ροή ειδήσεων

Μ. Ιατρίδη: Μόνιμο απαγορευτικό στη νησιωτική Ελλάδα

Η ομιλία της βουλευτή Δωδεκανήσου Μίκας Ιατρίδη στην Βουλή, στη συζήτηση για τον προυπολογισμό.

Μίκα Ιατρίδη: «Όταν οι πολίτες βάζουν το χέρι στην τσέπη, διαπιστώνουν ότι αυτή είναι άδεια»...


Αυτός ο Προϋπολογισμός αποτελεί μέρος της καταστροφικής πολιτικής του Μνημονίου και για αυτό πρέπει να καταψηφιστεί, τόνισε η Μίκα Ιατρίδη στην ολομέλεια της Βουλής, αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Στην ομιλία της η Βουλευτής Δωδεκανήσου σημείωσε ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις με την πολιτική τους έχουν καταδικάσει τη νησιωτική Ελλάδα σε «μόνιμο απαγορευτικό», με την κατάργηση βασικών δομών, και τη δραματική έλλειψη υπηρεσιών υγείας.

Αναφερόμενη στη ναυτιλιακή πολιτική, η τομεάρχης Ναυτιλίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων επεσήμανε ότι επί της ουσίας τίποτα δεν έχει αλλάξει, και αυτά που έλεγε πέρσι στην κυβέρνηση στη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2013, ισχύουν και το 2014. Επιπλέον, η Μίκα Ιατρίδη τόνισε ότι μια ποιοτική ελληνική ναυτιλία πρέπει να έχει χώρο για όλες τις ειδικότητες των ναυτικών.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Μίκα Ιατρίδη σημείωσε ότι ο κ. Μπαρόζο κοροϊδεύει τους Έλληνες πολίτες, γιατί από τη μία λέει ότι αναγνωρίζει τις θυσίες και από την άλλη διατάζει την Τρόικα να λάβει ακόμα σκληρότερα μέτρα.

Καταλήγοντας, η βουλευτής Δωδεκανήσου ανέφερε ότι χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού, η οποία θα κάνει λογιστικό έλεγχο για το χρέος, θα απαιτήσει τις οφειλές της Γερμανίας προς τη χώρα μας, θα εκμεταλλευθεί όλες τις δυνατότητες των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και τις δυνατότητες που της παρέχει το διεθνές Δίκαιο, προκειμένου η Ελλάδα να βγει από την κρίση με ένα εθνικό σχέδιο δράσης, με προοπτική για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικογένεια».

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αυτές τις δύο μέρες στο Αιγαίο επικρατούν ισχυροί βόρειοι άνεμοι και έχει εκδοθεί από χθες απαγορευτικό απόπλου για όλες σχεδόν τις γραμμές. Για μία ακόμα φορά οι νησιώτες λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν μπορούν να ταξιδέψουν για τις ανάγκες τους.

Οι κάτοικοι των νησιών, ιδιαίτερα των μικρότερων, παρακαλάνε το Θεό, την Παναγιά και τον Άϊ Νικόλα, να μην τους συμβεί κάτι το απρόσμενο στην υγεία τους.

Και το κάνουν αυτό, γιατί έχουν μείνει χωρίς ιατρική περίθαλψη. Έχουν μείνει χωρίς φαρμακευτική φροντίδα. Αγωνιούν οι γονείς για τα παιδιά τους, γιατί δεν υπάρχουν παιδίατροι, γιατί γενικά δεν έχουν γιατρούς και ξέρουν ότι με την ψήφιση και αυτού του Προϋπολογισμού οι γιατροί δεν θα υπάρχουν στα νησιά.

Αυτά αναφέρουν σε επιστολές τους οι ιατρικοί σύλλογοι των νησιών του Αιγαίου, όπως της Καλύμνου. Αυτά κυρίως ζουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι κάτοικοι των νησιών μας, αυτοί που λέμε ότι φυλάττουν Θερμοπύλες.

Αυτά ζούμε όσοι επιμένουμε να ζούμε στα νησιά μας, όλοι εμείς που βλέπουμε βασικές δημόσιες υπηρεσίες να καταργούνται στον τόπο μας και ταυτόχρονα να μην μπορούμε να μετακινηθούμε. Αυτή την κατάσταση ζούμε.

Είναι η σκληρή πραγματικότητα χωρίς υπερβολές, χωρίς φτιασιδώματα, όπως ακριβώς ο καθάριος βοριάς στο Αιγαίο που μας ταλαιπωρεί λίγο αυτές τις μέρες.

Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τίποτα, μα τίποτα, δεν συγκρίνεται με το μόνιμο απαγορευτικό που μας έχει καταδικάσει η μνημονιακή πολιτική σας και η δήθεν έναρξη της ναυτιλιακής πολιτικής υπό το νέο Υπουργό Ναυτιλίας, με τη μομφή βέβαια προς τον προηγούμενο Υπουργό ότι δεν είχε κάνει τίποτα.

Όμως μην τρέφετε αυταπάτες, γιατί και πριν ένα χρόνο στην ομιλία μου για τον Προϋπολογισμό του 2013 ακριβώς, μα ακριβώς τα ίδια σας έλεγα.

Και τότε προειδοποιούσαμε για τη μείωση των δρομολογίων στις κύριες γραμμές, το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Και τότε προειδοποιούσαμε ότι δεν επαρκούν τα μισθώματα για τις άγονες γραμμές, το ίδιο συμβαίνει και τώρα.

Κι όμως, μιλάτε για εξασφάλιση της συγκοινωνίας για τους νησιώτες! Πώς, όμως, εννοείτε αυτή την εξασφάλιση; Ποια κριτήρια θέτετε; Εδώ αναγκάζονται οι κάτοικοι της Κω, της Νισύρου και της Αστυπαλιάς να σκέφτονται να αγοράσουν δικό τους πλοίο για να εξασφαλίσουν το αυτονόητο δικαίωμα στη μετακίνηση.

Έχετε σαρώσει με την πολιτική σας την επιβατική κίνηση και τη μεταφορά των εμπορευμάτων και παράλληλα προσπαθείτε να λύσετε το κόστος λειτουργίας των πλοίων μόνο με παρεμβάσεις στους μισθούς και στις συνθέσεις των πληρωμάτων.

Φτάσατε να μιλάτε για ποιοτικά πληρώματα και ποιοτική ναυτιλία και να εννοείτε μόνο τους αξιωματικούς. Σοβαρά; Δηλαδή κατά τη λογική σας οι ναύτες και οι άλλες ειδικότητες δεν συνεισφέρουν; Δηλαδή, ο ναύτης που είναι στην πρύμνη και πετάει το βιλάι για να δέσει το πλοίο στα δύσκολα λιμάνια των νησιών μας δεν κινδυνεύει και δεν συμμετέχει στο επιτυχές δέσιμο του πλοίου; Απαράδεκτα πράγματα και πρωτοφανή!

Τουλάχιστον, σε κάποια σημεία, όπως για τα φάρμακα των λιμενικών ή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει πλήρωμα σε πλοίο της Ραφήνας κάνατε κάποιες ενέργειες. Όμως θα μπορούσατε σαν Υπουργείο να αναζητούσατε και τους πραγματικούς υπευθύνους, όπως και να λέγατε στις υπηρεσίες σας να επιθεωρούν καλύτερα τα πλοία που δρομολογούνται στα νησιά μας στις τακτικές και στις άγονες γραμμές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο καθένας από εμάς έχει τις απόψεις του και τα πιστεύω του. Εγώ δεν θα μπω στην ανάλυση των αριθμητικών στοιχείων που περιλαμβάνει ο Προϋπολογισμός. Άλλωστε το έχουν ήδη κάνει οι Εισηγητές μας, ο κ. Μαριάς και η κυρία Τσαρουχά, όπως και οι άλλοι Εισηγητές από τα άλλα κόμματα, ο καθένας από τη σκοπιά του.

Όμως, ανεξάρτητα από τα νούμερα η πραγματικότητα είναι ότι όταν οι πολίτες πλέον βάζουν το χέρι στην τσέπη, διαπιστώνουν ότι αυτή είναι άδεια.

Δεν μιλάμε μόνο για το ενάμισι εκατομμύριο ανέργους που έχουμε, οι οποίοι τραβούν το δικό τους Γολγοθά, πολλές φορές με θανατηφόρα αποτελέσματα. Μιλάμε ακόμα και για όσους διατηρούν τη δουλειά τους και πληρώνονται στην ώρα τους και δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους λόγω των φόρων που αδιακρίτως επιβάλλετε.

Αυτό είναι το success story που επικαλείσθε!

Είναι επιεικώς απαράδεκτο ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κομισιόν στις σημερινές δηλώσεις του να μας κοροϊδεύει κατάμουτρα, να μιλάει για τις θυσίες μας και την υπομονή μας, να λέει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να μας βοηθήσει και την ίδια στιγμή να διατάζει τους υπαλλήλους του, δηλαδή την τρόικα, να ζητά νέες θυσίες χωρίς λογική, χωρίς αντίκρισμα, χωρίς ελπίδα, χωρίς καμία προοπτική.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις -Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά υπόσχονταν καλύτερες ημέρες, ενώ ξέρουμε όλοι ότι και το 2014 τα χειρότερα έρχονται για όλους μας, εκτός βέβαια από τους μεγαλοεργολάβους και τους τραπεζίτες που πίνουν στην υγειά των φορολογούμενων πολιτών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς από τις εκλογές του 2012 μιλήσαμε εγκαίρως για την ανάγκη σύστασης μιας κυβέρνησης εθνικού σκοπού που θα κάνει λογιστικό έλεγχο για το χρέος, που θα απαιτήσει τις οφειλές της Γερμανίας προς τη χώρα μας, που θα εκμεταλλευθεί όλες τις δυνατότητες των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και τις δυνατότητες που της παρέχει το διεθνές Δίκαιο, προκειμένου να βγούμε από την κρίση με ένα εθνικό σχέδιο δράσης, με προοπτική για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικογένεια.

Αυτό που ζούμε τώρα, που προέκυψε και από τις χθεσινές ομιλίες των Γενικών Εισηγητών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι επί της ουσίας ο ένας κατηγορεί τον άλλο για την εφαρμογή αυτής της μνημονιακής πολιτικής, μιλώντας για το πότε ξεκίνησε η κρίση, για το μνημόνιο, για τα Ζάππεια και για όλα τα υπόλοιπα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Ολοκληρώνω σε μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι και οι δυο μαζί χέρι-χέρι καλύπτουν τα σκάνδαλα που έλεγαν ότι θα διερευνήσουν και συνεχίζουν μια πολιτική που η πραγματικότητα αποδεικνύει κάθε μέρα ότι είναι καταστροφική.

Μέρος αυτής της πολιτικής είναι και ο Προϋπολογισμός του 2014, τον οποίο και καταψηφίζουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.




Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *