ροή ειδήσεων

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Το Δημόσιο δαπανά 6,73 εκατ. ευρώ για κέρματα αξίας 4,85 εκατ. ευρώ [ΠΙΝΑΚΑΣ]

Η κοπή χρήματος τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και δημιουργεί ακρίβεια. Ωστόσο και στην κυριολεξία η κοπή χρήματος για την κάλυψη των συναλλακτικών αναγκών της χώρας είναι μια διαδικασία που κοστίζει...

Με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου εγκρίθηκε η κοπή και η κυκλοφορία, για την κάλυψη των συναλλακτικών αναγκών έτους 2014 και τη δημιουργία αποθέματος 89.500.000 τεμαχίων μεταλλικών κερμάτων, συνολικής ονομαστικής αξίας 4.850.000 ευρώ.

Τα προς κοπή κέρματα έχουν ως εξής:



Αν και η αξία των εν λόγω κερμάτων είναι 4.850.000 ευρώ, ωστόσο το κόστος για την κοπή και τύπωση των ανωτέρω κερμάτων από το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος θα ανέλθει σε 6.736.163,75 εκατ. ευρώ. Αν και δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για ζημία του Δημοσίου από την πράξη αυτή, καθώς το κόστος κοπής δεν σχετίζεται ποτέ με το κόστος χρήματος, αποτελεί όμως ένα γεγονός άξιο αναφοράς.

Σημειώνεται πως τα κέρματα ευρώ εκδίδονται από τα κράτη μέλη, αλλά το Συμβούλιο είναι αρμόδιο για την εναρμόνιση της ονομαστικής αξίας και των τεχνικών προδιαγραφών τους. Η ονομαστική αξία και οι τεχνικές προδιαγραφές των κερμάτων ευρώ που προορίζονται για κυκλοφορία έχουν καθοριστεί με τον κανονισμό αριθ. 974/98 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *