμογεννητριών. Στην Κρήτη διατίθενται 1.814 μεγαβάτ που μπορεί να σημαίνει 90 ανεμογεννήτριες των 20 κιλοβάτ η κάθε μία, στη Ρόδο 464 κιλοβάτ στην Κω 216 κιλοβάτ, ενώ στα μικρότερα νησιά τα περιθώρια είναι ελάχιστα.

Σύμφωνα με τον Nόμο 4203, κάθε ενδιαφερόμενος δεν θα μπορεί να καταθέτει πάνω από 2 αιτήσεις για προσφορά σύνδεσης, ενώ περιορισμό θέτει ο ΔΕΔΔΗΕ και για τη διασύνδεσή τους. Συγκεκριμένα, δεν θα ικανοποιεί αιτήματα για ανεμογεννήτριες, για τη σύνδεση των οποίων απαιτείται, σε ευθεία απόσταση, κατασκευή νέου δικτύου μέσης τάσης μήκους άνω των 1.000 μέτρων.

Πάντως η επί της ουσίας εξέταση των αιτημάτων, θα ξεκινήσει μετά την έκδοση από το ΥΠΕΚΑ της υπουργικής απόφασης, που θα αφορά το ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης μικρών ανεμογεννητριών, για την οποία ο νόμος θέτει χρονικό περιθώριο έκδοσης, έως την 30 Ιουνίου 2014. Έτσι στην ουσία οι ενδιαφερόμενοι να εγκαταστήσουν μικρές ανεμογεννήτριες στα νησιά, με την ανταπόκριση στην προκήρυξη του ΔΕΔΔΗΕ, εξασφαλίζουν την προτεραιότητα για την εγκατάστασή τους, μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης.

Μονάδες βιομάζας

Περίπου αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την εγκατάσταση στα μη διασυνδεμένα νησιά μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο βιομάζα, βιοαέριο, ή βιοκαύσιμα. Από τα περιθώρια ισχύος που έχει καθορίσει ο ΔΕΔΔΗΕ για κάθε νησί, προκύπτει ότι μπορούν να εγκατασταθούν μεγαλύτερες μονάδες, τουλάχιστον στα μεγάλα νησιά, ενώ κάθε αίτηση μπορεί να καλύπτει το σύνολο του περιθωρίου ισχύος που έχει καθορίσει ο ΔΕΔΔΗΕ για κάθε νησί.

Έτσι αυτό για την Κρήτη ορίζεται σε 15 μεγαβάτ, για τη Ρόδο σε 4,2 μεγαβάτ, στα συμπλέγματα Πάρου 1,3 μεγαβάτ, Χίου 1 μεγαβάτ, Κώ 3 μεγαβάτ Λέσβου 1,2 μεγαβάτ και μικρότερη ισχύ στα υπόλοιπα νησιά.
agronews.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος16/12/13 10:50

    Α ΝΑΤΑ ΜΑΣ. ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΚΑΡΦΙ ΣΤΟ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΝΗΣΙΩΤΗ. Η ΒΙΟΜΑΖΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΨΑΞΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ : http://link.springer.com/article/10.2478/s13382-013-0142-y

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/12/13 11:09

    και ξανά θα οφελειυθούν οι λίγοι και θα γεμίζει ολο το νησι με κολόνες , καλόδια και ξενοδοχεία.. οι οικολόγοι ως συνήθως χαμένη στο σύμπαν. Δεν καταφέρνουν καν να προστατέψουν το ελάχιστο απείραχτο κομμάτι παραλία που εχει απομείνει και για τα φωτοβολτιακά που φυτρώνουν παντού και όπου να'ναι, καμία δράση. Ενα μεγάλο μπράβο που παραμείνετε στους καναπέδες ολη σας. Οταν η Ροδος εχει γίνει ενα τεράστιο ηλεκτρικό δύκτιο και θα βρομάει απο της βιομαζικές μονάδες που θα υπάρχουν παντού και ο κόσμος αρρωσταίνει θα ειναι πια πολύ αργά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *