ροή ειδήσεων

Η μεγάλη ληστεία στην τσέπη μας – Ποιοι και πως διπλασιάζουν τις τιμές

Πως τα φρούτα εποχής αυξάνονται ως και 180%
Οι μεσάζοντες παίρνουν το πορτοκάλι 0,30 ευρώ στο χωράφι και το πωλούν 0,75 ευρώ
- Το μήλο πωλείται από τον αγρότη 0,65 ευρώ και ο καταναλωτής το αγοράζει 1,50 ευρώ!
- Τα καρτέλ λύνουν και δένουν στην πλάτη του καταναλωτή...

Πως γίνεται στην τομάτα, για παράδειγμα ο παραγωγός να βγάζει 63 λεπτά και οι ενδιάμεσοι ένα ευρώ;

Η επιτροπή ανταγωνισμού στην έκθεσή της, η οποία μάλιστα έγινε με παλιά στοιχεία και με τον ΦΠΑ μόλις στο 9% δείχνει ότι... από επιτροπές πάμε καλά. Στην πράξη επί της ουσίας έλεγχος δεν υπάρχει και τα καρτελ κάνουν πάρτι στην πλάτη των καταναλωτών.

Εκτός του παραγωγού που είναι λογικό να έχει όφελος από ένα προϊόν υπάρχει μια σειρά άλλων ανθρώπων που πληρώνονται για να φτάσει το ίδιο προϊόν ως τον καταναλωτή οι οποίοι ωστόσο έχουν υπερκέρδη που δεν δικαιολογούνται για μια απλή προσφορά υπηρεσιών.

Εκτός του παραγωγού λοιπόν ο καταναλωτής πληρώνει στην πορεία δύο χονδρέμπρους και έναν λιανέμπορο, κάπως ΄έτσι η τιμή του προϊόντος φτάνει αυξημένη ως και 180%.

Ακόμη και σε φρούτα εποχή, φρούτα που βρίσκονται δηλαδή σε υπερπροσφορά, όπως τα πορτοκάλια, οι αυξήσεις είναι τεράστιες.

Για παράδειγμα ένα ροδάκινο φεύγει από το χωράφι σε τιμή 0,63 ευρώ ο χονδρέμπορος που το φέρνει μέχρι την κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας για παράδειγμα έχει ένα όφελος που φτάνει σχεδόν την τιμή του παραγωγού, βάζει ένα καπέλο 0,59 ευρώ και τελικά ο καταναλωτής το πληρώνει σε τιμή 1,76 ευρώ καθώς πληρώνει και το όφελος του λιανέμπορου που είναι 0,37 ευρώ.

Αντίστοιχα ένα μήλο φεύγει από το Πήλιο για παράδειγμα στα 0,65 ευρώ και με το καπέλο χονδρέμπορου και και λιανέμπορου φτάνει στον καταναλωτή 1,50 ευρώ

Αντίστοιχα η πατάτα φεύγει από το χωράφι στα 39 λεπτά και φτάνει στην καλύτερη περίπτωση στα 71 λεπτά στον καταναλωτή, ενώ “παίζουν” και τιμές 0,85 και 0,89 ακόμη και στη λαϊκή.

Μόλις 0,18 ευρώ φεύγει το αγγούρι από το δημοπρατήριο στην Κρήτη και φτάνει να πωλείται ως και 0,50 ευρώ, ενώ ένα μαρούλι φεύγει από το χωράφι στα 23 λεπτά για να πωληθεί στον καταναλωτή 0,50 ευρώ!

Δεν είναι λοιπόν η αύξηση του κόστους παραγωγής, είναι η αύξηση των κερδών των μεσαζόντων των οποίων τα κέρδη υπερδιπλασιάζουν πολλές φορές την τιμή.

Πέραν αυτού όμως υπάρχουν φαινόμενα ακόμη και εικονικών τιμολογίων, τιμολόγια δηλαδή με υψηλότερες τιμές από τις πραγματικές τιμές που πωλούν οι αγρότες έτσι ώστε να αυξάνονται τα κέρδη των χονδρεμπόρων, ενώ δεκάδες είναι οι περιπτώσεις ελληνοποιήσεων προϊόντων.

Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο πόρισμα της επιτροπής ανταγωνισμού. Τα πορίσματα απλά έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που γνωρίζει ο καταναλωτής, ενέργειες για την πάταξη των φαινομένων αυτών δεν βλέπουμε...



Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος5/12/13 12:29

    Όταν ειχαν τους συνεταιρισμούς δεν ηξεραν από που να κλεψουν και από που να ρημαξουν.Μονοι τους φαγωθήκανε.Τωρα κλαιγονται που τους πηδανε οι χονδρεμποροι κι εμεις περνουμε τα εισαγομενα με πολύ καλυτερες τιμες.
    Χθες στον Βεροπουλο στην Κρεμαστη,καροτα Ροδου 1,74 με κοτσανια και τα αλλα(δεν προσεξα από που ηταν) πλυμενα ,καθαρα και ωραιοτατα με 0,74.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος5/12/13 12:47

    σαν να μην το γνωριζει ολος ο κοσμος. το πως θα αλλαξει αυτο ειναι το θεμα. Τι ωραια που θα ηταν να περνουσε καθε δυο τρεις μερες ενα αγροτικο με λαχανικα και φρουτα απο τα χωρια και καθε γειτονια της πολης..μισω τα σουπερμαρκετ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος5/12/13 15:44

    Επειδή τα έχω τα χρονάκια μου θα σας πω πώς κάποτε το κράτος που νοιάζονταν για τούς πολίτες κρατούσε τις τιμές. Επι επαράτου χούντας, το σιτάρι το δίναμε 4 Δραχμές το κιλό, και το ψωμί οι φούρνοι το πουλούσαν 5. Δηλαδη 25 τοις 100 επάνω απο την τιμή του σιταριού. Με δεδομένο ότι ένα κιλό σιτάρι κανει 1400γραμμάρια ψωμί περίπου περιθώρια κέρδους για αξιοπρεπές κέρδος υπήρχε για όλου τους εμπλεκόμενους. Καί μιλάμε παντα για κιλό ψωμί και όχι για 200 έως 350 γραμμάρια που μας πουλάνε πανάκριβα σήμερα. Βέβαια και οι συνεταιρισμοί μιά χαρά ηταν οπως και τα εργοστάσια τών ομοσπονδιών. Μετά ηλθαν οι σωτήρες δημοκράτες και κατέκλεψαν τα πάντα. Αγρότης Μακεδονας είμαι. Ζητω η Ελλάς. Πάλι με χρόνους με καιρούς πάλι δικά μας θσ ναι.!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος5/12/13 19:20

    ΜΕΓΑΛΕ ΠΑΡΕ ΤΣΑΠΑ ΦΥΤΕΨΕ ΜΕΤΑ ΚΑΝΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΒΓΑΛΕ ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΞΑΝΑΣΧΟΛΙΑΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *