ροή ειδήσεων

ΤΙΜΕ: Μπορεί η ιδιωτικοποίηση να σώσει τους θησαυρούς της Αρχαίας Ελλάδας;

Αίσθηση έχει προκαλέσει άρθρο του γνωστού περιοδικού ΤΙΜΕ, στο οποίο γίνεται λόγος για ενδεχόμενη εκμετάλευση των ελληνικών θησαυρών και των ελληνικών αρχαιοτήτων...


Το εν λόγω άρθρο προτείνει τρόπους με τους οποίους η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας θα αποφέρει έσοδα και ανάπτυξη στη χώρα, προτείνοντας να υπάρξει μερική ιδιωτικοποίηση της εκμετάλλευσής τους και να αναλάβουν την φύλαξή τους ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι.

Το επίμαχο άρθρο ξεκινά ως εξής: «Πολλά αντικείμενα τα οποία έχουν ανασυρθεί από τη γη ή έχουν βρεθεί στη Νεμέα θα μπορούσαν να προωθήσουν την αρχαιολογική κληρονομιά της Ελλάδας: Το μυθολογικό λιοντάρι της Νεμέας που έσφαξε ο Ηρακλής, τα βάρη των αρχαίων αθλητών κατά τη διάρκεια των αγώνων και το μπρούτζινο άγαλμα του βρέφους Οφέλτη, ο θάνατος το οποίου λέγεται ότι ενέπνευσε τους αγώνες οι οποίοι αποτελούσαν το "αντίπαλον δέος" εκείνων της Ολυμπίας».

Εντός του άρθρου τοποθετείται και ο αρχαιολόγος Στιβ Μίλλερ ο οποίος δηλώνει εκνευρισμένος από την έλλειψη υποδομών αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το υπουργείο Πολιτισμού κάνει μερικά πράγματα πολύ καλά: Ξέρει να συζητεί, και είναι πολύ καλοί στη δημιουργία εκθέσεων. Είναι, όμως, χάλια επιχειρηματίες».

Το Time, στη συνέχεια, αναφέρει πως η πρόταση του γνωστού αμερικανού αρχαιολόγου θα φέρει νέες θέσεις εργασίας στη χώρα και θα κάνει την Αθήνα πιο εκλυστικό τουριστικό προοισμό. «Το βάθος της κρίσης, άλλωστε, σημαίνει ότι η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στους θησαυρούς της Ελλάδα δεν είναι το πολιτικό ταμπού που ήταν κάποτε», επισημαίνει το γνωστό περιοδικό.

Εντρυφώντας στο ζήτημα της ιδιωτικής φύλαξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείνω το περιοδικό προτείνει επίσημα λύση στην ελληνική κυβέρνηση, επικαλούμενο το παράδειγμα του Κολοσσαίου της Ρώμης και γράφοντας: «Η πρόταση μπορεί να μην φαίνεται τόσο ριζοσπαστική, δεδομένου ότι στην Ιταλία έχει επιτραπεί σε εταιρεία μόδας να σπονσοράρει το Κολοσσαίο. Η Βρετανία ιδιωτικοποιεί ορισμένες υπηρεσίες σε μερικά μουσεία και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες νοικιάζουν στις ώρες εκτός λειτουργία αρκετά ιστορικά κτίρια, την ίδια στιγμή που οι προϋπολογισμοί μειώνονται. Ωστόσο, οποιαδήποτε πρόταση απειλεί να αφήσει τον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας να φύγει από χέρια του κράτους, φέρνει αναστάτωση στο βαθιά ριζωμένο εθνικιστικό συναίσθημα μιας χώρας σημαδεμένης από επανειλημμένες λεηλασίες από ξένα κράτη. Μέσα στην οικονομική κρίση, ωστόσο, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στους τεράστιους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ελλάδας δεν συνιστά πολιτικό ταμπού, όπως ίσχυε κάποτε».

Ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος σε σχετική απάντηση αναφορικά με το δημοσίευμα αναφέρει πως «ο πολιτιστικός πλούτος, η κληρονομιά αυτής της χώρας, θα παραμείνουν υπό τον κρατικό έλεγχο διότι ανήκουν στον ελληνικό λαό».

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *