ροή ειδήσεων

Εξαρση γρίπης με 36 νεκρούς

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

Σε απότομη έξαρση βρίσκεται ο ιός της γρίπης. Οι νεκροί έχουν ήδη ανέλθει... στους 36, ενώ 137 άτομα έχουν νοσήσει σοβαρά και 133 χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

«Υπεύθυνος» είναι ο γνωστός και ως πανδημικός ιός του 2009 Α (Η1Ν1), ο οποίος εμφανίζεται φέτος ως εποχικός. Εννέα στα δέκα δείγματα γρίπης -που επιβεβαιώνονται και εργαστηριακά- αφορούν τον συγκεκριμένο ιό.

Οι επιδημιολόγοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σημειώνουν ότι η γρίπη βρίσκεται στην κορύφωσή της. Μία στις 16 επισκέψεις Ελλήνων σε γιατρό αφορούν «γριπώδη συνδρομή», η οποία περιλαμβάνει συμπτώματα όπως βήχας, πυρετός πάνω από 38, πόνο στους μυς ή και πονοκέφαλο.

Για τον έλεγχο της πορείας του ιού, οι γιατροί συλλέγουν από τους ασθενείς ρινικό, ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό δείγμα, το οποίο αποστέλλουν για εργαστηριακή ανάλυση στα κέντρα αναφοράς γρίπης. Ενδεικτικό της πορείας της επιδημίας είναι ότι τα μισά από τα «ύποπτα» δείγματα, βγαίνουν τελικά θετικά για τον ιό.



Στοιχεία
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι επισκέψεις ασθενών βρίσκονται σταθερά σε υψηλά επίπεδα. Είναι, δε, αναλογικά περισσότερα από εκείνα της αντίστοιχης εβδομάδας των περιόδων γρίπης 2011 - 2012 και 2012 - 2013. Διαφαίνεται, πάντως, μία μικρή τάση ύφεσης, η οποία χρειάζεται να επιβεβαιωθεί με νεότερα στοιχεία, προς το τέλος της εβδομάδας.

Από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ φαίνεται ότι οι νεκροί από τη φετινή επιδημία της γρίπης (19 άνδρες και 13 γυναίκες) ήταν κυρίως άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία δεν είχαν εμβολιαστεί.

Στους 28 από τους 32 ασθενείς που έχασαν τελικά τη ζωή τους ανιχνεύτηκε ο πανδημικός ιός Α (Η1Ν1), ενώ σε μία περίπτωση ανιχνεύτηκαν δύο ιοί (πανδημικός και τύπου Β). Ανάλογη είναι η εικόνα και στα σοβαρά κρούσματα: Στους 105 από τους 137 ασθενείς (78,9%), απομονώθηκε ιός τύπου Α (Η1Ν1).

Η ηλικιακή ομάδα «υψηλού κινδύνου» είναι εκείνη μεταξύ 50 και 69 ετών, στις οποίες κατατάσσονται τα 69 σοβαρά περιστατικά γρίπης. Οι άνδρες κατέχουν την πρωτιά, με 81 σοβαρά περιστατικά. Εως την περασμένη Παρασκευή, νοσηλεύονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας 60 επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης.

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος η οποία προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες, δηλαδή από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο. Σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ


ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ
Η δραστηριότητα της γρίπης βρίσκεται -κατά πάσα πιθανότητα- στην κορύφωσή της, αλλά παρακολουθούμε στενά το επιδημιολογικό φαινόμενο, τονίζει ο καθηγητής λοιμωξολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε στους πολίτες είναι να αναζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια με την εκδήλωση του παραμικρού «ύποπτου» συμπτώματος. Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων. Κρίσιμο είναι, επίσης, να τηρούμε να ατομικά μέτρα υγιεινής. Να μένουμε στο σπίτι όταν έχουμε γρίπη, προκειμένου να περιορίζουμε τη διασπορά του ιού.

Η ένταση του φαινομένου που καταγράφεται στην παρούσα επιδημιολογική περίοδο, προκαλεί εντύπωση και αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής ανάλυσης. Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε σε πολύ υψηλή περίοδο δραστηριότητας. Η μία εκτίμηση είναι ότι η γρίπη ξεκίνησε φέτος πιο νωρίς και τα στοιχεία δείχνουν σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της προηγούμενης περιόδου. Ενδέχεται να είναι κάποιο επιδημιολογικό φαινόμενο το οποίο παρακολουθούμε. Η παρατήρηση που έχουμε κάνει στα σοβαρά κρούσματα και στους νεκρούς από γρίπη είναι ότι πρόκειται κυρίως για άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά δεν έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος17/2/14 21:24

    ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΘΑΝΟΥΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΝ. ΜΕ ΠΟΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ,ΓΙΑΥΤΟ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΒΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΛΛΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΔΥΟ ΚΟΜΑΤΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΠΛΕΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *