ροή ειδήσεων

Eurostat: Εικασίες το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα

Δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστοι αριθμοί για το έλλειμμα και το χρέος του 2013, τονίζει ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ, σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, επισημαίνοντας.... ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου «όλα είναι καθαρές εικασίες». Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι η Eurostat «δεν υπολογίζει τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα». Στο μεταξύ, σε νέες «πανηγυρικές» δηλώσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών. Αργότερα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής της Eurostat, ο Γιάννης Στουρνάρας επέμεινε στα στοιχεία του πλεονάσματος.

Η Sueddeutsche Zeitung δημοσιεύει συνέντευξη του επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ, με τίτλο «Ωραίοι λογαριασμοί από την Αθήνα» και υπότιτλο «Ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας σχετικοποιεί την δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η χώρα πέτυχε το 2013 για πρώτη φορά και πάλι ένα πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Ανθεκτικοί αριθμοί θα υπάρχουν μόλις στο τέλος Μαρτίου, μέχρι τότε όλα είναι καθαρές εικασίες».

«Ο επικεφαλής της Eurostat αντικρούει με αυτό έμμεσα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά» εκτιμά η εφημερίδα. «Ο συντηρητικός επικεφαλής της κυβέρνησης είχε τελευταία ανακοινώσει στο Κοινοβούλιο ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2013 για πρώτη φορά εδώ και χρόνια ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό άνω του 1 δισ. ευρώ», προστίθεται.

Όπως επεσημαίνει ο Β. Ραντερμάχερ, ένας ετήσιος ισολογισμός μπορεί να γίνει μόνο όταν υπάρχουν όλα τα στοιχεία και για τα τέσσερα τρίμηνα και το τέταρτο τρίμηνο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, διότι στο τέλος του χρόνου είναι πληρωτέοι φόροι και άλλες εποχιακές καταβολές. Ωστόσο, «δεν έχουμε ακόμη στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2013» δηλώνει ο επικεφαλής της Eurostat.

Όπως τονίζει, η Υπηρεσία του, εργάζεται ανεξάρτητα από πολιτικές ελπίδες: «Δεν υπολογίζουμε τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο έλληνας πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα. Σημειώνουμε τις πολιτικές επιθυμίες. Αυτό είναι όλο».

Ο Σαμαράς ανακοινώνει αριθμούς γιατί βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ήδη ανακοινώνει αριθμούς οφείλεται στην δύσκολη πολιτική κατάσταση, εκτιμά η δημοσιογράφος της εφημερίδας.

«Για τον συνασπισμό συντηρητικών και σοσιαλιστών είναι πρακτικά σημαντικό για την επιβίωσή τους να μπορούν να επιδείξουν επιτυχίες στον δρόμο προς την έξοδο από την δραματική κρίση», σημειώνει, διευκρινίζοντας ότι «ένα πλεόνασμα στον λεγόμενο πρωτογενή προϋπολογισμό στον υπολογισμό του οποίου δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε το κόστος για την αποπληρωμή του χρέους ούτε πχ. τα δισ. ευρώ για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί προϋπόθεση ώστε οι χώρες της Ευρωζώνης και πιθανώς και το ΔΝΤ να είναι πρόθυμες να συνεχίσουν την βοήθεια προς την υπερχρεωμένη χώρα και μετά το μέσο το 2014».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συζητείται ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, το οποίο θα μπορούσε να προβλέπει νέα δάνεια ή/και διευκολύνσεις στην αποπληρωμή του χρέους. Όμως, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «χωρίς ειδήσεις επιτυχίας, δεν υπάρχουν οικονομικές ελαφρύνσεις».

Η αντιπολίτευση μπορεί να εδραιώσει το προβάδισμά της

Επίσης, η εφημερίδα εκτιμά ότι η πολιτική αντιπολίτευση θα μπορούσε να εδραιώσει οριστικά το προβάδισμά της και να επιβάλει νέες εκλογές. «Ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής των Αριστερών, ζητά πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Ο συνασπισμός του προηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού σε όλες τις δημοσκοπήσεις και θα μπορούσε στις ευρωεκλογές να βγει νικητής. Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει νέες εκλογές»επισημαίνεται.

Φεύγουν ξανά και ξανά από την Αθήνα οι «τροϊκανοί»

Το ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη το επιβεβαιώνουν εσωτερικά οι «τροϊκανοί» ελεγκτές των βιβλίων, συνεχίζει το δημοσίευμα. Όπως σημειώνεται, οι ειδικοί που ελέγχουν επιτόπου εάν οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται και οι στόχοι του προϋπολογισμού επιτυγχάνονται, φεύγουν από το φθινόπωρο του 2013 ξανά και ξανά από την Αθήνα χωρίς τελικά συμπεράσματα.

Η τελευταία έκθεση της τρόικας βασίζεται σε αριθμούς από τον Ιούνιο του 2013. Οι αριθμοί τους οποίους η Ελλάδα δηλώνει στην Στατιστική Υπηρεσία συγκεντρώνονται από τις τοπικές αρχές, αναφέρεται επίσης.

Εάν αποκαλυφθούν παραποιήσεις υπάρχουν βαριές ποινές

Στις ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπεται ότι κάθε κράτος παράγει «με δική του ευθύνη» τα στοιχεία του, δηλώνει ο επικεφαλής της Eurostat και προσθέτει ότι η Υπηρεσία του ελέγχει την διαδικασία καθώς και τα μεγαλύτερα ποσά και συναλλαγές.

Εάν αποκαλυφθούν παραποιήσεις, υπάρχει η απειλή για βαριές ποινές τόσο εναντίον του κράτους όσο και εναντίον προσώπων. «Δεν είμαστε απλώς ένας καλόπιστος και ευγενικός θεσμός, από το 2010 διαθέτουμε σημαντικές δυνατότητες ελέγχου και κυρώσεων», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Τονίζει επίσης ακόμη ότι η Αθήνα υπολογίζει διαφορετικά από ό,τι οι συνεργάτες του.«Εμείς υπολογίζουμε και δημοσιοποιούμε το έλλειμμα βάσει του κριτηρίου του Μάαστριχτ, στην Αθήνα μιλούν για πρωτογενές έλλειμμα» διευκρινίζει.

«Η συνθήκη του Μάαστριχτ προβλέπει την καταγραφή όλων των σχετικών οικονομολογικών στοιχείων, όπως και την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο πρωτογενής προϋπολογισμός, αντιθέτως, είναι περισσότερο μια ένδειξη του εάν το κράτος ασκεί πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική, του ότι προ επιτοκίων ξοδεύει λιγότερα από ό,τι εισπράττει. Αυτή την πειθαρχία πρέπει ο κ. Σαμαράς να αποδείξει. Οι αριθμοί τους οποίους χρειάζεται για αυτό περιλαμβάνονται όμως ακριβώς σε αυτούς τους οποίους περιμένουν και οι συνεργάτες του Ραντερμάχερ» καταλήγει το δημοσίευμα.

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *