ροή ειδήσεων

Υπάρχει κίνδυνος να "σκάσει" η Σουηδία; Τι γίνεται με το χρέος;

Κλυδωνισμοί για τη Σουηδική Κορόνα

Ενα κρίσιμο όριο πλησιάζει το χρέος των νοικοκυριών στη Σουηδία, πέραν του οποίου υπάρχει κίνδυνος να περιοριστεί η αποτελεσματικότητα... οποιασδήποτε οικονομικής πολιτικής εφαρμόσει η Στοκχόλμη, εκτίμησε χτες ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της χώρας Στέφαν Ιγκβές.

Το χρέος αυτό, το οποίο τροφοδοτείται ιδίως από τις ιδιαίτερα αυξημένες τιμές των ακινήτων, φτάνει σήμερα το 170% του ετησίου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, με τα υψηλότερα επίπεδα στις πιο μεγάλες πόλεις. Το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Σουηδίας προβλέπει ότι αυτό θα φτάσει το 178% το 2016.

«Δεν πρέπει να ξεπεράσει το 180%, αλλά πλέον να αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά, για πολλά χρόνια», είπε ο Ιγκβές, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Dagens Nyheter.

«Εάν δεν συμβεί αυτό θα καταλήξουμε σε αυτό που αποκαλώ μια κυριαρχία του χρέους, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η οικονομική πολιτική θα χρειαστεί να στραφεί πλήρως στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί το χρέος αυτό και δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα άλλα σημαντικά ζητήματα» που μπορεί να ανακύψουν, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Σουηδίας προσπαθεί εδώ και μήνες να επιστήσει την προσοχή στο πρόβλημα αυτό κι έχει καλέσει να οργανωθεί ένας ευρύς εθνικός διάλογος, ιδίως σε ό,τι αφορά την αγορά των ακινήτων, καθώς ο ρυθμός της κατασκευής νέων οικημάτων στις μεγάλες πόλεις είναι ιδιαίτερα αργός.

Σε μια χώρα όπου το ποσοστό της ανεργίας παραμένει σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη και όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, τα νοικοκυριά συνεχίζουν να συσσωρεύουν χρέος για να αγοράσουν τα ακίνητά τους, χάρη στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

Με τον τρέχοντα ρυθμό της ανάπτυξής του το χρέος των σουηδικών νοικοκυριών προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα υπερβεί το συμβολικό φράγμα των 3 τρισεκ. κορόνων (338 δισεκ. ευρώ) πριν από τα μέσα του 2014.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος5/1/14 16:20

    ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΛΕΜΕ ΔΗΛΑΔΗ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ 16200 ΕΥΡΩ ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 8500 ΕΥΡΩ (ΣΧΕΔΟΝ 700 ΤΟΝ ΜΗΝΑ) ΣΥΝΟΛΙΚΑ,ΠΑΝΤΟΥ,ΠΑΝΤΟΥ,ΕΦΟΡΙΑ,ΔΑΝΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ,ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ,
    ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΣΟΥΗΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΟΧΕΣ,ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ,ΟΚ ΧΑΧΑΧΑ
    καιροσκοπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *