ροή ειδήσεων

"Ακαδημία Διαφάνειας" από τον καθηγητή της "χρυσής" ΜΚΟ

Η δημοσιογράφος Βασιλική Σιούτη- η οποία την τελευταία δεκαετία έχει κάνει άπειρες αποκαλύψεις για τις ΜΚΟ,σε πολύ δύσκολες συνθήκες,μιλά στον Κώστα Βαξεβάνη....






















http://vassilikisiouti.wordpress.com

«ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ» από τον καθηγητή Φλογαίτη και την οργάνωσή του, η οποία συγκαταλέγεται στις «χρυσές ΜΚΟ» που χρηματοδοτήθηκαν με εκατομμύρια ευρώ από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

Της Βασιλικής Σιούτη


Τη δημιουργία «Ακαδημίας Διαφάνειας» που θα εκπαιδεύει δημόσιους λειτουργούς για «την πάταξη της διαφθοράς» ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες η αρμόδια γενική γραμματεία του υπουργείου Δικαιοσύνης για θέματα Διαφάνειας. Εμπνευστής της ο καθηγητής της νομικής, Σπ.Φλογαίτης, φίλος πολλών νυν και πρώην υπουργών, που έχει διοριστεί σε δημόσιες θέσεις, τόσο επί κυβερνήσεων Ν.Δ, όσο και επί ΠΑΣΟΚ και που επιχορηγήθηκε με εκατομμύρια ευρώ ως ΜΚΟ για έργα όπως η «Νομική μεταρρύθμιση στο Αφγανιστάν» και η «Καταπολέμηση της διαφθοράς στο Λίβανο», σύμφωνα με τα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών .
Η «Ακαδημία Διαφάνειας» που σχεδιάζεται να λειτουργήσει τον Οκτώβριο για να εκπαιδεύσει δημοσίους λειτουργούς από καθηγητές και δικαστικούς, σχετίζεται με τη ΜΚΟ του κ. Φλογαίτη. Όσο για τους πόρους της, υπάρχει μάλλον.αδιαφάνεια, αφού τόσο ο αρμόδιος γ.γ του υπ. Δικαιοσύνης, Γ. Σούρλας, όσο και οι εκπρόσωποι της «Ακαδημίας», όταν ρωτήθηκαν δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν καθώς είπαν ότι δεν το γνωρίζουν ακόμα.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η οργάνωση του κ. Φλογαίτη είχε αναλάβει, επ' αμοιβή, και το έργο της μελέτης και συλλογής στοιχείων για την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης (κάτι για το οποίο πιέζει και η τρόικα). Παρότι, μάλιστα, καθυστέρησε να παραδώσει τη μελέτη, τα στελέχη που την παρέλαβαν σχολίαζαν ότι ήταν μάλλον ανεπαρκής και «δεν δόθηκαν οι απαντήσεις» που περίμεναν.


Ο κ. Φλογαίτης ωστόσο, προχώρησε στο επόμενο πρότζεκτ του με το υπ. Δικαιοσύνης: «Η εκπαίδευση προτεραιότητα για την πάταξη της διαφθοράς» ήταν ο τίτλος του δελτίου τύπου που εξέδωσε τον περασμένο μήνα ο γ.γ «Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», Γ. Σούρλας. Στην ανακοίνωση αυτή αναφερόταν ότι το θέμα της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την καταπολέμηση της διαφθοράς» . Όπως ενημέρωνε το δελτίο τύπου, το έργο αυτό θα αναλάβει η «Ακαδημία Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Καλή Διακυβέρνηση» . Παρά τον βαρύγδουπο τίτλο της «Ακαδημίας», πρόκειται για "παράρτημα" της οργάνωσης του καθηγητή Σπύρου Φλογαίτη, με την εξίσου εντυπωσιακή ονομασία «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου».

Η συγκεκριμένη οργάνωση θεωρείται από τις πλέον ευνοημένες, που έχουν χρηματοδοτηθεί με εκατομμύρια ευρώ, τόσο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, όσο και επί Νέας Δημοκρατίας. Ορισμένα ενδεικτικά έργα για τα οποία, όπως αναφέρεται στις λίστες των ΜΚΟ του ΥΠΕΞ, έχει λάβει χρηματοδότηση, είναι : «Νομική μεταρρύθμιση του Ιράν» , «Νομική μεταρρύθμιση στο Αφγανιστάν», «Καταπολέμηση της διαφθοράς στο Λίβανο», « Επιμόρφωση νομικών της Μολδαβίας», «Επιμόρφωση νομικών για το κράτος δικαίου στο Αζερμπαϊτζάν», «Παράρτημα της οργάνωσης στο Ιράν», «Εκπαίδευση δικαστών στη Νότια Αφρική», «Εκπαίδευση στη χρηστή διακυβέρνηση στο Σουδάν» κ.α


Ο κ. Φλογαίτης, μάλιστα, με τις γενναιόδωρες κρατικές επιχορηγήσεις έχει δημιουργήσει για την οργάνωσή του μία εντυπωσιακή έδρα (πλην αυτής που έχει στο Κολωνάκι) στη λεωφόρο Αθηνών Σουνίου (32,5 στρεμμάτων) που αποτελείται από δύο μεγάλα κτίρια με συνεδριακά κέντρα αλλά και ξενοδοχειακή υποδομή χώρων διαμονής συνέδρων (ξενώνας 28 κλινών).



Ο καθηγητής είναι γνωστός για τις πολύ καλές σχέσεις του με όλο το πολιτικό σύστημα, διαχρονικά. Παλιά υπήρχε η εντύπωση ότι ανήκε στον Συνασπισμό, αλλά όταν πρωθυπουργός έγινε ο Κ. Σημίτης απέκτησε τη φήμη του εκσυγχρονιστή και μία θέση στο ΕΣΡ. Πολύ γνωστή είναι η φιλία του με τον πρώην υπουργό Χ. Παμπούκη και την πρώην σύμβουλο του Γ.Παπανδρέου, Γλ. Σιούτη . Η οργάνωση του κ. Φλογαίτη χρηματοδοτήθηκε αδρά όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Γ.Παπανδρέου, αλλά συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι οι φιλίες του δεν έπαιξαν ρόλο.
Στενή φιλία, πάντως είχε και με τον πρώην υπουργό της Ν.Δ, τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τον είχε επιλέξει και για να τον αντικαταστήσει ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών που θα διεκπεραίωνε τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου.




Εξίσου καλές σχέσεις έχει και με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών κι επί κυβέρνησης Καραμανλή υφυπουργό Εξωτερικών (αρμόδιο για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ) Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ο νυν βουλευτής της Ν.Δ στην Κομοτηνή, μάλιστα, στο επίσημο βιογραφικό που είχε αναρτήσει τότε στον δικτυακό τόπο της Βουλής, δήλωνε ως επάγγελμα ότι είναι ερευνητής στο «Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου», δηλαδή στην οργάνωση του καθηγητή και φίλου Φλογαίτη (το αφαίρεσε όταν επισημάνθηκε σε σχετικό δημοσίευμα).
Ο κ.Φλογαίτης, ίσως τυχαία, είχε δείξει ενδιαφέρον για την περιφέρεια του τότε αρμόδιου υφυπουργού, τη Ροδόπη, την οποία επέλεγε συχνά για τη διοργάνωση των συνεδρίων του και όχι μόνο.

Σε λεύκωμα που είχε εκδώσει ο Ευρ. Στυλιανίδης και στο οποίο ανέφερε τις δράσεις της αναπτυξιακής βοήθειας (από τις χρηματοδοτούμενες από τον ίδιο ΜΚΟ) έγραφε: «Το πρόγραμμα «Κίκονες» συνέβαλε στην ανάπλαση των πρώην αθλητικών κατασκηνώσεων της Μαρώνειας στη Ροδόπη όπου δημιουργήθηκε το «Θρακικό Κέντρο Ευρωπαϊκού Πολιτισμού». Η οργάνωση που υλοποίησε το εν λόγω πρότζεκτ ήταν αυτή του καθηγητή Φλογαίτη.
Το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε την εκτίμηση κι άλλων πολιτικών που τον τίμησαν είτε με τη φιλία τους, είτε διορίζοντας τον σε διάφορες θέσεις. Ακόμα και επί Ανδρέα Παπανδρέου, όταν ήταν λέκτορας, είχε αναλάβει διευθυντική θέση στο υπουργείο Εσωτερικών. Αργότερα, υπήρξε μέλος πολλών επιτροπών του υπουργείου Εσωτερικών για τη δημόσια διοίκηση, ενώ τοποθετήθηκε και στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Έχει τοποθετηθεί επίσης -μεταξύ άλλων- και στο Δ.Σ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, όπως και στην Επιτροπή για την αναμόρφωση του συστήματος διοίκησης των δικαστηρίων του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο συγκεκριμένος καθηγητής λοιπόν ανέλαβε τώρα να δημιουργήσει και μία «Ακαδημία Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Καλή Διακυβέρνηση» με σκοπό να εκπαιδεύσει δημοσίους λειτουργούς, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, για την πάταξη της διαφθοράς και της αδιαφάνειας.
Ο γ.γ του υπουργείου, κ. Σούρλας, συναντήθηκε πρόσφατα μαζί του. «Η εν λόγω Ακαδημία αποτελεί έναν από τους νέους πυλώνες του «Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου», στη διοίκηση του οποίου μετέχει και το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» είπε, προσθέτοντας μερικά ακόμα ερωτήματα για το είδος της σχέσης. Ο κ. Σούρλας απάντησε στον «Ε» ότι αυτή η σχέση υπήρχε από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ως «κερασάκι στην τούρτα» ήρθε η πρόσφατη ανακοίνωση ότι «Πρόεδρος του Συμβουλίου Προσωπικοτήτων της Ακαδημίας αναλαμβάνει ο επίτιμος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ιωάννης Τέντες» ο οποίος μόλις ανέλαβε το 5ετούς θητείας σημαντικότατο αξίωμα για την πάταξη της διαφθοράς. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης του κ.Φλογαίτη, ο κ. Τέντες προέδρευσε πρόσφατα και σε εκδήλωση που πραγματοποίησε για το Σύνταγμα και στην οποία συμμετείχε και ο Ευρ.Στυλιανίδης αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Γ.Σούρλας, απαντώντας στα ερωτήματα του «Ε», υποστήριξε ότι ήταν οι εκπρόσωποι της οργάνωσης που τον επισκέφτηκαν και του είπαν ότι θα χρειαστούν σεμινάρια εκπαίδευσης των υπαλλήλων για να παταχθεί η διαφθορά και ότι εκείνοι έχουν την τεχνογνωσία για να το κάνουν. Για την προέλευση των πόρων, απάντησε ότι δεν γνωρίζει κάτι, αλλά δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του υπουργείου. Για το ίδιο θέμα οι εκπρόσωποι της «Ακαδημίας» είπαν κι αυτοί ότι δεν γνωρίζουν και ότι ίσως «οι ίδιοι οι εκπαιδευόμενοι να πληρώνουν για να εκπαιδευτούν, όπως στα προγράμματα πιστοποίησης». Σε νεότερη επικοινωνία μας ωστόσο, υποστήριξαν ότι οι καθηγητές και οι δικαστές που θα κάνουν τα σεμινάρια δε θα λάβουν αμοιβή.
(siouti@ependytis.gr)

HTTP://FARMAKOGLWSSA-KIRKI.BLOGSPOT.GR

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος26/2/14 09:24

    Μηπως ο συνκεκριμενος Φλογαιτης ανοιγε και εκκλεινε ΜΚΟ μετα φυσικα τη νχρηματοδοτηση, με αντικειμενο την αναπτυξη του κοινωνικου τουρισμου σε χωρες οπως η Ναμιμπια η χερσονησος της Καμτσιατκα και αλλες τετοιες περιοχες του πλανητη που το μονο που τους λειπει ειναι οι δρασεις για την αναπτυξη του κοινωνικου τουρισμου; Μηπως κανω λαθος; Μηπως οσυνκεκριμμενος εργοδοτης του αμεμπτου κυριου Στυλιανιδη προσεληφθη απο τον υπαλληλο του στο υπουργειο εξωτερικων οταν ο υπαλληλος του εγινε υφιπουργος; Μηπως κανω λαθος και επεσα θυμα παραπληροφορησης; Ψαξτε το

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *